Documente intocmite de expertii contabili

Extras din referat:

Documente intocmite de expertii contabili

Expertiza contabila este o activitate a profesiei contabile ce poate fi efectuata numai de catre persoanele care au dobandit calitatea de expert contabil iar in cazul expertizelor contabile judiciare de catre expertul contabil autorizat in conditiile legii fiind inscrisi in Tabloul Corpului.

Expertizele contabile sunt mijloace de proba utilizabile in rezolvarea unor cauze care necesita cunostinte de stricta specialitate din partea unor persoane care au calitatea de expert contabil. Expertizele contabile dispuse din oficiu sau acceptate la cererea partilor in fazele de instrumentare si de judecata ale unor cauze civile si/sau comerciale, atasate sau nu unui proces penal, se numesc expertize contabile judiciare. Toate celelalte expertize contabile sunt extrajudiciare.

Expertizele contabile pot fi clasificate:

- expertizele contabile judiciare, reglementate de: Codul de procedura civila; Codul de procedura penala; alte legi speciale;

- expertize contabile extrajudiciare - sunt cele efectuate in afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justitiei. Sunt efectuate in afara unui proces justitiar. Nu au calitatea de mijloc de proba in justitie, ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de catre parti a administrarii probei cu expertiza contabila judiciara sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabila.

Conform standardului profesional nr. 35 privind expertiza contabila, efectuarea expertizelor contabile se face pe baza de contract. Expertizele contabile contractate trebuie programate. Programul de lucru trebuie sa cuprinda natura, calendarul si intinderea lucrarilor necesare pentru indeplinirea misiunii privind expertizele contabile contractate.

Efectuarea lucrarilor privind expertizele contabile judiciare nu poate fi delegata de catre expertii contabili numiti din oficiu sau la recomandarea partilor asistentilor sau colaboratorilor lor. In cazul expertizelor contabile extrajudiciare, expertul contabil poate delega executarea unor lucrari asistentilor sau colaboratorilor sai, pastrandu-si raspunderea finala asupra continutului si concluziilor raportului de expertiza contabila extrajudiciara.

In cazul expertizelor contabile judiciare, expertii contabili numiti din oficiu sau la recomandarea partilor nu pot delega efectuarea lucrarilor deoarece au fost nominalizati de catre un organ in drept sa dispuna proba cu expertiza contabila, printr-un act procedural (Incheiere de sedinta sau ordonanta), si prin urmare trebuie sa isi indeplineasca personal si integral mandatul. In caz contrar nu exista in cazul in care organul in drept a nominalizat o persoana juridica pentru efectuarea expertizei printr-un expert contabil reprezentant, si nici in cazul expertizelor contabile extrajudiciare, care de regula sunt comandate si contractate cu cabinete sau societati de expertiza contabila. Contractele incheiate in acest scop pot include chiar clauze cu privire la lucrarile care trebuie executate si persoanele carora le vor fi delegate spre executare. Raspunderea finala insa, in ce priveste continutul si calitatea raportului de expertiza contabila, revine integral expertului contabil care a contractat misiunea sau a reprezentat societatea de expertiza contabila. In astfel de cazuri,

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Nr cuvinte:
1 240 cuvinte
Nr caractere:
7 800 caractere
Marime:
16.54 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Data publicare:
24.03.2018
Structură de fișiere:
  • Documente intocmite de expertii contabili.docx
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad (master)
Specializare:
contabilitate si informatica de gestiune
Materie:
expertiza contabila
An de studiu:
II
Profesorului:
Ioan Tara
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Expertul contabil are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a...
CAP 1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND MISIUNEA EXPERTULUI CONTABIL DE EXAMINARE A CONTABILITATII,...
1. Studiu de caz privind ambalajele. Societatea BAS livreaza societatii AFM SA marfa in valoare...
Deontologia expertului contabil Deontologia reprezinta un ansamblu de reguli de drept...
Am ales aceasta tema deoarece am dorit sa aprofundez modalitatea de desfasurare a activitatii...
Sus!