Profesionistul - Persoană Fizică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Codul comercial nu dă o definiţie profesioniştilor, precizând doar cine are calitatea de profesionist ( comerciant ).

Dispoziţiunea articolului 7 prevede că profesioniştii sunt aceia care săvârşesc fapte de comerţ, având comerţul ca profesiune obişnuită, precum şi societăţile comerciale.

Din textul de lege se înţelege că profesioniştii sunt atât persoane fizice, cât şi societăţi comerciale în calitate de persoane juridice sau morale.

Pentru a avea calitatea de profesionist – persoană fizică trebuie îndeplinite două condiţii: săvârşirea de fapte de comerţ şi exercitarea comerţului ca profesiune obişnuită.

Modalitatile in care persoanele fizice pot desfasura activitati economice sunt:

- persoane fizice autorizate

- ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale

- ca membru al unei intreprinderi familiale.

A. Persoana fizica autorizata poate desfasura activitatea economica individual si independent, folosindu-si in principal forta de muca si aptitudinile profesionale proprii; PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane si va avea calitatea de comerciant daca indeplineste prevederile art. 7 C.Com (adica savarseste fapte de comert ca o profesiune obisnuita).

Pentru obligatiile asumate, persoana fizica autorizata raspunde cu patrimoniul de afectatiune si in completare cu intreg patrimoniul sau. In caz de insolventa va fi supusa procedurii insolventei, daca are calitate de comerciant.

B. Persoana fizica, in calitate de intreprinzator titular al unei intereprinderi individuale

Este intreprinzator persoana care organizeaza o intreprindere economica. Prin intreprindere economica se intelege o activitate economica desfasurata in mod organizat, permanent si sistematic combinand resurse financiare, forta de munca, materii prime pe riscul intreprinzatorului.

Intreprinderea individuala este intreprinderea economica, lipsita de personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica; intreprinderea individuala poate angaja terte persoane cu contract individual de munca si raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune si in completare cu intreg patrimoniul propriu al intreprinzatorului.

C. Persoana fizica, in calitate de membru al unei intreprinderi familiale

Persoana fizica poate desfasoara o activitate economica si in cadrul unei intreprinderi familiale (AF).

Intreprinderea familiala e constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii. Potrivit ordonantei prin familie intelegem sotul, sotia , copii acestora si rudele si afinii pana la gradul 4 inclusiv.

Intreprinderea familiala e o intreprindere economica organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa. Intreprinderea familiala se constituie printr-un acord de constituire in forma scrisa, aceasta fiind conditia pentru validitatea acordului de constituire.

Acordul de constituire cuprinde: numele si prenumele membrilor, reprezentantul intreprinderii, data intocmirii, cotele procentuale in care se vor imparti veniturile nete, etc. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absoluta a acordului de constituire.

Intreprinderea familiala este lipsita de personalitate juridica iar membrii ei au calitate de comerciant persoana fizica. Insa membrii intreprinderii pot prevedea constituirea unui patrimoniu de afectatiune cu precizarea cotelor lor de participare in intreprindere.

Interesele intreprinderii sunt gestionate de reprezentantul desemnat prin acordul de constituire, acesta actionand in temeiul unei procuri speciale sub forma unui inscris sub semnatura privata, semnat de toti membrii familiei.

Intreprinderii familiale i se interzice angajarea unor terte persoane cu contract de munca. Membrii ei raspund solidar si indivizibil pentru obligatiile intreprinderii familiale cu patrimoniul de afectatiune, iar in completare raspund cu intreg patrimoniul lor proportional cotelor de participare.

Condiţiile pentru dobândirea calităţii de profesionist – persoană fizică sunt următoarele:

1. săvârşirea unor fapte obiective de comerţ

2. săvârşirea faptelor de comerţ cu caracter de profesiune

3. săvârşirea faptelor de comerţ în nume propriu

4. condiţia capacităţii persoanei fizice – profesionist

Săvârşirea unor fapte obiective de comerţ:

-constituie una dintre condiţiile principale pentru dobândirea calităţii de profesionist. Acestea sunt obiective şi sunt reglementate de dispoziţiunea articolulului 3 din Codul Comercial

-prin săvârşirea efectivă a unui fapt de comerţ se realizează dobândirea calităţii de profesionist, iar toate actele şi faptele juridice ale profesionistului sunt “prezumate” a fi comerciale.

-calitatea de profesionist se dobândeşte prin săvârşirea de acte de comerţ obiective numai în măsura în care aceste fapte au acest caracter pentru persoana care le săvârşeşte. Dacă însă, o persoană săvârşeşte fapte de comerţ mixte, nu devine profesionist, dacă actele juridice încheiate au caracter civil.

Observații:

Universitatea “ŞTEFAN CEL MARE” Suceava

FACULTATEA DE ŞIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Profesionistul - Persoana Fizica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 083 cuvinte
Nr caractere:
11 126 caractere
Marime:
21.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!