Sisteme de partid in Republica Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intre Republica Moldova si Romania pot fi gasite multe asemanari din categorii diferite. Limba vorbita, istoria, ne aseamana foarte mult cu statul de peste Prut, insa in ceea ce priveste politica, lucrurile stau diferit.

La fel ca si in cazul Romaniei, Republica Moldova a facut parte din "blocul comunist" in perioada de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial (1939-1945), iar regimul autoritar exercitat in stat inca mai are urmari asupra domeniului politic. Independenta Republicii Moldova s-a produs abia in august, 1991, cand ei au alungat trupele sovietice din tara, odata cu stapanirea URSS-ului din zona, iar Romania a fost primul stat care a recunoscut independenta vecinilor de la est. In ciuda faptului ca nu se mai afla sub ocupatie sovietica sau ruseasca, inca exista foarte multi pro-rusi care mentin o influenta a Rusiei in zona.

Analizand sistemele politice dintre Romania si Republica Moldova, apare o diferenta evidenta. Daca in cazul Romaniei vorbim despre o republica semi-prezidentiala, in Moldova se gaseste o republica parlamentara. Ce inseamna asta? Primul element este faptul ca presedintele este ales de catre Parlament. Influenta lui este una mica asupra vietii politice, iar atributiile sale sunt, in cea mai mare parte, reprezentative. De asemenea, cea mai influenta persoana cu sarcini politice este Primul Ministru.

Analiza partidelor politice ale statului Moldovenesc releva cateva caracteristici importante. Mai intai, citand Constitutia din Republica Moldova, putem defini partidele politice,

(1)Partidele politice sint asociatii benevole, cu statut de persoana juridica, ale cetatenilor Republicii Moldova cu drept de vot, care, prin activitati comune si in baza principiului liberei participari, contribuie la conceperea, exprimarea si realizarea vointei lor politice.

(2) Partidele politice, fiind institute democratice ale statului de drept, promoveaza valorile democratice si pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participa, prin inaintarea si sustinerea candidatilor, la alegeri si la constituirea autoritatilor publice, stimuleaza participarea cetatenilor la alegeri, participa, prin reprezentantii lor, la exercitarea in mod legal a puterii in stat, desfasoara alte activitati in conformitate cu legea.

Dupa cum se observa, in Republica Moldova vorbim despre un sistem cu mai multe partide, multiparditism. Uitandu-ne peste lista partidelor aflate la guvernare din momentul obtinerii independentei (1991), putem trage o concluzie majora:

- guvernarea agrariano-frontista (1990-1994),

- guvernarea agrariano-socialista (1994-1998),

- guvernarea ADR, de centru-dreapta (1998-1999),

- guvernarea de tranzitie, Dumitru Braghis (2000-2001),

- guvernarea (restauratia) comunista (2001-2009),

- guvernarile AIE, de centru-dreapta (2009-2012).

Putem vorbi despre o "lupta" intre doua curente: unul al rezistentei necomuniste (cel mai elocvent exemplu este reprezentat de guvernarea dintre 2001 si 2009, condusa de Partidul Comunistilor din Republica Moldova, al carui lider este Vladimir Voronin) si de unul democratic, al urmaririi unei politici care sa apropie statul de Uniunea Europeana si de obtinerea alipirii la aceasta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
812 cuvinte
Nr caractere:
4 554 caractere
Marime:
16.39 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Cultura civica
Data publicare:
18.12.2017
Structură de fișiere:
  • Sisteme de partid in Republica Moldova.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
INTRODUCERE Formarea unui sistem de partide democratic in Republica Moldova este indicatorul...
CAPITOLUL I 1.1 CONCEPTUL DE PARTID Literatura de specialitate abunda in definitii, intelegeri...
Sisteme politice. Definitie: Sistemul politic reprezinta ansamblul stabil de raporturi si roluri...
Definirea societatii civile In conditiile tranzitiei democratice afirmarea societatii civile...
Transformarile intervenite in Republica Moldova dupa prabusirea imperiului sovietic in plan...
Sus!