Introducere în relații publice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aceste departamente sunt organizate in functie de mediul in care activeaza organizatia, de obiectivele ei, de bugetul disponibil, de marimea organizatiei. S.W. Dunn (1984, pag. 64) propune o lista de patru factori care influenteaza organizarea departamentului de relatii publice:

- misiune si obiective: scopurile departamentului de relatii publice trebuie sa reflecte scopurile conducerii; schimbarea acestora din urma sau concentarea atentiei conducerii pe o anumita problema poate duce la schimbarea componentei departamentului (o politica de contacte permanente cu mass- media ar putea duce, de exemplu, la angajarea unui specialist in relatiile cu presa).

genul de produse si servicii pe care este axata o organizatie exercita o influenta specifica asupra structurii departamentului. Firmele industriale, sau cele care produc armament, de exemplu, pun mai mult accentul pe relatiile publice, organizatiile non-guvernamentale au nevoie de specialisti in strangerea de fonduri, iar firmele care produc bunuri de larg consum sunt mai preocupate de publicitate, incercand sa intareasca efectele reclamelor prin relatii publice.

- tipul de operatiuni si extinderea geografica a unei firme, are un efect asupra structurii departamentului de relatii publice. Astfel, daca este vorba de o firma care implica,in activitatea sa, procese care ar putea dauna mediului, aceea firma ar putea dezvolta grupuri de management al crizei, pentru a actiona cat mai eficient in cazul unui dezastru ecologic, inclusiv din punctul de vedere al comunicarii cu publicurile afectate sau cu mass media. O firma care are filiale in mai multe tari ar putea avea cate un specialist de relatii publice in fiecare filiala, si un departament in zona sediului central, care sa coordoneze activitatile.

- prezenta pe piata sau vizibilitatea organizatiei. Cu cat aceasta este mai mare, mai cunoscuta sau are o cota de piata mai mare, deci are un mediu mai complex de desfasurare a activitatii, cu atat mai mult va avea nevoie de un departament de relatii publice mai puternic.

Departamentul de relatii publice are rolul de a asigura comunicarea interna si externa a organizatiei, astfel incat, printr-o comunicare eficienta sa se castige si mentina increderea diferitelor categorii de public; in acest fel, organizatia va beneficia, la nivelul opiniei publice, de o imagine pozitiva. Functiile departamentului de relatii publice depind de structura organizatiei, de viziunea conducerii asupra rolului departamentului, de calitatile si abilitatile profesionale ale directorului de relatii publice: specialistii in relatii publice pot face parte dintr-un departament subordonat direct conducerii sau dintr-unul subordonat unui altui departament, ca cel de marketing, de publicitate sau de resurse umane. Marile departamente de profil pot fi impartite in sectii specializate: relatiile cu presa, relatiile cu investitorii, relatiile cu consumatorii, relatiile cu agentiile guvernamentale, relatiile cu comunitatea, relatiile cu personalul angajat, etc.

Dupa C. Schneider (1993, pag. 16), departamentele de relatii publice pot avea urmatoarele sarcini: a) sa construiasca si sa impuna imaginea organizatiei; b) sa stabileasca relatii bune cu publicurile organizatiei; c) sa rezolve problemele care tin de comunicare sau care pot fi solutionate prin comunicare. Detaliind aceste roluri, putem spune ca departamentul de relatii publice are sarcini legate de: a) anticiparea reactiilor opiniei publice si analiza feed-back-ului; b) consilierea conducerii; c) stabilirea si implementarea programelor de relatii publice; d) evaluarea acestor programe; e)

Bibliografie:

Coman Cristina, Relatiile publice-principii si strategii, Ed. Polirom, , Iasi, 2001

2. Coman Cristina, Relatiile publicesi mass-media, Ed. Polirom, Iasi, 2000

3. Dagenais Bernard, Profesia de relationist, Ed. Polirom, Iasi, 2002

4. Newsom Doug, Turk VanSlyke Judy, Kruckeberg Dean, Totul despre relatiile publice, ED. Polirom, Iasi, 2003

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in relatii publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 337 cuvinte
Nr caractere:
22 761 caractere
Marime:
24.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
relatii sociale, societate
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!