Contabilitatea operațiunilor de casă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere in contabilitatea operatiunilor de casa 2
2. Contabilitatea operatiunilor de casa in valuta 8
3. Evidenta operatiunilor cu cecuri 11
4. Contabilitatea operatiunilor cu numerar prin carti de credit 16

Extras din referat:

1. Introducere in contabilitatea operatiunilor de casa

In conditiile de tranzactie a economiei de piata disponibilul banesc capata un caracter prin influenta asupra situatiei financiare a intreprinderii, lichiditatii, bonitatii. Mijloacele banesti reprezinta mijloacele cele mai lichide ale intreprinderii, suma mijloacelor banesti reprezinta un interes pentru toti utilizatorii informatiei contabile interni si externi privind luarea unor decizii legate de activitatea intreprinderii, prin urmare pentru derularea tranzactiilor schimbului de marfa este nevoie nemijlocit de bani.

Banii constituie elementul cheie al economiei de schimb monetar, rolul fiind independent de natura sistemului economic, de nivelul si structurile economice.

Banii au aparut in procesul dezvoltarii societatii, al schimbului de marfuri, al schimbului dintre producatori si consumatori.

Scopul principal al evidentei contabile a mijloacelor banesti, decontarilor si operatiunilor de creditare este controlul disciplinei de casa si decontarilor, corectitudinea si eficienta folosirii mijloacelor banesti, creditelor, asigurarea integritatii banilor si a documentelor de casa.

Pentru cea mai mare parte a bancilor creditul ramane principala operatiune activa. Pierderile bancilor sunt cauzate de falimentele debitorilor si sunt parte integranta a activitatilor de creditare. De aceia volumul de provizioane constituite de o banca pentru portofoliul sau de credite reprezinta o masura a riscului asumat de acestea.

Contabilitatea se caracterizeaza prin fundamentarea si justificarea tuturor datelor ei pe baza de acte scrise prin care se consemneaza operatiunile economice in momentul efectuarii lor. Dupa consemnarea in acte, operatiunile economice sunt inregistrate in conturi pe baza datelor scrise. Nici o operatiune economica nu se poate inregistra in contabilitate fara un act scris.

Activitatea de baza a institutiilor de credit consta in efectuarea de operatiuni in numele clientului, o mare parte a operatiunilor efectuate de banci in numele clientilor constau in efectuarea de incasari si plati intre banci ca urmare a relatiilor comerciale si necomerciale stabilite intre clientii acestora. Aceste operatiuni determina circulatia unor valori foarte mari intre banci si sunt determinate de o serie de operatiuni precum:

-operatiuni in nume propriu

-operatiuni efectuate in numele clientilor

-constituirea de depozite la alte banci in cadrul sistemului bancar

-acordarea sau primirea de credite de la alte banci componente a sistemului bancar

Organizarea si structura operatiunilor de trezorerie:

Aceste operatii au o pondere insemnata in totalul operatiunilor si o importanta in stabilirea monedei si a circulatiei monetare si in cadrul institutiilor de credit se disting urmatoarele tipuri de operatiuni:

-operatiuni de casa in lei si in valuta

-operatiuni cu cecuri

-operatiuni de retrageri de numerar cu ajutorul cartilor de plata (carduri)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Operatiunilor de Casa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 592 cuvinte
Nr caractere:
16 297 caractere
Marime:
17.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Cojocaru Dan
Sus!