Amortizarea imobilizărilor corporale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Activele imobiliare sau fixe denumite si active pe termen lung , imobilizari sau bunuri imobile cuprind toate acele valori economice de investitie a caror perioada de utilitate si lichiditate este mai mare de un an . Ele alcatuiesc baza si mijloacele de actiune ale intreprinderii .

Ca bunuri economice , activele fixe se caracterizeaza prin durabilitatea lor mai indelungata cat si prin repetata lor participare la circuitul economic .

Functia acestor bunuri este fixata in activitatea economica si sociala a intreprinderii fara ca prin utilitatea lor sa se delimiteze ca bunuri destinate direct comercializarii .

In consecinta ele nu se consuma sau nu se inlocuiesc dupa prima

utilizare .

Activele imobilizate se diferentiaza la randul lor in trei grupe :

- imobilizari necorporale

- imobilizari corporale

- imobilizari financiare

imobilizari corporale : denumite si imobilizari materiale sau fixe , tangibile , sunt acele bunuri cu valoare mare care sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unitatii patrimoniale si care nu se consuma la prima utilizare , deci sunt acele bunuri care participa la mai multe cicluri de exploatare si isi transmit treptat valoarea asupra noilor produse obtinute .

In structura imobilizarilor corporale se cuprind doua mari grupe de imobilizari : terenurile si mijloacele fixe ( cladirile si constructiile , masini de forta si utilaje energetice , masini , utilaje si instalatii de lucru , aparate si instalatii de masurare , control si reglare , mijloace de transport ,animale de munca , plantatii , unelte , accesorii de productie si inventar gospodaresc ) .

In cazul cand bunurile materiale procurate sau create de intreprindere nu sunt terminate ele sunt incluse in categoria imobilizarilor in curs sau investitilor in curs .

Activele imobilizate corporale , cu exceptia terenurilor isi pierd in timp din valoarea lor ca urmare a uzurii determinate de utilitatea lor de actiunea angajatilor , naturii si procesului tehnologic . Constatarea contabila a pierderii de valoare suferita de activele fixe materiale si includerea sa in costuri poarta numele de amortizare.

TERENURILE :

Pot fi evidentiate in contabilitate ca terenuri agricole si/sau silvice , terenuri fara constructii , terenuri cu zacaminte , terenuri cu amenajari si alte terenuri .

La intrarea in patrimoniu terenurile se inregistreaza in contabilitate la valoarea stabilita in conformitate cu legislatia in vigoare , in functie de clasele de fertilitate , suprafata si amplasamentul acestora , la costul de achizitie daca sunt cumparate si valoarea de aport daca sunt aduse ca aport la societate .

De regula terenurile nu sunt supuse amortizarii dar sunt supuse amortizarii investitiilor efectuate pentru amenajarea lacurilor , baltilor , iazurilor si alte lucrari similare . Din punct de vedere al contabilitatii sunt considerate mijloace fixe obiectivul singular sau complexul de obiecte care se utilizeaza ca atare si indeplineste cumulativ doua conditii : au o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare mai mare decat limita stabilita de lege . Cele ce indeplinesc numai una din aceste doua conditii sunt considerate active circulante sub denumirea de obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata .

Structura complexa a mijloacelor fixe a facut necesara gruparea acestora pe categorii cu continut si functionalitate asemanatoare , pe urmatoarele categorii : cladiri , constructii speciale , masini , utilaje si instalatii de lucru , aparate si instalatii de masura , control si reglare ; mijloace de transport ; animale de munca ; plantatii ; unelte de inventar gospodaresc si alte mijloace fixe .

La intrarea in patrimoniu , mijlocele fixe se inregistreaza la valoarea de intrare pentru mijloacele fixe cumparate ; costul de productie pentru mijloacele fixe produse in unitatea patrimoniala sau constituite ; valoarea actuala prin care se intelege valoarea estimata la inscrierea in activitate tinand seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristicile similare sau

apropiate , pentru mijloacele fixe obtinute prin donatii cu titlu gratuit ; valoarea de aport acceptata de parti pentru mijloacele fixe intrate in patrimoniu cu ocazia asocierii fuziunii etc. conform contractelor sau statutelor valoarea de reevaluare rezultata in urma reevaluarii unor mijloace fixe conform legii .

Valoarea de intrare se mai numeste si valoare contabila sau valoarea de inventar deoarece la aceasta valoare mijloacele fixe raman inregistrate in patrimoniul intreprinderii .

Aceasta se schimba numai cu ocazia reevaluarilor . Evidenta analitica se tine pe fiecare obiect de evidenta .

Recuperarea valorii mijloacelor fixe se face in mod treptat pe calea amortizarii .

MIJLOACELE FIXE sunt acele mijloace de munca considerate obiect singular sau complex de obiecte ce utilizeaza ca atare si care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii :

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amortizarea imobilizarilor corporale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 777 cuvinte
Nr caractere:
17 129 caractere
Marime:
21.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
Economie, amortizare, imobile
Predat:
la master
Materie:
Contabilitate
An de studiu:
I
Sus!