Documente întocmite de experții contabili

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Documente întocmite de experții contabili

Expertiza contabilă este o activitate a profesiei contabile ce poate fi efectuată numai de către persoanele care au dobândit calitatea de expert contabil iar in cazul expertizelor contabile judiciare de catre expertul contabil autorizat în condițiile legii fiind înscrisi în Tabloul Corpului.

Expertizele contabile sunt mijloace de probă utilizabile în rezolvarea unor cauze care necesită cunoștințe de strictă specialitate din partea unor persoane care au calitatea de expert contabil. Expertizele contabile dispuse din oficiu sau acceptate la cererea părților în fazele de instrumentare și de judecată ale unor cauze civile și/sau comerciale, atașate sau nu unui proces penal, se numesc expertize contabile judiciare. Toate celelalte expertize contabile sunt extrajudiciare.

Expertizele contabile pot fi clasificate:

- expertizele contabile judiciare, reglementate de: Codul de procedură civilă; Codul de procedură penală; alte legi speciale;

- expertize contabile extrajudiciare - sunt cele efectuate în afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justiției. Sunt efectuate în afara unui proces justițiar. Nu au calitatea de mijloc de probă în justiție, ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de către părți a administrării probei cu expertiza contabilă judiciară sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabilă.

Conform standardului profesional nr. 35 privind expertiza contabilă, efectuarea expertizelor contabile se face pe bază de contract. Expertizele contabile contractate trebuie programate. Programul de lucru trebuie să cuprindă natura, calendarul și întinderea lucrărilor necesare pentru îndeplinirea misiunii privind expertizele contabile contractate.

Efectuarea lucrărilor privind expertizele contabile judiciare nu poate fi delegată de către experții contabili numiți din oficiu sau la recomandarea părților asistenților sau colaboratorilor lor. În cazul expertizelor contabile extrajudiciare, expertul contabil poate delega executarea unor lucrări asistenților sau colaboratorilor săi, păstrându-și răspunderea finală asupra conținutului și concluziilor raportului de expertiză contabilă extrajudiciară.

În cazul expertizelor contabile judiciare, experții contabili numiți din oficiu sau la recomandarea părților nu pot delega efectuarea lucrărilor deoarece au fost nominalizați de către un organ în drept să dispună proba cu expertiza contabilă, printr-un act procedural (Încheiere de ședință sau ordonanță), și prin urmare trebuie să își îndeplinească personal și integral mandatul. În caz contrar nu există în cazul în care organul în drept a nominalizat o persoană juridică pentru efectuarea expertizei printr-un expert contabil reprezentant, și nici în cazul expertizelor contabile extrajudiciare, care de regulă sunt comandate și contractate cu cabinete sau societăți de expertiză contabilă. Contractele încheiate în acest scop pot include chiar clauze cu privire la lucrările care trebuie executate și persoanele cărora le vor fi delegate spre executare. Răspunderea finală însă, în ce privește conținutul și calitatea raportului de expertiză contabilă, revine integral expertului contabil care a contractat misiunea sau a reprezentat societatea de expertiză contabilă. În astfel de cazuri,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Documente intocmite de expertii contabili.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 240 cuvinte
Nr caractere:
7 800 caractere
Marime:
16.54KB (arhivat)
Publicat de:
Marta Petcu
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad
Specializare:
contabilitate si informatica de gestiune
Materie:
Contabilitate
An de studiu:
II
Profesorului:
Ioan Tara
Nota primită:
Nota 10
Sus!