Comerciantul și profesionistul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabilitatea si Auditul Entitatilor Economice

Comerciantul si profesionistul

Coordonator: Masterand:

Conf. C. Gheorghe

CAEE an 2

In sistemul vechiului drept comercial, institutiile juridice folosite erau cele ale faptelor de comert, de aici s-a derivat si notiunea de comerciant.

Faptele de comert, comerciantii si societatile comerciale erau considerate un trident pe baza carora era construit dreptul comercial.

Calitatea de comerciant era stabilita in mod diferit pentru persoanele fizice si pentru persoanele juridice.Persoanele care savarseau fapte de comert ca o profesiune obisnuita si societatile (comerciale) , aveau calitatea de comercianti.

Sistemul comercial roman pornea de la notiunea de fapta de comert obiectiva, puteau sa atraga dobandirea calitatii de comerciant , precum o societate comerciala forma un comerciant.

O data ce detineai calitatea de comerciant, activitatea acestuia intra sub incidenta legii comerciale, ifacand parte din notiunea de acte de comert subiective.

Alaturi de aceste fapte de comert, obiective si subiective, vechiul Cod comercial facea referire si la acte de comert unilaterale sau mixte.

Insa, in noua terminologie comerciala, Codul civil a apelat la un termen fara rezonanta juridica, la un cuvant ‚,profan’’pentru a delimita o categorie dintre raporturile juridice reglementate, acest termen fiind cuvantul profesionist. Notiunea acestui termen, de profesinist, nu are un istoric juridic si nici macar o sursa de inspiratie in Codul civil.

Noul Cod civil practica o apropiere fata de nespecialisti ai Codului civil, folosind un termen care nu mai apartine exclusiv stiintei juridice.

Cu toate acestea legiuitorul nu a fost consecvent in notiunea de profesionist, folosindu-se alternativ si sintagma de intreprindere atunci cand se refera la raporturile juridice la care iau parte profesionistii.

O data cu folosirea noului termen de profesionist, se foloseste si notiunea de intreprindere, iar termenii activitati economice, activitati de productie, comert sau prestari de servicii, nu mai au o putere esentiala in noul drept comercial. Legiuitorul ocoleste notiunea de comerciant si de comercial pentru a face loc termenilor noi care vor fi folositi si anume profesionist si intreprindere.

In noua notiune de comerciant, actele juridice comerciale sunt acele acte savarsite in scopul exploatarii unei intreprinderi comerciale.

Bibliografie:

-Tratat de drept comercial roman-Cristian Gheorghe

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comerciantul si profesionistul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
895 cuvinte
Nr caractere:
5 547 caractere
Marime:
18.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la master
Specializare:
Contabilitatea si Auditul Entitatilor Economice
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Conf. C. Gheorghe
Sus!