Evaluarea - procedeu al metodei contabilității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inregistrarea operatiilor economice care au loc in unitatilepatrimoniale se face folosind exprimarea baneasca (valorica), decievaluarea.Ca procedeu al metodei contabilitatii evaluarea este strans legatade celelalte procedee pentru a caror aplicare este necesara exprimareavalorica a operatiunilor economice. Fara evaluare nu se poate realizacontabilitatea unitatii patrimoniale. Contabilitatea foloseste evaluareaatat pentru inregistrarea curenta a operatiunilor economice, cat si pentrucentralizarea si generalizarea datelor sale informationale.

Evaluarea este operatiunea de cuantificare, de masurarea inexpresie valorica a resurselor materiale, a bunurilor create, a cheltuielilorde munca inmagazinate in produse sau in servicii.Necesitatea evaluarii in forma baneasca deriva din folosireacategoriilor economice generate de actiunea legii valorii. Contabilitateanu poate lucra decat cu valori, adica dupa ce diversitatea structurilorpatrimoniale este adusa la acelasi numitor, pe care il reprezintaexprimarea in bani. Evaluarea ca procedeu al metodei contabilitatii este de neconceputin contabilitatea financiara si ccea manageriala. De aceea este necesarafixarea unor notiuni cum ar fi obiectul evaluarii si unitatea de masura.

Obiectul evaluarii poate fi extrem de divers. El trebuie interpretatsi utilizat in functie de locul din care privim patrimoniul. Din interior,obiectul evaluarii se refera la toate structurile patrimoniale, din exteriorevaluarea poate avea caobiect anumite componente sau anumitemodalitati de coantiifcare, cum ar fi evaluarea fiscala.

Unitatea de masura reprezinta unitatea de calcul care este folositain masurarea si comapararea elementelor patrimoniale. In contabilitateaceasta unitate de masura o reprezinta banul. La noi in tara unitatea demasura este leul care sta la baza sistemului monetar national.In scopul realizarii unei imagini fidele a patrimoniului, a situatieifinanciare si a rezultatelor, la efectuarea evaluarii se vor respectaurmatoarele principii:

1. Principiul stabilirii obiectului evaluarii - prin obiect al evaluarii seintelege totalitatea elementelor supuse evaluarii.

2. Principiul valorii reale - conform caruia elementele patrimoniele seevalueaza la valoarea lor reala in vederea asigurarii unui bilant real.

3. Principiul alegerii formei de evaluare - in functie de scopul urmarit.

4. Principiul prudentei - cere ca la evaluarea elementelor patrimonialesa se tina seama de deprecierile, riscurile si pierderile posibileinregistrate ca urmare a activitatii desfasurate, si nu se admite nicisupraevaluarea sau subevaluarea acestora.

5. Principiul permanentei metodelor - presupune continuarea aplicariinormelor si regulilor utilizate pe parcursul exercitiilor financiare.Continutul evaluarii consta in inmultirea elementelor patrimonialesupuse evaluarii, exprimate cantitativ cu elemente banesti concretizate inpreturi, tarife, costuri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea - Procedeu al Metodei Contabilitatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 421 cuvinte
Nr caractere:
9 426 caractere
Marime:
22.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!