Automatizarea stațiilor pentru asfalt

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Asfaltul definește un amestec natural sau artificial format din bitum, o rocă sedimentară, brună-neagră, formată prin bituminizarea unor substanțe organice sau prin oxidarea și polimerizarea petrolului, și pietriș, utilizat la pavarea (asfaltarea) drumurilor sau consolidarea fundamentelor unor construcții mari.

Din motive tehnice și economice, asfaltul se aplică în mai multe straturi (strat de bază, binder, strat de uzură), care pot alterna cu straturi de beton. Grosimea acestor straturi depinde de gradul de solicitare (presiune, erodare) la care este supus.

Asfaltul poate fi natural sau artificial:

- În stare naturală, este un silico-calcar maro închis impregnat cu bitum.

- În stare artificială, este un amestec de bitum, obținut din distilarea petrolului, și particule fine de agregate.

Prezentarea sistemului de automatizare

In principiu, pentru a prepara asfaltul se amesteca mai multe sorturi de nisip cu bitum si filler, toate cantarite dupa retete bine stabilite. Pentru a nu lasa impresia ca prepararea asfaltului se face 'intr-o singura fraza' vom intra putin in detalii: nisipul sortat pe categorii este incarcat in predozatoare. Din predozatoare sortimentele de nisip se amesteca in cantitati cat mai apropiate de reteta in lucru. Amestecul obtinut este uscat intr-un cuptor rotativ functionand cu gaz, motorina sau pacura. Dupa uscare nisipul este urcat in partea de sus a statiei si cu ajutorul unor site este separat din nou in patru sortimente dimensionale care sunt depozitate temporar in niste buncare relativ mici. Urmeaza operatia de dozare prin cantarire conform retetei a celor patru sorturi de nisip, bitum si filler. Dupa dozare urmeaza amestecarea si in final depozitarea asfaltului in silozuri din care va fi incarcat ulterior in camioane si transportat la beneficiar. Pe langa operatiile de cantarire pentru a obtine un asfalt de calitate o importanta deosebita o au temperaturile la care se gasesc componentele ce intra in amestec.

Mai trebuie spus ca pentru a reduce la minim poluarea cu praf, in procesul de uscare, sortare, cantarire, nisipul este aspirat iar aerul de aspiratie este filtrat astfel incat praful sa nu ajunga in atmosfera. Instalatia de filtrare este o parte importanta a statiei .

Pentru a transpune in practica cele prezentate e nevoie de o instalatie complexa care contine compresoare, arzatoare, zeci de motoare electrice, benzi transportoare, elevatoare, vibratoare, variatoare de turatie, senzori, electroventile etc. Credem ca in aceasta prezentare am reusit sa scoatem in evidenta complexitatea unei statii de preparare asfalt.

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Asfalt

http://www.tstc.ro/blog/componentele-unei-statii-de-asfalt

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Automatizarea statiilor pentru asfalt.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
1 949 cuvinte
Nr caractere:
11 877 caractere
Marime:
1.61MB (arhivat)
Publicat de:
Gabriel I.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Construcții
Predat:
Facultatea de Utilaj Tehnologic , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Materie:
Construcții
An de studiu:
IV
Nota primită:
Nota 10
Sus!