Misiune de audit de bază

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAP.I. Introducere 2
1.1. Stadiul actual al cunoasterii 2
1.2. Metodologia cercetarii 2
CAP.II. Cadrul general de raportare aplicabil bancii si obiectivul auditului 3
2.1. Cadrul general de raportare aplicabil societatii bancare Banca Transilvania S.A 3
2.2. Obiectivul auditului situatiilor financiare ale societatii bancare Banca Transilvania S.A 3
2.3. Prezentarea societatii de audit 4
CAP.III Misiune de audit financiar la societatea bancara Banca Transilvania SA 6
3.1. Acceptarea mandatului si contractarea lucrarilor de audit 6
3.2. Orientarea si planificarea auditului 8
3.3. Aprecierea ( evaluarea ) controlului si auditului intern al bancii 15
3.4. Controlul conturilor 18
3.5. Examenul situatiilor financiare 23
3.6. Evenimente posterioare inchiderii exercitiului 24
3.7. Utilizarea lucrarilor altor profesionisti 24
3.8. Stabilirea opiniei si intocmirea raportului de audit 24
3.9. Documentarea lucrarilor de audit 26
Bibliografie 28

Extras din referat:

Literatura de specialitate din tara noastra este destul de saraca in privinta abordarii notiunii de audit bancar. Primele lucrari de specialitate care vizeaza abordarea auditului bancar in tara noastra apar in anii 2000-2002.

Astfel, Vasile Dedu abordeaza notiunea de audit bancar, in conceptia acestui autor auditul bancar reprezentand complexul de activitati care au ca obiectiv controlul la nivelul diverselor structuri de conceptie si executie ale unei banci, buna gestiune si pastrare a patrimoniului, cat si corecta aplicare a deciziilor luate.

Standardele Internationale de Audit cuprind si ele prevederi si norme privind auditul situatiilor financiare ale unitatilor bancare. Astfel ISA 100 se refera la Angajamentele de certificare, ISA 200, ISA 210, ISA 300, ISA 310 fac referiri la Cadrul general pentru audit financiar si servicii conexe, termenii angajamentelor de audit, planificarea auditului, cunoasterea clientului etc.

Potrivit Ordinului B.N.R. nr. 5 din 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale intocmite de institutiile de credit sunt auditate de catre auditori financiari, potrivit legii.

Este de mentionat faptul ca incepand cu data de 1 ianuarie 2009 Ordinul B.N.R. nr. 5 din 2005 a fost abrogat prin Ordinul B.N.R. nr. 13 din 2008 care prevede ca situatiile financiare anuale intocmite de banci, persoane juridice romane sunt auditate statutar potrivit legii. Aceasta prevedere este in acord cu O.U.G. nr. 90 din 2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate potrivit careia toate referirile la "audit financiar" existente in legislatia emisa anterior se vor citi ca referiri la "audit statutar".

1.2. Metodologia cercetarii

Obiectivele cercetarii vizeaza prezentarea modalitatilor teoretice si practice de realizare a unei misiuni de audit de baza asupra situatiilor financiare anuale ale societatii bancare Banca Transilvania S.A., aferente exercitiului financiar 2007.In redactarea acestei lucrari am utilizat mai multe metode si tehnici de cercetare precum: documentarea, observatia, analiza, sinteza.

Activitatea de documentare a constituit baza de plecare pentru realizarea prezentei lucrari. In mod concret, documentarea teoretica, ca metoda de cercetare, s-a folosit in vederea identificarii lucrarilor de specialitate care pot constitui surse de date pentru realizarea cercetarii, constituind o etapa pregatitoare acesteia. Apoi, din aceste surse bibliografice identificate am cules date si am studiat informatiile in vederea realizarii cercetarii stiintifice. De asemenea, am consultat actele normative care guverneaza domeniul auditului bancar, precum si documente emanate de diferite institutii ale caror preocupari vizeaza si sfera auditului bancar: B.N.R., C.A.F.R., Comitetul de la Basel.

