Nulitatea actului juridic civil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Potrivit Codului Civil, Art. 1246 alin (1) dispune ca: "orice contract incheiat prin incalcarea conditiilor cerute de lege pentru incheierea sa valabila este supus nulitatii, daca prin lege nu se prevede o alta sanctiune"; alin. (2) ,,Nulitatea poate fi absoluta sau relativa"; alin. (3) ,,Daca prin lege nu se prevede altfel, nulitatea contractului poate fi constatata sau declarata prin acordul partilor"; alin. (4) ,,Prin acordul partilor nu pot fi instituite si nici suprimate cauze de nulitate. Orice conventie sau clauza contrara este considerata nescrisa".

Nulitatea poate fi definita ca sanctiunea ce lipseste actului juridic civil de efectele contrarii normelor juridice valabile pentru incheierea sa. Nulitatea ca regula este partiala, ca exceptie este totala.

Nulitatea are o inraurire directa asupra actului juridic si a efectelor sale, si nu asupra persoanei care a indeplinit actul (O. Ungureanu, Nulitatile proceduale civile, cit. cupra, p.6). Ea este lipsita de coloratura morala, ea nu este nici dureroasa, nici dezonorata; nu este intotdeauna distructiva, pentru ca poate uneori sa aiba caracter reparator; de altfel, Codul Civil inoveaza consacrand prezumtia de nulitate relative a actului juridic afectat (art. 1252 C. civ.) de asemenea, noul Cod Civil tinde sa faca din nulitatea partiala si remediabilaregula, iar din nulitatea totala exceptia. Pe un plan mai larg, a restrange cat mai multe posibil incidenta nulitatilor inseamna a raspunde conceptiei modern de Securitate in afaceri.

Principalele functii ale nulitatii sunt: functia preventiva si functia sanctionatorie.

Functia preventiva - persoanele sunt descurajate si indemnate sa inchie acte juridice cu respectarea conditiilor de valabilitate, in sensul ca in lipsa acestora, actul este lovit de nulitate.

Functia sanctionatorie - isi face aparitia in momentul in care functia preventiva nu s-a dovedit a fi eficienta, constand in inlaturarea efectelor contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea valabila a actului juridic civil.

Nulitatea se clasifica in: nulitate absolute, nulitate relativa.

- Nulitatea absoluta este potrivit C. civ. art.1.247 alin. (1) ,,Este nul contractual incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general."; alin. (2) ,,Nulitatea absoluta poate fi invocata de orice persoana interesata, pec ale de actiune sau de exceptie."; alin. (3) ,,Instanta este obligate sa invoce din oficiu nulitatea absoluta."

Cauzele de nulitate absoluta, potrivit art. 1250 din C. civ sunt: ,, Contractul este lovit de nulitate absoluta in cazurile anume prevazute de lege, precum si atunci cand rezulta neindoielnic din lege ca interesul ocrotit este unul general".

- Nulitatea relativa este definite in C. civ., art.1.248 alin. (1) ,,Contractul incheiat cu incalcarea unei dispozitii legale instituite pentru ocrotirea unui interes particular este anulabil."; alin. (2) ,,Nulitatea relativa poate fi invocata numai de cel al carui interes este ocrotit prin dispozitia legala incalcata.", alin. (3) ,,Nulitatea relativa nu poate fi invocata din oficiu de instanta judecatoreasca."

Cauzele de nulitate relativa, potrivit art. 1252 din C. civ sunt: ,,Contractul este anulabil cand au fost nesocotite dispozitiile legale privitoare la capacitatea de exercitiu, cand consimtamantul uneia dintre parti a fost viciat, precum si in alte cazuri anume prevazute de lege".

Bibliografie:

- DREPT CIVIL. PARTEA GENERALA, Suport de curs pentru invatamantul la distanta, Conf. Univ. Dr. CORNELIA MUNTEANU, Sibiu-2020

- DREPT CIVIL PARTEA GENERALA, Editia a 2-a, revazuta si adaugita de Cornelia Munteanu, Prof. univ. dr. OVIDIU UNGUREANU, Conf. univ. dr. CORNELIA MUNTEANU, Universul Juridic, Bucuresti, -2017-,

- Editie ingrijita de prof. univ. dr. Dan Lupascu, Codul civil si Codul de procedura civila, editia a 4-a rev., Universul Juridic, Bucuresti, 2020

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 068 cuvinte
Nr caractere:
10 889 caractere
Marime:
31.92 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Data publicare:
07.11.2021
Structură de fișiere:
  • Nulitatea actului juridic civil.docx
Predat:
Facultatea de Drept "Simion Barnutiu" , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Specializare:
drept
Materie:
drept civil
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Sanctiunea juridica are o existenta ancestrala, originile sale aflandu-se in norma de drept;...
Termenul de nulitate deriva din francezul nullite si latinescul nulittas si are trei sensuri: 1....
Notiuni introductive In dreptul civil nu exista o definitie a nulitatii actului juridic civil,...
.Notiune In legislatia noastra civila nu exista o definitie unanim acceptata a nulitatii actului...
Inchierea unui act juridic civil cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la conditiile de...
Sus!