Raportul juridic civil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce intelegem prin notiunea de raport juridic ?

Raportul juridic, conform teoriei generale a dreptului, este reprezentat de o relatie sociala, reglementata de o norma juridica.

Avand in vedere definitia raportului juridic vom defini si raportul juridic civil ca fiind relatia sociala, patrimoniala sau personala nepatrimoniala reglementata de norma de drept civil .

De aici, specificam faptul ca, daca orice raport juridic este o relatie sociala , nu orice relatie sociala este un raport juridic. Sunt relatii care nu au obiect de reglementare pentru drept iar ele tin de domeniul morale.(ex.: relatiile de amicitie).

Definirea normei juridice.

“ Norma juridical reprezinta norma de drept ca fiind o regulă de conduită generală, impersonală și obligatorie, instituită sau sancționată de autoritatea publică, stabilită de stat într-o formă specifică dreptului (lege, decret, ordonanță, hotărâre de guvern, ordin al unui ministru, hotărâri și dispoziții a unei autorități), aplicată din conștiința juridică a oamenilor și, în caz de abatere, prin constrângerea asigurată de autoritatea publică.”

Raportul juridic civil este reprezentat de trei caractere, și anume:

I. Raportul juridic este un raport social;

II. Raportul juridic este un raport volițional;

III. Raportul juridic caracterizat prin poziția de egalitate juridică.

I. Raportul juridic este un raport social.

Prin caracterul social al raportului juridic civil se întelege ca este un raport juridic care se stabileste între oameni, aceasta în sensul ca normele juridice civile reglementeaza relatiile dintre oameni priviti individual ca persoane fizice sau organizati în colective ca persoane juridice. Ei pot fi priviti fie în calitate de subiect individual, fie în calitate de subiect colectiv.

II. Raportul juridic este un raport volitional.

Caracterul volitional al raportului juridic civil implica doua aspecte:

- primul ca iau nastere pe baza unei norme juridice care exprima vointa si autoritatea de a elabora norme juridice ale puterii legislative si,

- cel de-al doilea ca, de regula, aceste raporturi juridice iau nastere pe baza manifestarii de vointa a subiectelor sale sau a cel putin unuia dintre ele, în cazul actelor juridice unilaterale.

De aceea se mentioneaza că asemenea raporturi juridice civile au un caracter dublu volițional.De asemenea putem exemplifica prin notiunea de raporturi juridice ce se nasc din actele juridice civile dintre doua parti (contracte).In acest caz mentionat se concretizeaza manifestarea de vointa a ambilor parti in sensul crearii raportului juridic, il dubleaza pe primul , si anume caracterul volitional al raportului juridic , astfel ca se poate discuta despre un character dublu volitional. In asemenea situatii, caracterul dublu volitional al raportului juridic este dat , pe de o parte, de vointa statului , exprimata in normele juridice civile sip e de alta parte de vointa partilor, care au dorit sa dea nastere raportului juridic prin incheierea actului juridic.

Bibliografie:

- Codul Civil ;

- Drept Civil roman - Introducere in drept civil - Assist dr.Marian Russeo

- Curs de drept civil - Partea Generala -> Gabriel Boroi si Carla Alexandru Anghelescu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raportul juridic civil.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
995 cuvinte
Nr caractere:
5 730 caractere
Marime:
28.38KB (arhivat)
Publicat de:
Zenobia Muntean
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea "Petre Andrei" din Iasi
Specializare:
Drept
Materie:
Drept Civil
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 9
Sus!