Personalitatea Infractorului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I CERCETAREA CRIMINOLOGICA A PERSONALITATII INFRACTORULUI. PROBLEME TEORETICE SI METODOLOGICE 5
1.1. Conceptul si trasaturile personalitatii infractorului 5
1.2. Clasificari si tipologii ale infractorilor 15
1.3. Personalitatea infractorului obiect de studiu al criminologiei 37
CAPITOLUL II FORMAREA PERSONALITATII INFRACTORULUI 40
2.1. Formarea personalitatii infractorului- aspecte pedagogice si psihologice 40
2.2. Impactul mediului social asupra formarii personalitatii infractorului 60
2.3. Formarea personalitatii ca premisa a comportamentului infractional 61
CONCLUZII 71
LITERATURA 73

Extras din referat:

INTRODUCERE

Actualitatea temei. Importanta acestui studiu nu rezida în scopul de informatie psihologica, sociologica sau axiologica asupra problematicii personalitatii în contextul stiintelor contemporane despre om. Justificarea reala rezulta din faptul ca într-o viziune strict stiintifica asupra temei noastre  desigur de factura interdisciplinara  personalitatea umana este locul de confluenta a tuturor disciplinelor care concura la rezolvarea problemei infractionalitatii. Acest adevar nu are numai o legitimitate teoretica, ci din contra îsi revendica pozitia de cheie de bolta, a complexului proces de reeducare, recuperare si integrare socio-profesionala a infractorului.

Problematica personalitatii umane abordata multidisciplinar cunoaste azi un interes deosebit în cercetarile teoretice si aplicative din numeroase domenii stiintifice si practice, inclusiv în ce priveste personalitatea infractorului.

O vasta literatura de specialitate releva convingator eforturile care se fac în acest domeniu spre întelegerea cât mai profunda si mai cuprinzatoare a comportamentului antisocial la infractor.

Ideea dupa care nu ne preocupa infractorul, ci omul - în esenta personalitatea acestuia supusa transformarii în scopul recuperarii acelui care a încalcat legile pentru a fi redat societatii ca element util  devine vitala în cazul lor infractori care  aflându-se înca în faza de formare  sunt mult mai receptivi, mai sensibili la actiunile factorilor de mediu social, ceea ce sporeste si accelereaza sansele de influentare pozitiva a evolutiei personalitatii acestora si implicit a comportamentului lor moral si social. În aceeasi masura pot avea influenta experientele negative cu repercusiuni uneori destul de târzii. În esenta ambele aspecte întaresc ideea ca trebuie sa ne preocupe mai mult ceea ce va deveni infractorul (viitorul lui) decât ceea ce acesta a facut (faptele comise).

Este, de altfel, perspectiva prin prisma careia poate fi remarcata importanta pe care o reprezinta personalitatea infractorului pentru toti cei care au preocupari în sfera reeducarii, reintegrarii sociale si implicit a prevenirii, inclusiv pentru comunitate.

Activitatea de exploatare si cunoastere a personalitatii infractorului poate sa asigure dupa parerea noastra, atât remodelarea fiecarui conform naturii sale, în functie de vocatia si posibilitatile de care dispune, cât si organizarea unui cadru si mediu pedagogic apte sa raspunda permanent la nevoile de adaptare a infractorului la munca si viata sociala reala, numai daca aceasta activitate educativa este integrata si tine seama de procesele de modernizare si perfectionare ce au loc în viata reala. În alt mod proiectele cu privire la viitorul miorului ar putea intra în contradictii cu cerintele si exigentele societatii fata de infractor, ceea ce s-ar traduce pâna la urma în esecuri pe linia reintegrarii sociale a acestuia si implicit a prevenirii savârsirii de fapte antisociale. Desprindem de pe acum o anumita concluzie care poate fi redata schemat în trei aspecte :

- Studiul personalitatii infractorului apare în primul rând, ca o introducere a subiectului în munca de reeducare tinând seama si de calitatea sa de obiect al acestui proces.

- În al doilea rând, o astfel de activitate se configureaza ca o modalitate practica de optimizare a actiunilor educative, de mentinere permanenta, cu alte cuvinte a acestora, la nivelul cerintelor reale de recuperare sociala a infractorului.

- Si, în fine, dar nu în ultimul rând ca importanta, prin studiul personalitatii ajungem la cauzele interne (directe) ale delincventei  factorii ce pot lamuri în mare masura angajarea unui infractor în acte antisociale.

Asadar, nu vom putea sa ne referim niciodata la o reeducare reala fara sa cunoastem materia prima supusa acestui proces  personalitatea infractorului - si ca urmare nici la o organizare judicioasa si eficienta a actiunilor educative; asemenea activitati nici nu si-ar avea rostul daca fapta penala savârsita nu ar reflecta nemijlocit persoana infractorului  asa cum orice fapta omeneasca îl reflecta pe autorul ei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalitatea Infractorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
75 pagini
Imagini extrase:
75 imagini
Nr cuvinte:
24 124 cuvinte
Nr caractere:
135 689 caractere
Marime:
98.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!