Strategia de relații publice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.1. Analiza de context
1.2. Analiza SWOT in PR
1.3. Scopul si obiectivele unei strategii de relatii publice
1.4. Public-tinta
1.5. Mesajele unei strategii de PR
1.6. Selectare media adecvate
1.7. Activitati de relatii publice
1.8. Evaluarea strategiei
1.9. Concluzii

Extras din referat:

Strategia de relatii publice este unul dintre elementele de baza in activitatea de PR. O strategie bine pusa la punct, pornind de la o analiza pertinenta a situatiei existente, cu obiective clare, cu activitati detaliate si menite a duce la atingerea scopului si cu mijloace de evaluare permite obtinerea de beneficii de imagine pe termen lung.

Strategia trebuie sa se bazeze pe o analiza a anului precedent, avand in minte realizarile si esecurile anilor trecuti, obiectivele propuse pentru viitor. Nu se poate insa realiza o strategie fara a se cunoaste ceea ce s-a realizat, fara a se cunoaste minusurile ce se doresc a fi corectate. Strategia de relatii publice incearca sa proiecteze prin activitatile propuse imaginea care se doreste a fi adusa la cunostinta publicurilor-tinta. Pentru conceperea acesteia trebuie cunoscute scopurile pe care si le propune organizatia sa le atinga.

De altfel, directorul de relatii publice este de dorit sa fie subordonat directorului general tocmai pentru ca astfel are acces la informatiile importante legate de organizatie, de directia spre care se indreapta fapt ce permite corelarea obiectivelor companiei cu cele de PR.

1.1.Analiza de context

Nimic nu se desfasoara la voia intamplarii. Totul are loc intr-un anumit moment, intr-un anumit spatiu. Lucrurile se interconecteaza. Activitatile altor persoane, companii, reglementarile legislative, alte evenimente s.a.m.d. pot influenta o anumita activitate, impactul unui eveniment, pot influenta o companie sau o persoana. Cunoasterea cat mai detaliata a tuturor acestora permite luarea unor decizii mai bune, stabilirea unor directii strategice precise si cu beneficii pentru companie.

O firma care produce soft antivirus va avea neaparata nevoie sa stie pe de o parte cum este structurata piata in acest domeniu, care ii sunt competitorii directi si cei indirecti si, pe de alta parte, va trebui sa stie ce s-a intamplat in ultima vreme si pe parcursul anului si anilor precedenti in acest domeniu.

Statisticile cu numarul de troieni, viermi si virusi aparuti si impactul acestora asupra utilizatorilor se vor dovedi extrem de utile. Masurile luate la nivel international in domeniul protectiei sistemele vor trebui de asemenea sa fie cunoscute. Reglementarile legislative aparute trebuie sa fie de asemenea familiare.

Trebuie sa se cunoasca asadar foarte bine care sunt elementele ce pot influenta activitatea companiei pentru care specialistul creeaza strategia. Trebuie luate in calcul cat mai multe optiuni si elemente.

Spre exemplu, in Romania, in momentul de fata un element important ce trebuie avut in vedere este aderarea tarii la Uniunea Europeana si impactul acestui lucru asupra industriei din care face parte compania la care lucreaza specialistul ce trebuie sa realizeze strategia.

Stiind de unde a pornit organizatia si care a fost modul de dezvoltare pe care l-a cunoscut se poate planifica mai usor viitorul, se por stabili mai usor obiectivele.

Contextul international trebuie luat de asemenea in considerare. Care sunt produsele care apar?, Care sunt evenimentele ce pot influenta activitatea companiei?, Care sunt directiile generale in domeniu? toate sunt intrebari ce trebuie analizate cu atentie si al caror raspuns poate aduce elemente ce pot influenta in mod semnificativ strategia.

Nu trebuie uitat de asemenea contextul economico-politic si implicatiile acestuia.

Daca exista o problema la rezolvarea careia se doreste ca strategia sa contribuie pot fi mentionate si realizarile in domeniu. Spre exemplu, o strategie pe parte protectia mediului poate mentiona ce s-a realizat pana acum. Incheierea a X capitole de negociere, campanii intreprinse in anii trecuti si rezultatele acestora etc. Cunoasterea contextului, alaturi de celelalte elemente, permite identificarea problemei la care se doreste sa se gaseasca o solutie si ofera posibilitatea stabilirii unor obiective a caror indeplinire sa avantajeze compania.

1.2.Analiza SWOT in PR

Utilizata pe scara larga, analiza SWOT structureaza foarte bine elementele esentiale ce tin de companie si de pozitionarea acesteia pe piata, permitand observarea oportunitatilor ce pot fi exploatate.

S - prescurtarea de la Strengths - presupune identificarea punctelor tari ale organizatiei. Amintirea intr-o enumerare succinta a lucrurilor care constituie elementele diferentiatoare ale companiei fata de concurentii sai ii este utila specialistului in relatii publice pentru ca ii ofera acestuia posibilitatea de identificare a unor elemente ce pot sta la baza construirii mesajelor.

In acelasi timp, prezentarea realizarilor in domeniu - de-a lungul timpului - ofera o imagine structurata de ansamblu asupra elementelor pozitive si asupra lucrurilor care unicizeaza compania constituind tot atatea elemente ce pot fi evidentiate intr-o strategie sau care pot sa fie utilizate ca vectori de imagine ori puncte de pornire in diverse actiuni de PR intreprinse.

In opozitie, W - prescurtarea de la Weaknesses - trebuie sa cuprinda o enumerare a punctelor slabe ale companiei. Specialistul in relatii publice trebuie sa constientizeze care sunt elementele cu potential negativ, care pot periclita imaginea companiei. O atitudine care sa "ridice in slavi" compania nu este nici de dorit, nici de folos. Identificarea punctelor slabe - ale actiunilor intreprinse, ale unor evenimente care s-au repercutat in mod negative asupra organizatiei etc. - este benefica pe termen lung si specialistului in relatii publice ii ofera o imagine clara si asupra lucrurilor a caror perceptie ar trebui modificata.

O - Opportunities permite identificarea oportunitatilor de care o companie poate profita. Orientarea intre elementele de interes general, cele cu impact asupra economiei, sau cele politice pot aduce importante beneficii specialistului in PR. Cunoasterea lucrurilor care pot fi utilizate in folosul companiei, identificarea unor posibilitati rezultate chiar in urma unor strategii anterioare sau pe baza datelor din diverse sondaje sunt tot atatea elemente ce pot fi fructificate. Nici o companie nu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategia de relatii publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
293 cuvinte
Nr caractere:
1 744 caractere
Marime:
18.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
strategie, mesaje, media
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!