Raport juridic civil

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 1
Dreptul civil si caracteristici .. 2
Principiile generale ale dreptului civil 3
Raport juridic 5
Concluzi . 6
Bibliografie ... 7

Extras din referat:

Introducere

Cod civil este ,,legea de baza" in ceea ce priveste reglementarea raporturilor cu caracter civil. El a fost publicat in 2009 si a intrat in vigoare 2 ani mai tarziu , respectiv la 1 octombrie 2011. Noul Cod a pus capat ,,domniei" Codului civil roman de la 1864, inspirat din Codul civil francez de la 1804 (Codul Napoleon).

Pentru a defini o ramura a dreptului, este esentiala stabilirea obiectului (domeniului) ei de reglementare. Codul civil de la 1864, care era principala lege in materie, nu numai ca nu deinea dreptul civil ca ramura de drept, dar nici macar nu ii preciza obiectul sau domeniul de reglementare si, in consecinta, nici nu-l delimita de acela al altor ramuri de drept.

Expresia ,,drept civil" isi are originile in expresia latina ,,jus civile". Prin aceasta se desemna vechiul drept al cetatenilor romani (jus quiritium - dreptul quiritar), care se opunea dreptului gintilor (jus gentium) si dreptului pretorian (jus praetorium).

Jus civile era alcatuit atat din norme de drept public, care priveau organizarea statala, cat si din norme de drept privat, care reglementau raporturile dintre particulari.

Treptat, odata cu disparitia organizarii statale specifice Romei, si-au incetat aplicarea si dispozitiile din dreptul public roman. In schimb, reglementarile din dreptul privat roman - in special datorita prestigiului lor si a perfectiunii lor formale - au fost receptate in statele europene, devenind parte a dreptului privat al acestora, denumita, datorita originilor sale, ,,drept civil". Era o denumire care avea si rostul de a delimita dreptul laic de dreptul canonic, mai cu seama ca, in acea perioada si o buna bucata de timp dupa aceea, dreptul civil s-a identificat cu dreptul privat (laic).

Dreptul civil si caracteristici

Sintagma ,,drept civil" poate avea mai multe intelesuri din punct de vedere al continutului, al sensului dat de ramura dreptului, respectiv ca ramura stiintifica .

Prin drept civil se defineste un element al continutului raportului juridic civil, ca solutie de a face posibil ca un subiectului uman activ:

- sa aiba o anumita conduita,

- de a pretinde subiectului pasiv o conduita corespunzatoare,

- de a recurge, in caz de nevoie, la forta coercitiva a statului.

Acest inteles face trimitere la ceva care apartine unui subiect de drept si fata de care se foloseste sintagma drept subiectiv civil.

Ca ramura de drept, dreptul civil este un ansamblu de norme juridice, in sensul dreptului civil, ca drept obiectiv.

Un alt inteles ca ramura a stiintei juridice ce are ca obiect de cercetare dreptul civil ca ramura de drept (deci ca drept obiectiv).

Din definitia dreptului civil putem evidentia urmatoarele caracteristici:

1) continutul dreptului civil - un ansamblu de norme juridice (ca ramura a sistemului de drept roman) grupate pe categorii ce reglementeaza subdiviziuni ale obiectului dreptului civil, fiind ordonate in institutii ale dreptului civil.

2) obiectul dreptului civil - format din raporturile juridice patrimoniale si raporturile juridice nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice si persoane juridice.

a) Raportul juridic patrimonial - raport social care, datorita continutului si valorii economice, ce poate fi evaluat pecuniar. In functie de natura sau felul drepturilor subiective civile care intra in continutul lor, raporturile juridice civile patrimoniale sunt grupate in doua categorii:

- raporturile juridice civile reale, adica acele raporturi care au in continutul lor drepturile subiective reale;

- raporturile juridice civile obligationale (sau de obligatii), adica acele raporturi ce au in continutul lor drepturile subiective de creanta, indiferent daca acestea izvorasc dintr-un act juridic sau dintr-un fapt juridic.

b) Raportul juridic nepatrimonial este acel raport social lipsit de un continut economic, deci al carui continut nu poate fi evaluat in bani (spre exemplu, raportul ce are in continutul sau dreptul la nume sau denumire).

Se diferentiaza trei categorii de raporturi juridice civile, dupa felul subiectelor lor:

I. raporturi juridice civile care se stabilesc numai intre persoane fizice;

II. raporturi juridice civile care se stabilesc numai intre persoane juridice;

III. raporturi juridice civile care se stabilesc intre persoane fizice si persoane juridice.

3) subiectele (partile) raporturilor de drept civil, acestea fiind persoanele fizice si persoanele juridice.

Bibliografie:

1. Gabriel Boroi, Caria Alexandra Anghelescu, Curs de drept civil: partea generala, Editia a 2-a. - Bucuresti: Editura Hamangiu, 2012.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 475 cuvinte
Nr caractere:
13 690 caractere
Marime:
39.68 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Data publicare:
23.05.2020
Structură de fișiere:
  • Raport juridic civil.doc
Predat:
la facultate
Profesorului:
Asist. Univ. Dr. Dan Gună

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
SECTIUNEA I NOTIUNEA SI CARACTERELE RAPORTULUI JURIDIC CIVIL 1. NOTIUNEA DE RAPORT JURIDIC...
Raportul juridic civil se stabileste intotdeauna intre persoane, fie ele persoane fizice fie...
III.1. Notiunea de raport juridic civil, premisele si caracterele acestuia III.1.1. No?iune In...
1. Definitie Raportul juridic civil este relatia sociala, cu caracater patrimonial sau...
RAPORTUL JURIDIC CIVIL definitie: reprezinta o relatie sociala, patrimoniala sau personala...
Sus!