Energia solară

Extras din referat:

Soarele reprezinta sursa de energie a Pamantului, o sursa curata si practic inepuizabila avand in vedere faptul ca durata sa de viata este estimata la 4..5 miliarde de ani.

Printre numeroasele aplicatii ale acestei surse de energie, cele mai importante sunt bineinteles obtinerea de energie electrica si termica (incalzirea apei calde menajere sau aport la incalzirea unei cladiri sau piscine).

Radiatia solara este influentata de modificarea permanenta a catorva parametrii importanti, cum sunt:

- inaltimea Soarelui pe cer (unghiul format de directia razelor Soarelui cu planul orizontal);

- unghiul de inclinare a axei Pamantului;

- modificarea distantei Pamant – Soare;

- latitudinea geografica.

Energia termica unitara primita de la Soare, masurata la nivelul suprafetei Pamantului, perpendicular pe directia razelor solare, pentru conditiile în care cerul este perfect senin si lipsit de poluare, in zonele Europei de Vest, Europei Centrale si Europei de Est, in jurul pranzului, poate asigura maxim 1000 W/m2.

Harta schematica a radiatiei solare globale in Romania:

Potentialul de utilizare a energiei solare in Romania este relativ important, dupa cum se observa in aceste figuri. Exista zone in care fluxul energetic solar anual, ajunge pana la 1450…1600kWh/m2/an, in zona Litoralului Marii Negre si Dobrogea ca si in majoritatea zonelor sudice. In majoritatea regiunilor tarii, fluxul energetic solar anual depaseste 1250 …1350 kWh/m2/an. In construirea panourilor solare se ia in calcul valoarea medie internationala de 800 W/m2, deoarece in realitate in functie de conditiile meteorologice valoarea energiei solare poate sa fie mai mica decat valoarea cea mai mare posibila conform zonei geografice.

Transformarea, sau conversia energiei solare in energie termica, este realizata in captatori solari, avand functionarea bazata pe diverse principii constructive.

Indiferent de tipul captatorilor solari, pentru ca randamentul conversiei energiei solare in energie termica sa fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor spre Soare sa fie cat mai corecta.

Pozitia captatorilor solari este definita prin doua unghiuri si anume unghiul de inclinare fata de orizontala si unghiul azimutului, reprezentand orientarea fata de directia sudului.

Mult mai importanta, din punct de vedere a capacitatii de captare a energiei solare, este tehnologia utilizata pentru constructia colectorilor solari, deoarece in mod inevitabil, conversia energiei solare in energie termica se realizeaza cu unele pierderi.

Observații:

Referat Master Constructii Audit Energetic

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia Solara.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Marime:
1.69MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
Profesorului:
dr. Ing. Adriana Tokar
Sus!