Michelangelo

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) s-a nascut in localitatea Caprese din Toscana, o provincie a Italiei. Avea doar cateva saptamani cand familia lui s-a mutat la Florenta si l-a lasat in grijea unei doici. Probabil ca destinul a jucat un rol important pentru ca noua lui familie era una de pietrari. Michelangelo a afirmat el insusi ca interesul sau pentru sculptura a aparut in acele vremuri.

Dupa ce a parasit scoala el a devenit ucenicul lui Dominico Ghirlandaio un pictor renumit de fresce din Florenta. Acesta si-a dat seama curand de geniul lui Michelangelo, si in 1489 l-a trimis sa studieze sculptura sub indrumarea lui Bertaldo.

Nu dupa mult timp talentul lui Michelangelo a atras atentia lui Lorenzo de Medici care la vremea aceea conducea Florenta. Tanarul sculptor a locuit acolo, unde a astudiat la moartea lui Lorenzo. El s-a reintors apoi la tatl lui si la fel ca si contemporanul sau mai varstnic Leonardo da Vinci a inceput sa studieze cu mult drag anatomia. I s-a acordat chiar si privilegiul neobisnuit de a face disectii pe corpuri umane in biserica Santo Spirito, care compensa pentru sculptarea unui crucifix din lemn destinat preotului.

In cursul anilor ce au urmat Florenta a devenit instabila politic. In anul 1494 orasul a fost cucerit de Carol, rege al frantei si Michelangelo a parasit orasul. In nul 1496 el a fosct invitat la Roma unde printre alte lucrari a sculptat Pieta. Aceasta statuie magnifica i-a adus multa faima.

Michelangelo s-a intors la Florenta unde intre anii 1502-1504 a creat statuia inalta de 5m David noul papa, primul dintre cei 7 pentru care a lucrat, Iulius II, l-a invitat la Roma in anul 1505. Iulius i-a cerut sculptorului sa-i creeze un cavou. Acesta trebuia sa fie un monument impresionant cu peste 40 de statui. Lui Michelangelo i-au trebuit mai mult de 8 luni doar ca sa isi aleaga piatra. In tot acest timp papa a devenit din ce in ce mai nerabdator ca in final sa renunte la lucrare. Foarte dezamagit Michelangelo a parasit Roma dar surprinzator de repede a fost invitat de Iulius. Mai rezonabil acesta i-a cerut artistului sa-i creeze o statuie enorma din bronz care sa-l reprezinte. Sprand ca dupa incheierea acestei lucrari va fi lasat sa lucreze la cavou artistul a fost din nou dezamagit de cererea lui Iulius II de a decora tavanul Capelei Sixtine. Michelengelo a protestat explicandu-i papei ca pictura nu era chiar pasiunea lui, dar insistentele cu care i se cerea lucrarea l-au convins pe artist care si-a inceput munca la celebra capodopera nu dupa mult timp Michelangelo a inteles marea provocare care i se oferise si totodata responsabilitatea enorma pe care o avea. El si-a concediat toate ajutoarele fiind hotarat sa duca singur munca la indeplinire. I-au trebuit 4 ani (1508-1512). In anul 1527 Roma se afla sub stapanirea lui Carol V, familia Medici fusese eliminata si Michelangelo se afla in situatia de a coordona constructia unor fortificatii. El a banuit ca fusese tradat si in anul 1952 a fugit la ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Michelangelo
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
803 cuvinte
Nr caractere:
4 206 caractere
Marime:
6.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Desen
Predat:
la gimnaziu
Sus!