Comunicarea Politică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comunicarea politica - este rezultatul interactiunii dintre publicitate - sondaje si televiziune, sondaje venind cu conceptual de opinie publica (constructie formala, teoretica in care individual este incadrat intr-un mediu statistic)

McLaren - mediul este mesaj (importanta canalului) ->idee depasita, sustinuta de mediul publicitar)

Consistenta mesajului in prezent este aproape de zero, motiv serios pentru scaderea prezentei la vot.

Televiziunea duce la anomie, aduce nestatornicia individului, spargerea traditiilor, socializarea politica in familie scade.

Programele de campanie, strategiile si demersurile trebuie sa tina cont de sondaje.

Campanile politice reprezinta practice sociale care urmaresc stabilirea identitatii si a valorilor unei comunitati.

Spatiul public si comunicarea politica

In ceea ce priveste conceptual de spatiu public, asistam la o miscare in plan conceptual si in planul cercetarilor, care se centreaza in jurul comunicarii electorale.. Aceasta tendinta se evidentiaza in timpul campaniilor electorale, perioada in care sunt mobilizate resurse importante in directia investigari mecanismelor si practicilor de comunicare politica. Campania electorala este un eveniment conventional in care actorii politici, indivizi sau partid intra in competitie in fata alegatorilor, in vederea dobandirii de credibilitate. Privind din perspective unei practici politice, campania electorala este reglementata de un set de coduri socio-politice, existand un set de proceduri si ritualuri configurate in principal la scara nationala.

Din punct de vedere al metodei, campanile electorale raspund nevoii de a selecta in mod democratic liderii politici. Aceasta se realizeaza prin respectare normei participarii si respectarea normei majoritatii, in vreme ce norma participarii presupune crearea conditiilor sau a posibilitatii de a fi selectat, norma majoritarii impune criteriile de validare a selectiei.

Principiile democratice din punct de vedere procedural spun despre campanile electorale ca reprezinta cadrele legale si tehnice in care se desfasoara procesele de selectie a liderilor.

Din punct de vedere al ritualului politic, in cadrul campaniilor electorale sunt generate discursurile sau practicile de comunicare ce doresc validarea unora sau altora dintre actorii politici. Se vorbeste despre un spatiu discursive in care candidatii apeleaza la o anumita tematica, fac apel la modalitatile diverse de expunere a acestei tematici.

Ritualul politic regasit in campanile electorale este dat de conditiile socio-politice specifice fiecarei tari.

Aceasta specificitate se regaseste mai putin la nivelul procedurilor legale sau tehnice, este extreme de accentuate in ceea ce priveste ritualul campaniilor electorale.

Campaniile electorale ofera unei comunitatea posibilitatea de a-si construi o parte din identitatea ei. Practica politica si sociala, votul ca act individual sau colectiv, da legitimitatea formala a actorilor sociali de a se exprima in spatial public. Aceasta exprimare in spatial public este astazi una mediata. (Mass-media este singurul actor social care are posibilitatea si resursele de a facilita schimbul de idei intre electorat si politicieni) Acest schimb are menirea de a "construi" identitatea electoratului. Aceasta constructie exclude manipularea acestuia.

Conceptul de spatiu public este identificat ca fiind functional la mijlocul sec al XVIII-lea in Anglia si Franta, apare ca si ,,sfera politica burgheza".

Habermas : ,,sfera politica burgheza este sfera persoanelor private reunite intr-un loc public".

Intr-o prima faza, aceste spatii publice reunesc indivizi care se manifesta in sfera puterii, iar pentru prima data aceasta forma primara a spatiului public include folosirea publica a ratiunii.

Conceptul se spatiu public cunoaste o dezvoltare odata cu teza lui Habermas.

Spatiul public si campania electorala ofera posibilitatea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea Politica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 973 cuvinte
Nr caractere:
32 230 caractere
Marime:
25.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare, spatiu public, informare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Ioan Popescu
Sus!