Piața unică internă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata unica este una dintre marile realizari ale Uniunii Europene, cea mai intinsa piata din lume, o adevarata piata interna, componenta esentiala a integrarii economice internationale si totodata, mijlocul principal de realizare a scopurilor commune tarilor care o compun. Scopul ei este de a spori eficienta economica prin reduceri de costuri, de a face bunurile mai competitive prin reduceri de preturi, de a crea mai multe locuri de munca, mai multe posibilitati de optiune pentru cumpararea de bunuri si servicii, de a oferi mai multe sanse privind dezvoltarea regiunilor, cu alte cuvinte, mai multa bunastare economica.

Piata interna a fost definita in Tratatului de la Roma,in urma caruia s-au desprins urmatoarele principii:

a) Principiul recunoasterii reciproce: "Orice bun, circuland legal intr-unul din Statele Membre poate circula liber in orice parte a Comunitatii, cu exceptia cazului cand un Stat Membru poate demonstra ca regulile Statului Membru de origine nu acorda protectia echivalenta a bunului public esential. Aplicarea acestui principiu asigura LIBERA CIRCULAtIE, fara a recurge la legislatia la nivel Comunitar."

b) Art. 30 din Tratatul de la Roma ( interzic restrictiile cantitative si masurile cu efect similar asupra schimburilor dintre Statele Membre.) : Interpretarea termenilor "masuri avand <efect echivalent> cu restrictiile cantitative si interzicerile; restrictiile sau limitarile liberei circulatii - permise pe baza diverselor aspecte ale politicii publice (art.36; art.48.3 etc.).

Aceste interpretari au inlesnit crearea si mentinerea Pietei Interne, fara alta legislatiei, intr-un mare numar de sectoare nearmonizate.

Putem discuta despre piata interna prin intermediul industriei de automobile,care in acest moment sufera datorita crizei ecomonice mondiale. Am ales acest subiect deoarece, industria de automobile este una reprezentativa pentru piata interna din Romania. Firme precum Dacia, Ford au un aport important asupra economiei tarii, oferind un numar mare de locuri de munca, ajuta la dezvoltarea teritoriala atat prin prezenta lor cat si prin prezenta firmelor colaboratoare.

In aceasta perioada piata interna de automobile are de suferit deoarece industria automobilelor este supusa unei presiuni intense din cauza crizei actuale economice si financiare, reflectata in special printr-o scadere grava a cererii de autovehicule, dar si prin supra-capacitate de productie, din cauza dificultatilor in obtinerea de credite si a problemelor structurale anterioare crizei. Un exemplu direct este Dacia.

Evolutia vanzarilor producatorului Automobile Dacia in 2008, chiar daca a consemnat un plus de 11,7% comparativ cu anul anterior, la mai mult de 257.000 de unitati, nu a ajuns la nivelul estimat pe parcursul exercitiului financiar, nivel ce trecea initial de cifra de 300.000 de unitati. Cresterile inregistrate in anii anteriori, de peste 17%, nu au mai fost posibile in contextul celei de-a doua variante a taxei de inmatriculare, care a lovit in vanzarile locale din semestrul doi, la care se adauga si caderea generala a pietei auto europene pe final de an, din cauza crizei financiare mondiale. Conform datelor furnizate de Dacia, Sandero, modelul in doua volume al familiei Logan, a acumulat in doar sase luni 15% din vanzarile firmei, ajungand la aproape 39.000 de unitati.

Dintre acestea, 30.000 au fost exportate.

Consider ca in stadiul actual al dezvoltarii acestui sectorului autohton al serviciilor ma astept ca aceasta sa aduca mai multe investitii straine in acest domeniu si sa creeze un mediu concurential propice dezvoltarii serviciilor de calitate.Pe de alta parte, costul scazut al fortei de munca in Romania si nivelul relativ bun al calificarii acesteia vor exclude utilizarea de catre furnizorii straini (investitori) de servicii (cel putin pe termen scurt si mediu) a fortei de munca straine si deci nivelul somajului in sector nu va creste ci dimprotriva este de asteptat sa se diminueze.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata unica interna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
590 cuvinte
Nr caractere:
3 408 caractere
Marime:
9.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
piata, tratat
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!