Documentarea s-a realizat si practic prin studierea raportului anual al societatii bancare mentionate aferent anului 2007, prin analiza si interpretarea informatiilor continute de raportul de audit elaborat de catre societatea de audit KPMG Audit S.R.L.

Observatia am folosit-o pentru identificarea si individualizarea obiectivelor ce urmeaza a fi studiate si pentru culegerea primelor informatii despre ele, in interesul surprinderii fidele si fara denaturari a fenomenului observat. Prin intermediul analizei a fost posibila cunoasterea in amanuntime a fiecarui element, iar sinteza a fost folosita pentru emiterea de judecati cu caracter de generalitate. Concluzia stiintifica este rezultatul ultim, final al cercetarii fenomenului economic.

CAP.II. CADRUL GENERAL DE RAPORTARE APLICABIL BANCII SI OBIECTIVUL AUDITULUI

2.1. Cadrul general de raportare aplicabil societatii bancare Banca Transilvania S.A.

Banca Transilvania S.A. este o societate bancara, persoana juridica romana, autorizata sa functioneze in Romania si deci obligata sa respecte reglementarile in vigoare aplicabile societatilor bancare. Cadrul general de raportare aplicabil bancii, pentru anul 2007, este reprezentat de Ordinul B.N.R. nr. 5 din 2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit.

Reglementarile mentionate prevad forma si continutul situatiilor financiare anuale, principiile contabile generale si regulile de evaluare a elementelor prezentate in situatiile financiare anuale, regulile de intocmire, aprobare, auditare si publicare a situatiilor financiare anuale ale institutiilor de credit, regulile de inregistrare in contabilitate a operatiunilor economico-financiare efectuate, planul de conturi aplicabil institutiilor de credit si precizari privind documentele, formularele si registrele de contabilitate, precum si normele de intocmire si utilizare a acestora.

Potrivit acestor reglementari, situatiile financiare anuale ale unei institutii de credit cuprind: bilantul, contul de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalurilor proprii, situatia fluxurilor de trezorerie si note explicative.

2.2. Obiectivul auditului situatiilor financiare ale societatii bancare Banca Transilvania S.A.

Bancile joaca un rol vital in economie. Ele pastreaza economiile publicului, ofera un mijloc de plata pentru bunuri si servicii si finanteaza dezvoltarea afacerilor si comertului. Pentru a indeplini aceste functii in siguranta si eficient, bancile individuale trebuie sa dispuna de increderea publicului si a partenerilor de afaceri. Stabilitatea sistemului bancar, atat pe plan national, cat si pe plan international, a inceput, prin urmare, sa fie recunoscuta ca o problema de interes public general.

Tocmai de aceea, bancile din aproape toate tarile sunt supuse supravegherii prudente a bancilor centrale.

Situatiile financiare ale bancilor sunt, de asemenea, supuse auditului realizat de catre auditori externi. Auditorul extern realizeaza auditul in conformitate cu standardele etice si de audit aplicabile, inclusiv cu cele care necesita independenta, obiectivitate, competenta profesionala si prudenta, precum si planificare adecvata si supraveghere. Opinia auditorului ofera credibilitate situatiilor financiare si promoveaza increderea in sistemul bancar.

Potrivit reglementarilor emise de B.N.R., situatiile financiare anuale intocmite de institutiile de credit sunt auditate de catre auditori financiari, potrivit legii.

Potrivit ISA 200 ,,Obiective si principii generale care guverneaza auditul situatiilor financiare", obiectivul unui audit al situatiilor financiare este de a da posibilitatea auditorului de a se pronunta daca situatiile financiare sunt intocmite sau nu, din toate punctele de vedere semnificative, in conformitate cu un cadru de raportare financiara aplicabil.

Potrivit Normei Metodologice Internationale de Audit 1004, obiectivul unui audit al situatiilor financiare ale unei banci de catre un auditor extern este acela de a da posibilitatea unui auditor independent de a-si exprima o opinie cu privire la intocmirea situatiilor financiare ale unei banci, din toate punctele de vedere semnificative, in conformitate cu un cadru aplicabil de raportare financiara.

