Aplicarea legii civile în timp

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aplicarea legii civile in timp

Timpul, constituit din trecut, prezent si viitor, are o mare imortanta in drept. Raorturile juridice se nasc, se modifica si se sting in timp. Actele juridice care reprezinta cel mai important izvor al raporturilor juridice concrete sunt afectate uneori de anumite termene. Insesi drepturile subiective sunt ocrotite de lege daca sunt exercitate intr-un anumit interval de timp, forta de constrangere a statului nemai intervenind pentru ocrotirea dreptului peste limita anumitor termene.

Aceeasi este situatia cu privire la aplicarea legii civile in timp.

Pentru a intelege aceasta notiune tehnico-juridica (cunoscuta si sub denumirea de conflict al legilor civile in timp), este necesar sa facem cateva referiri cu privire la limitele de timp ale legii.

Legea devine obligatorie din momentul intrarii sale in vigoare, si intra in vigoare, in principiu, din momentul publicarii acesteia in Monitorul Oficial. Am spus, in rinciiu, deoarece uneori insasi legea stabileste data de la care ea intra in vigoare; de la publicare pana la data fixata in lege ca fiind data intrarii sale in vigoare se afla o pauza(vacatio legis), necesara pentru ca legea sa fie adusa la cunostinta generala, iar organele chemate sa o aplice sa oata intreprinde masurile necesare in acest scop.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicarea legii civile in timp.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
673 cuvinte
Nr caractere:
3 684 caractere
Marime:
6.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!