Intervenția la accidente cu substanțe periculoase

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Substante periculoase (SP) sunt considerate acele produse chimice care, pe timpul transportului, cu mijloace auto sau pe calea ferata (in cisterne, containere or alte ambalaje), datorita unor accidente de circulatie, avarii la mijlocul de transport sau ambalaj, reactii chimice neprevazute, nerespectari ale normelor tehnice de ambalare si transport sau altor factori neprevazuti, pot conduce la aparitia unor explozii, incendii, emisii de gaze, vapori toxici sau raspandiri de substante periculoase pe sol si in mediul inconjurator.

Explozia, incendiul, emisia de gaze sau vapori se poate produce direct in mijlocul de transport sau/si ca urmare a raspandirii substantei periculoase pe sol. Apare in acest fel un pericol pentru sanatatea oamenilor si animalelor, riscul de contaminare a mediului inconjurator, pericolul distrugerii unor constructii si bunuri materiale, cu efecte daunatoare de scurta durata sau pe termen lung (vezi fig. 1).

Fig.1 Explozia unei constructii datorate substantelor periculoase

Substantele (marfurile) periculoase pot fi transportate cu mijloace auto sau pe calea ferata in cisterne, containere sau alte tipuri de ambalaje, in stare de:

- gaz, la presiune normala;

- gaz comprimat;

- gaz lichefiat;

- lichid;

- solid (compact, cristale, pulberi).

Numeroasele catastrofe sau accidente legate de scurgerile de materiale toxice care s-au produs in decursul ultimilor ani, au pus in evidenta amenintarea speciala a acestui domeniu si masurile specifice de protectie si de ajutor, implicate la nivel local si regional: Seveso, 10.7.76; Mississauga, 10.11.79; Bhopal, 20.12.84; Lac Nyos, 21.8.86; Schweizerhalle, 1.11.86; Nantes, 29.10.87; Massa, 17.7.88; ,,Exxon Valdez", Alaska, 24.3.89; Ufa/Oural, URSS, 4.6.89; Hagersville, Ontario/Canada, 12.2.90.

fig.2. Accidente legate de scurgerile de materiale toxice

Fara a fi necesar sa se insiste asupra existentei armelor C si masurile de protectie specifice si relative, tratate foarte clar in reglementarile armatei si protectiei civile, este important de constatat ca un eveniment chimic nu este limitat pe timp de pace. Ba din contra. Este stiut ca fiecare batalie si fiecare atac provoca incendii si din aceasta cauza creste riscul emanatiilor toxice, intentionate sau nu, se lasa cu consecinte grave pentru om si mediul inconjurator. In caz de criza sau razboi indirect, atentatele si sabotajele se vor adauga la accidente, cu atat mai mult in caz de conflicte armate pe teritoriul nostru. Numeroasele si importantele depozite de materii chimice imprastiate pe ansamblul tarilor vor constitui intr-un oarecare masura potentiale arme. Ar fi relativ usor sa fie folosite de un dusman interior (sabotaj) sau exterior (atacuri conventionale). Libertatea de actiune a autoritatilor politice si militare va pute fi grav amenintata, dar in acelasi timp sanatatea si viata populatiei noastre. Si aceasta cu atat mai mult cu cat detectia emanatiilor toxice si alarma n-ar putea fi asigurate intr-o maniera care sa creeze siguranta absoluta. Desi limitate local, asemenea evenimente cu risc puternic vor produce un numar mare de victime printre persoanele al caror comportament ar fi inadecvat sau ar fi neprotejate; aceasta ar duce la o paralizare mai mult sau mai putin lunga a activitatii civile si militare pe teritoriul contaminat. Autoritatile cantonale si comunale, care poarta raspunderea primara in caz de catastrofe, ar fi confruntate cu grave probleme.

Catastrofa chimica trebuie sa fie considerata ca o amenintare majora, chiar daca riscul individual, de a fi atins, este mic din punct de vedere statistic. Este important ca in acel moment sa fim pregatiti pentru asemenea situatii exceptionale si sa se organizeze masurile de protectie si siguranta in acest scop.

Studiul acestor evenimente a aratat toata complexitatea conducerii si interventiei intr-o asemenea situatie, mai ales din cauza urgentei si dificultatii datorate determinarii toxicitatii si amploarei emanatiilor, privind evolutia probabila a pericolului.

Aceste elemente sunt totusi esentiale dar nu singurele, pentru protejarea persoanelor, animalelor si bunurilor, dar in aceeasi masura si pentru determinarea comportamentului personalului de interventie la locul sinistrului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interventia la accidente cu substante periculoase.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 397 cuvinte
Nr caractere:
22 727 caractere
Marime:
593.91KB (arhivat)
Publicat de:
Natalia-Elvira Gal
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
accident, interventie, substanta periculoasa
Predat:
Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Constructii civile, industriale si agricole
Materie:
Construcții
Sus!