Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orice fiinta umana, inca de la nastere, este purtatoarea unui bagaj de informatii genetice care o diferentiaza in raporturile cu semenii.

La aceasta zestre naturala se adauga influentele mediuluui socio-cultural, ale educatiei, indiferent de nivelul sau forma de organizare a acesteia.

Toti acesti factori fac ca fiintele umane sa se deosebeasca intre ele si sa poata fi identificate dupa anumite criterii, mai mult sau mai putin elabaorate : sex, varsta, caracteristici fizice, pasiuni, nivel de viata, traditii culturale, credinte religioase etc.

Civilizatia europeana, si ca ea intreaga omenire, a cunoscut de-alungul timpul valuri de imigrari succesive dictate fie de ratiuni socio-economice, fie de interesele unor conducatori sau reprezentanta ai unor clase sau categorii sociale.

Europa de astazi ne ofera imaginea unui urias amalgam socio-cultural si etnic. Aceasta face viata mai intensa si incitanta, dar si mai complicata.

Societatile vechi, bine configurate economic si cultural, cu traditii si obiceiuri specifice, au devenit comunitati multiculturale. Circulatia tot mai libera a persoanelor, disparitia unor bariere etnice, a prejudecatilor de natura conservatoare sau traditionalista au adus pe langa efectele benefice din punct de vedere umanitar sau etic si o realitate tot mai vizibila : saracia.

Lumea in care traim are, precum un diamant pretios, multe fatete. Pentru unii, minunile informaticii, televiziunii, lipsa grijii zilei de maine sunt ceva natural.

In acelasi timp, la cativa pasi distanta, un semen de-al nostru nu numai ca nu beneficiaza macar de aceste minime facilitati, dar sufera de malnutritie, nu i se permite accesul elementar la educatie sau este discriminat in ocuparea unui loc de munca s.a.

In acest fel, distantele dintre noi cresc, in mod paradoxal. Din pacate, in general, cei ,,diferiti" trezesc, in mod traditional, daca nu ura, intoleranta si discriminare, doar indiferenta. Minoritatile, in sens larg, au mai putin acces la munca, servicii, locuinta etc.

Escaladarea intolerantei duce adesea la violenta : ceea ce se petrece in tarile U.E. trebuie sa dea serios de gandit guvernelor, comunitatilor respective in luarea unor masuri politico-economice si sociale care sa aiba in vedere si acesta relitate : existenta unei mase de defarorizati, putenic marcata de saracie.

Bibliografie:

1. *** - Educatie pentru cetatenie democratica, UNICEF - Reprezentanta in Romania, MarLink,Bucuresti,2005 ;

2. Nae, M., - Calitatea vietii. O abordare geografica, in Terra, 2002 - 2004, Bucuresti, 2005 ;

3. Neacsu, I., - Accesul la educatie al copiilor din zonele rurale. In : ,,Un deceniu de tranzitie ; situatia copilului si a familiei in Romania", Bucuresti, UNICEF, 2000

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Saracia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 546 cuvinte
Nr caractere:
7 673 caractere
Marime:
12.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Discipline Psihologice și Pedagogice
Tag-uri:
discriminare, saracie, minoritate
Predat:
la liceu
Profesorului:
Adriana Dascalu
Sus!