Pentru exprimarea acestei opinii, auditorul va folosi formula ,,ofera o imagine fidela" sau ,,prezinta in mod corect sub toate aspectele semnificative", aceste expresii fiind echivalente.

Opinia auditorului ajuta la stabilirea credibilitatii situatiilor financiare. Totusi, opinia auditorului nu ar trebui sa fie interpretata ca fiind

Bibliografie:

1. Ana Stoian, Audit financiar-contabil, www.ase.ro, Biblioteca digitala, site consultat la data de 15,12,2008

2. Federatia Internationala a Contabililor, Manualul pentru Standarde Internationale de Audit, Certificare si Etica, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2007

3. Hennie Van Greuning, Sonja Brajovic Bratanovic, Analiza si managementul riscului bancar, Ed. Irecson, Bucuresti, 2003

4. Mirela Gheorghe, Impactul tehnologiilor informationale in auditul financiar, http://oeconomica.uab.ro/upload/lucrari, consultat la data de 26,01,2009

5. Tatiana Danescu, Audit financiar-convergente intre teorie si practica, Ed. Irecson, Bucuresti, 2007

6. Tatiana Danescu, Proceduri si tehnici de audit financiar, Ed. Irecson, Bucuresti, 2007

7. V. Dedu, Gestiune si audit bancar, Ed. National, Bucuresti, 2001

8. *** www.kpmg.ro, site consultat la data de 15.12.2008 si 26.01.2009

9. *** Revista Capital, nr. 4 din decembrie 2008, supliment Top 100 companii pentru care sa lucrezi

10. *** Ordonanta de urgenta nr. 99 din 06/12/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului publicata in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 1027 din 27/12/2006

11. *** Ordonanta de urgenta nr. 90 din 24.06.2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, publicata in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 481 din 30.06.2008

12. *** Ordinul BNR nr. 5 din 22.12.2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1182 din 28.12.2005

13. *** Ordinul BNR nr. 13 din 19.12.2008, pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare si Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 879 din 24.12.2008

1. Ana Stoian, Audit financiar-contabil, www.ase.ro, Biblioteca digitala, site consultat la data de 15,12,2008

2. Federatia Internationala a Contabililor, Manualul pentru Standarde Internationale de Audit, Certificare si Etica, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2007

3. Hennie Van Greuning, Sonja Brajovic Bratanovic, Analiza si managementul riscului bancar, Ed. Irecson, Bucuresti, 2003

4. Mirela Gheorghe, Impactul tehnologiilor informationale in auditul financiar, http://oeconomica.uab.ro/upload/lucrari, consultat la data de 26,01,2009

5. Tatiana Danescu, Audit financiar-convergente intre teorie si practica, Ed. Irecson, Bucuresti, 2007

6. Tatiana Danescu, Proceduri si tehnici de audit financiar, Ed. Irecson, Bucuresti, 2007

7. V. Dedu, Gestiune si audit bancar, Ed. National, Bucuresti, 2001

8. *** www.kpmg.ro, site consultat la data de 15.12.2008 si 26.01.2009

9. *** Revista Capital, nr. 4 din decembrie 2008, supliment Top 100 companii pentru care sa lucrezi

10. *** Ordonanta de urgenta nr. 99 din 06/12/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului publicata in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 1027 din 27/12/2006

11. *** Ordonanta de urgenta nr. 90 din 24.06.2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, publicata in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 481 din 30.06.2008

12. *** Ordinul BNR nr. 5 din 22.12.2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1182 din 28.12.2005

13. *** Ordinul BNR nr. 13 din 19.12.2008, pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare si Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 879 din 24.12.2008

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Misiune de audit de baza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
15 637 cuvinte
Nr caractere:
89 137 caractere
Marime:
76.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
audit, finante, firma, contabilitate
Predat:
la master
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Ana Bordea
Sus!