Prevenirea și combaterea bullyingului școlar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

MOTTO: “Un copil rău este un copil descurajat”- Rudolf Dreikurs

Fenomenul bullying este întâlnit cel mai frecvent în mediul școlar. De regulă, când vorbim de violență școlară ne raportăm la actele de violență fizică ce se petrec în incinta unității de învățământ. De multe ori, însă, tratamentul discriminatoriu la care este supus un minor, jignirile zilnice venite din partea unor colegi, au efecte mult mai grave pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea copilului. Elevii au nevoie să trăiască într-un mediu în care se simt în siguranță și să învețe să rezolve situațiile dificile într-un mod corect.

Școala ar trebui să fie un mediu pozitiv și sigur de învățare. Un mediu școlar securizat asigură oricărui copil un cadru optim de dezvoltare cognitivă, emoțională și comportamentală. În prezent, în mediul școlar, din păcate, de la neînțelegerile și conflictele copilărești, s-a ajuns la forme de violență fizică, verbală și emoțională, foarte diferite ca formă și intensitate. De la discuțiile dintre copii, care au existat dintotdeauna, s-a ajuns la manifestări de tip bullying, care, odată transferate în mediul virtual, au luat forma cyberbullying-ului. Orice copil care este cumva ,, diferit” față de ceilalti copii, poate deveni o victimă a bullying- ului. Aspectul fizic, reactivitatea scăzută, etnia, elemente de ordin emoțional, cum ar fi timiditatea, dar și sănătatea mintală sau o dizabilitate, sunt potențiale surse de violență. Intenția de a-i face rău cuiva, repetarea comportamentului și inegalitatea de forță dintre agresat și agresor, sunt doar câteva caracteristici ale bullying-ului.

Bullying înseamnă folosirea unei forțe superioare pentru a influența sau intimida pe cineva. Este un comportament repetat si intenționat prin care agresorul își persecută, rănește, intimidează victima verbal, relațional și/sau fizic. Comportamentul poate fi învățat în familie sau în alte medii și este favorizat de diferențele sociale, de etnie, religie, gen, comportament, putere, caracteristici fizice etc. Efectele asupra victimei sunt adesea devastatoare din punct de vedere emoțional și comportamental.

Fiecare dintre noi, fie ca suntem elev-coleg, părinte al unui copil-elev, profesor, adult care are în preajma sa elevi sau oricare alt rol posibil, să încercăm să nu evităm să ne implicăm în aceste cazuri și să facem ce putem mai bine din rolul nostru astfel încât să preîntâmpinăm propagarea bullying-ului sau să contribuim la a soluționa cazurile de bullying existente.

Numeroase studii au demonstrat că, acei copii care au fost martori ai violențelor, de diferite forme , au fost afectați sub aspectul dezvoltării lor sociale și influențați în privința evoluției lor educaționale. Astfel:,,studiile arată că, frecvența angajării în acțiuni agresive crește în urma vizionării repetate a materialelor violente, tendință care se remarcă și la copiii care nu au avut înclinații agresive (Eron et al.,1972, Josephson, 1982, Parke et al, 1977).

Impactul expunerii la violență se acumulează în timp, devenind tot mai pregnant. Chiar dacă expunerea izolată la o emisiune violentă nu duce la comportament agresiv (Josephson, 1982), ingerarea repetată și pe termen lung a materialelor violente determină creșterea potențialului agresiv” (Popoviciu 2013) .

Bibliografie:

Băban, A., Consilierea educațională,. Ghid metodologic pentru orele de dirigenție și consiliere,

Editura ASCR & Cognitrom Cluj-Napoca, 2009.

Colceag , F., Alexandru ,F., Copilul tău este un geniu!, Editura Tikaboo România, 2016.

Jigău, M.(coord.), Programul pilot de intervenție prin sistemul Zone prioritare de educație,

2006.

Olweus, D., Bullying Prevention Program: Schoolwide Guide Paperback Editura: Hazelden

Information & Educational Services 2007

Popoviciu,S., Psihologie socială. O abordare contextuală a individului ca actor social Editura

Universității Emanuel, Oradea 2013.

Șaitiș, D., (Auto)cunoașterea- cheia dezvoltării personale, Editura No Gate Production, 2015.

Surse internet

https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie

http://eyesonbullying.org

http://www.telefonulcopilului.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prevenirea si combaterea bullyingului scolar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 397 cuvinte
Nr caractere:
7 372 caractere
Marime:
25.58KB (arhivat)
Publicat de:
Patricia B.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Consiliere și Orientare
Predat:
la gimnaziu
Sus!