Prevenirea si combaterea bullyingului scolar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

MOTTO: "Un copil rau este un copil descurajat"- Rudolf Dreikurs

Fenomenul bullying este intalnit cel mai frecvent in mediul scolar. De regula, cand vorbim de violenta scolara ne raportam la actele de violenta fizica ce se petrec in incinta unitatii de invatamant. De multe ori, insa, tratamentul discriminatoriu la care este supus un minor, jignirile zilnice venite din partea unor colegi, au efecte mult mai grave pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea copilului. Elevii au nevoie sa traiasca intr-un mediu in care se simt in siguranta si sa invete sa rezolve situatiile dificile intr-un mod corect.

Scoala ar trebui sa fie un mediu pozitiv si sigur de invatare. Un mediu scolar securizat asigura oricarui copil un cadru optim de dezvoltare cognitiva, emotionala si comportamentala. In prezent, in mediul scolar, din pacate, de la neintelegerile si conflictele copilaresti, s-a ajuns la forme de violenta fizica, verbala si emotionala, foarte diferite ca forma si intensitate. De la discutiile dintre copii, care au existat dintotdeauna, s-a ajuns la manifestari de tip bullying, care, odata transferate in mediul virtual, au luat forma cyberbullying-ului. Orice copil care este cumva ,, diferit" fata de ceilalti copii, poate deveni o victima a bullying- ului. Aspectul fizic, reactivitatea scazuta, etnia, elemente de ordin emotional, cum ar fi timiditatea, dar si sanatatea mintala sau o dizabilitate, sunt potentiale surse de violenta. Intentia de a-i face rau cuiva, repetarea comportamentului si inegalitatea de forta dintre agresat si agresor, sunt doar cateva caracteristici ale bullying-ului.

Bullying inseamna folosirea unei forte superioare pentru a influenta sau intimida pe cineva. Este un comportament repetat si intentionat prin care agresorul isi persecuta, raneste, intimideaza victima verbal, relational si/sau fizic. Comportamentul poate fi invatat in familie sau in alte medii si este favorizat de diferentele sociale, de etnie, religie, gen, comportament, putere, caracteristici fizice etc. Efectele asupra victimei sunt adesea devastatoare din punct de vedere emotional si comportamental.

Fiecare dintre noi, fie ca suntem elev-coleg, parinte al unui copil-elev, profesor, adult care are in preajma sa elevi sau oricare alt rol posibil, sa incercam sa nu evitam sa ne implicam in aceste cazuri si sa facem ce putem mai bine din rolul nostru astfel incat sa preintampinam propagarea bullying-ului sau sa contribuim la a solutiona cazurile de bullying existente.

Numeroase studii au demonstrat ca, acei copii care au fost martori ai violentelor, de diferite forme , au fost afectati sub aspectul dezvoltarii lor sociale si influentati in privinta evolutiei lor educationale. Astfel:,,studiile arata ca, frecventa angajarii in actiuni agresive creste in urma vizionarii repetate a materialelor violente, tendinta care se remarca si la copiii care nu au avut inclinatii agresive (Eron et al.,1972, Josephson, 1982, Parke et al, 1977).

Impactul expunerii la violenta se acumuleaza in timp, devenind tot mai pregnant. Chiar daca expunerea izolata la o emisiune violenta nu duce la comportament agresiv (Josephson, 1982), ingerarea repetata si pe termen lung a materialelor violente determina cresterea potentialului agresiv" (Popoviciu 2013) .

Bibliografie:

Baban, A., Consilierea educationala,. Ghid metodologic pentru orele de dirigentie si consiliere,

Editura ASCR & Cognitrom Cluj-Napoca, 2009.

Colceag , F., Alexandru ,F., Copilul tau este un geniu!, Editura Tikaboo Romania, 2016.

Jigau, M.(coord.), Programul pilot de interventie prin sistemul Zone prioritare de educatie,

2006.

Olweus, D., Bullying Prevention Program: Schoolwide Guide Paperback Editura: Hazelden

Information & Educational Services 2007

Popoviciu,S., Psihologie sociala. O abordare contextuala a individului ca actor social Editura

Universitatii Emanuel, Oradea 2013.

Saitis, D., (Auto)cunoasterea- cheia dezvoltarii personale, Editura No Gate Production, 2015.

Surse internet

https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie

http://eyesonbullying.org

http://www.telefonulcopilului.ro

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 397 cuvinte
Nr caractere:
7 372 caractere
Marime:
25.58 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Consiliere si orientare
Data publicare:
05.01.2022
Structură de fișiere:
  • Prevenirea si combaterea bullyingului scolar.docx
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
TEMA I INTRODUCERE IN PROBLEMATICA MANAGEMENTULUI CLASEI DE ELEVI Unitati de continut: 1....
Conceptul de comert si disciplina economie comerciala23 sliduri Structura prezentarii...
Obiective Acest curs se adreseaza studentilor anului al IV-lea de studiu si abordeaza temele...
Sus!