Tehnici de creatie in publicitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Despre creatia in publicitate

Din punctul meu de vedere, creatia publicitara reprezinta cea mai de impact componenta din tot ceea ce inseamna industria de publicitate. De ce spun asta? Pentru ca aceasta parte de creatie este cea mai vizibila parte din intregul proces si poate deveni chiar o forma de arta.

Este foarte bine cunoscut faptul ca succesul multor agentii si multor campanii este datorat departamentului de creatie. De fel, acesta este alcatuit din specialisti, artisticare castiga increderea publicului cu usurinta prin talent si munca.

Ce rol are creatia in publicitate?

Prin creatie publicitara se doreste in mod evident vanzari de succes al unui anumit produs/serviciu/brand. Trecem de caracterul artisitic si privim mai in profunzime in rolul creatiei. Trebuie sa vanda si sa indeplineasca acest scop cu succes.

Mai mult decat atat, prin creatia publicitara se mentine podul de comunicare intre brand si publicul tinta. Este o comunicare sincera despre produs sau serviciu, o cumunicare efectuata pe un limbaj atat accesibil, cat si rezonant pentru consumator.

Prin creatie publicitara putem ilustra doua scenarii. In primul vorbim despre o creatie care poate creste notorietatea brandului, iar in al doilea, un caz mai nefericit: se poate ,,strica" imaginea marcii. Cel din urma scenariu se intampla atunci cand comunicarea este ineficienta, valorile brandului sau ale produsului nu sunt transmise intr-un mod smart, iar strategia a fost gandita gresit.

Ce indicatori trebuie urmariti de catre un om de creatie pentru un rezultat de succes?

Exista cateva criterii care trebuie sa il ghideze pe un om de creatie spre un rezultat de succes in perioada actuala.

In primul rand este vorba de o strategie simplista. Totul trebuie sa se comunice simplu si sa capteze atentia rapid. De asemenea, valorile transmise trebuie sa rezoneze, asa cum am mai spus, cu publicul ales.

Adesea, publicul este atras de o creatie care ii implica emotional, care ii face sa creada ca marca/produsul/ serviciul li se adreseaza in totalitate. Mai mult decat atat, trebuie sa se comunice atributele si beneficiile de care se va bucura consumatorul. Totul trebuie sa fie motivat ori rational, ori emotional pentru a starni dorinta de achizitie si consum.

In plus, memorabilitatea unei creatii publicitare de tip print, reclama etc. se datoreaza unui element cheie care trebuie sa atraga. De asemnea, totul trebuie revizuit pana se obtine cea mai buna varianta.

Tipuri de creativitate. Sunt toti oamenii creativi?

Ei bine, raspunsul este da, insa unii oameni sunt mai creativi decat altii. In viziunea lui Michael Kirton, oamenii pot avea trasaturi de inventivitate, deci sunt mai inventivi, iar altii pot avea trasaturi de pedanterie. Exista, asadar, persoane pedante si persoane creative.

Indivizii pedanti sunt persoane care lucreaza intr-un mod mult mai metodic, exact. Ei respecta regulile si pun foarte mult accent pe eficienta. Sunt constanti in sarcini, acorda atentie sporita detaliilor si pot lucra constant pe o perioada indelungata. Se supun ordinilor si respecta regulamentele cu strictete. Un minus al acestor persoane pedante este ca nu sunt siguri pe sine. In colaborarea cu inventivii aduc anumite avantaje printre care regasim stabilirea unei ordini si al unui echilibru intre membrii echipei.

Persoanele inventive sunt cei care vor sa iasa mereu din tipare si apeleaza la metode creative, care nu sunt mereu pe tiparul regulilor impuse. Aleg solutii complicate si nu sunt adeptii unei rutine stricte. Au multa incredere in ei, vin mereu cu idei noi si, cel mai impotant, creative. Aceste persoane se pot rezuma simplu prin renumita zicala ,,Scopul scuza mijloacele". Intr-o colaborarea cu persoanele pedante, creativii au un impact destul de mare asupra echipei. Aduc dinamism si schimbari radicale.

Cum ne adresam ca sa stimulam creativitatea? Ce fel de formulari trebuie sa omitem?

In randurile ce urmeaza voi enumera cateva fraze pe care o persoana de pe un post de conducere poate stimula creativitatea unei echipe sau, din contra, sa blocheze un volum de creativitate.

Bibliografie:

- Preda, Sorin, Introducere in creativitatea publicitara, Editura Poliron, Iasi, 2011, cap. 1, 2, 3, 4, 5.

- Russel J. Thomas, Lane W. Ronald, Manual de publicitate, Editura Teora, Bucuresti, 2002, cap. 16, 17 din Partea a V-a.

- Ogilvy, D. (2013). Ogilvy on advertising. Vintage.

- Nemhauser, M. (2014). The Real Mad Men: The 1960s--A Golden Age of Advertising.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 436 cuvinte
Nr caractere:
22 142 caractere
Marime:
58.20 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Data publicare:
18.11.2021
Structură de fișiere:
  • Tehnici de creatie in publicitate.docx
Predat:
la facultate
Specializare:
Publicitate
Materie:
Managementul agentiilor de publicitate
An de studiu:
II
Profesorului:
L. Cristina
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Publicitatea o putem defini ca fiind orice forma platita de promovare si prezentare impersonala a...
II.1. Expresivitatea publicitara. Imaginea Imaginea publicitara ridica doua probleme principale....
III.1. Continuturi publicitare. Dimensiunea psihica a publicitatii Probabil ca in problematica...
Cea mai spectaculoasa dintre componentele industriei de publicitate este activitatea de creatie....
In domeniul creatiei publicitare nu exista teoria creativitatii, ci doar unele principii care...
Sus!