Aportul lui Henry Ford la Dezvoltarea Managementului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Date biografice

Henry Ford a fost fondator al industriei americane de automobile, a intemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a productiei industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

Henry Ford s-a nascut pe data de 30 iulie 1863, in districtul Wayne, Michigan. Fiul unor emigranti irlandezi, Mary si William Ford, care s-au stabilit la o ferma in Dearborn, isi ajuta tatal cu gospodaria, si urma scoala intr-o cladire cu o singura clasa. Cu toate acestea, Ford nu a fost atras nici de scoala, nici de viata de la ferma si, la varsta de 16 ani, a plecat la Detroit pentru a-si gasi o slujba.

S-a angajat ucenic la un atelier auto, unde a invatat totul despre motorul cu ardere interna. Dupa cativa ani in care a invatat aceasta meserie, Ford s-a intors la ferma, la familia sa, si a lucrat part-time pentru Westinghouse Engine Company. Ford si-a deschis propriul atelier auto la ferma sa si a inceput sa repare motoare si masini. In aceasta perioada, Ford s-a indragostit de Clara Bryant, cu care s-a casatorit in 1888.

Henry Ford, dupa cateva experimentari cu vehicule power-driven el s-a dus in 1890 in Detroit si a lucrat ca mecanic si inginer cu Edison Company. Ford va continua sa lucreze in timpul sau liber iar in 1896 va finaliza primul sau automobil. Renuntand la Edison Company in 1899 el va deschide Detroit Automobile Company.

Un dezacord cu asociatii l-a lasat pe Ford sa organizeze in 1903 o companie Ford Motor Company in parteneriat cu Alexander Malcomson, James Couzens, si fratii Dodge. In 1907 el va cumpara stocurile asociatilor sai, astfel ca familia Ford va ramane la puterea companiei.

Cand, in 1903, Henry Ford si-a deschis afacerea de la Detroit, tot ce-si dorea era sa produca si sa vanda masini. Si timp de 19 ani a vandut numai un singur fel de masina: cunoscutul Model T. Dar intr-un numar impresionant: 15.500.000, jumatate din productia mondiala.

Linia sa de asamblare, de-a dreptul revolutionara, i-a permis sa vanda masinile la un pret la care putea sa aiba acces o familie americana cu venituri medii. Celebrul constructor de automobile a reusit performanta de a dubla salariile muncitorilor simultan cu reducerea orelor de lucru. Ceea ce pana atunci era doar o jucarie pentru capriciile celor bogati a devenit, gratie lui Henry Ford, o necesitate a vietii cotidiene, fericind lumea cu autostrazi, statii de benzina si ambuteiaje.

Prin diferite optimizari, in special la linia de ansamblare, prin realizarea unor standarde pentru masini, Ford a reusit sa o ia inaintea celorlalti competitori cu o masina ieftina, standardizata.

"Fordismus "

Visul sau s-a materializat in 1908, o data cu lansarea Modelului T - simplu, usor de intretinut si, mai ales, ieftin.

Desi criticata ca fiind cea mai urata de pe piata, masina a avut un succes urias. Pana si fermierii o cumparau pentru a o folosi in agricultura. Angajatii companiei puteau sa si-o achizitioneze economisind doar trei salarii. In zece ani, jumatate dintre masinile din America erau Model T, iar cele 15 milioane de exemplare vandute pana la retragerea modelului de pe piata au ramas un record mondial timp de 50 de ani.

Succesul s-a datorat tehnologiei avansate de productie a uzinelor Ford. Linia de asamblare, lansata in 1913, a revolutionat industria automobilistica. Mai multe masini erau produse intr-un timp mai scurt, la costuri mult mai scazute decat pana atunci. Fabricile complexului Rouge Plant din Dearborn produceau tot ce era necesar pentru automobilele Ford. Industriasul detinea pana si padurile din care era adus lemnul folosit la producerea finisajelor pentru bordul automobilelor. In cinci ani, Ford si-a depasit competitorii, devenind cel mai mare producator de automobile din lume. Productia in serie, denumita in germana "fordismus" , s-a raspandit de la Ford in toata industria americana si mondiala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aportul lui Henry Ford la Dezvoltarea Managementului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 346 cuvinte
Nr caractere:
6 804 caractere
Marime:
127.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Discipline Opționale
Tag-uri:
biografice, fordism
Predat:
la liceu , Moldova
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!