Previzualizare referat:

Extras din referat:

Crima organizata:

Crima organizata reprezinta o amenintare asimetrica pentru securitatea comunitatii internationale; acel segment infractional la care se raporteaza activitati ilegale de natura sa afecteze grav anumite sectoare ale vietii economice, sociale si politice, desfasurate prin diverse metode si mijloace , in mod constant, planificat si conspirat, de catre grupuri de indivizi, cu o ierarhie interna bine determinata, cu structuri specializate si mecanisme de autoaparare, in scopul obtinerii de profituri ilicite, la cote deosebit de ridicate.

Dintre asociatiile criminale se desprind cele de tip mafiot, asociatia criminala de etnie italiana putand fi raportata acestei constructii.

Forma superioara de organizare a grupurilor de infractori se numeste "MAFIE". Acest termen a aparut in Italia si s-a extins in multe tari ale lumii. Mafia reprezinta acel segment infractional la care se raporteaza activitati ilegale deosebit de periculoase, desfasurate prin metode agresive de asociatii de indivizi cu o structura organizatorica ierarhizata si un lider autoritar, avand la baza un cod de conduita obligatorie, ritualuri de admitere a membrilor si o lege a tacerii, in scopul instituirii controlului asupra unor sectoare ale economiei sau chiar asupra unor niveluri de decizie ale societatii si a obtinerii de castiguri semnificative.

Asociatiile criminale de tip mafiot pot fi impartite in 4 grupe distincte: (1) Familiile mafiei - in care de regula se regasesc structuri ierarhice, norme interne de disciplina, un cod de conduita si o diversitate de activitati ilicite; (2) Organizatiile profesionale - membrii se specializeaza in una sau doua tipuri de activitati criminale; (3) Organizatiile criminale etnice - ca rezultat al unor determinisme istorice, economico-sociale, culturale si politice, permisivitatea legilor; (4) Organizatiile teroriste internationale - care practica asasinatele, deturnarile de avioane, rapiri de persoane etc, sub diferite motivatii.

Caracteristicile crimei organizate:

Nivelul inalt de profesionalizare a gruparilor criminale care au adoptat si perfectionat principiile de organizare si regulile de actiune ale structurilor de tip mafiot. De asemenea, se manifesta tendinte de intelectualizare a gruparilor criminale prin absorbtia, in interiorul acestora de persoane ce ocupa functii oficiale in domeniul finantelor, comertului, bancilor, administratiei, justitiei dar si a unor reputati avocati, experti si tehnicieni in cadrul comunicatiilor si logisticii.

Internationalizarea - Afacerile ilegale de amploare nu se pot derula si finaliza fara realizarea unui parteneriat intre infractorii autohtoni si cei ce actioneaza pe teritoriul altor state.

Consolidarea fuziunii dintre grupurile criminale si lumea politica: se inregistreaza in prezent tendinta de "folosire a functiei publice" pentru realizarea afacerilor, in spatele sau pe spatele careia se deruleaza afacerile.

Organizarea in Romania a unei piete a traficantilor si consumatorilor de droguri: deja se poate vorbi de "piata drogurilor" in marile centre urbane si universitare (Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara, s.a. ). Aproape zilnic sunt depistati traficanti si consumatori de droguri, mare parte fiind cetateni straini sau cetateni romani, cu precadere, elevi si studenti.

Intensificarea luptei, a disputelor directe intre grupurile organizate: sunt numeroase situatiile care demonstreaza ca in Romania criminalitatea de inalta violenta tinde sa fie o componenta de baza a crimei organizate. Edificatoare sunt conflictele dintre arabi, chinezi, pentru suprematia in angrouri si respectiv in cartiere.

Domeniile crimei organizate: furtul si contrabanda cuopere de arta, cu masini, organe umane si metale pretioase, talharia, rapirile si violarea drepturilor la proprietatea intelectuala sunt activitati obisnuite ale organizatiilor mafiote. Traficul de arme reprezinta si acesta un domeniu foarte profitabil, livrarile de armament pe piata neagra inmultindu-se dramatic.

Principii Organizatorice:

- Stabilitatea unitatii infractionale

- Existenta liderului si ierarhia subordonarii

- Sistemul de neutralizare a controlului social

- Preocuparea permanenta de a corupe persoane respectabile din legislativ, executiv justitie si politie

- Apararea severa a conspirativitatii si a secretului actiunilor

- Planificarea activitatii infractionale

- Specializarea ce decurge din impartirea functiilor

- Concentrarea scopului activitatii pe obtinerea de

- profituri mari, spalarea banilor murdari si investirea lor in activitati economice oficiale

- Folosirea mijloacelor financiare, daca se impune, in scopuri politice

Principalele tari unde exista grupuri de infractori sub denumirea de "MAFIE"sunt :

Italia:

- Cosa Nostra Siciliana

- Camorra

- 'Ndrangheta (Calabria)

- Sacra Coroana Unita (Puglia)

Franta:

- Mafia siciliana

- Camorra

Anglia:

- Mafia italiana

- Triada chineza

- Mafia Rosie (rusa)

- Grupurile criminale jamaicane

S.U.A.:

- Cosa Nostra

- Mafia Siciliana

- Camorra Napolitana

- 'Ndrangheta Columbiana

- Sacra Coroana Unita

- Triade chinezesti

- Boryokudan din Japonia

Australia:

- 'Ndrangheta (Calabria)

- Familiile cu bazele in Griffith (un district agricol la vest de Sidney)

Brazilia:

- Escadroanele Mortii

- Mafia italiana

- Bicheiros

Canada:

Bibliografie:

- www.wikipedia.org

- Studii se securitate, prof. Univ. Dr. Cristian troncota, Sibiu 2008

- Introducere in studii europene/ Strautiu Eugen.- Sibiu: Editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, 2005

- Introducere in relatii internationale, prof. Eugen Strautiu, Sibiu 2007

- http://www.referatele.com/referate/drept/online2/CRIMA--ORGANIZATA---Criminalitatea-in-Romania-referatele-com.php

- Criminologie - Ion Eugen sandu, editura Szlvi, Bucuresti, 2001

- http://sm.politiaromana.ro/inf_utile/crima_organizata.htm

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mafia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 688 cuvinte
Nr caractere:
14 793 caractere
Marime:
23.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
crima organizara, mafia
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!