Comunicarea - concept și analiza

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL I: COMUNICAREA. CONCEPT SI ANALIZA 2
1.1 Semnificatia termenului "comunicare". 2
1.2 Etape in dezvoltarea comunicarii umane. 3
1.3 Functiile si modelele comunicarii 5
1.4. Gestionarea comunicarii 5
1.5. Comunicarea in organizatie 7

Extras din referat:

1.1 Semnificatia termenului "comunicare".

Aparitia si evolutia civilizatiei umane a fost si este marcata de o multitudine de fenomene ce tin de specificul existentei omului ca specie aparte a regnului animal, dar si de particularitatile mediului social pe care acesta l-a construit de-a lungul dezvoltarii sale.

Unul din fenomenele care au catalizat procesul desprinderii omului din randul animalelor si l-au rupt de cadrul natural al existentei sale, proiectandu-l intr-un cadru de evolutie cu totul nou, cel social, a fost comunicarea.

Etimologic, cuvantul "comunicare" provine din latinescul "comunis" ce semnifica "a fi in legatura cu" si evidentiaza dublul sens al continutului acestuia: cel de relatie intre oameni si cel de transfer " a ceva" intre acestia.

De-a lungul timpului, fenomenul a suferit amprenta evolutiei sociale a omului, creandu-se acea determinare spiroidala a relatiei dintre om si proces. Astfel, evolutia omului a determinat perfectionarea procesului, dupa cum perfectionarea acestuia a implicat dezvoltarea omului. Omul a constientizat, inca de la inceputurile devenirii sale rolul si importanta comunicarii, indeosebi a celei verbale, atribuind cuvantului puteri magice, identificandu-l in extremis cu supranaturalul.

Prin excelenta, comunicarea apartine socialului fiind pe langa un domeniu al ontologiei si un domeniu al cunoasterii, al gnoseologiei la baza studiului ei gasindu-se o serie de stiinte, dupa cum sunt: filosofia, pedagogia, logica,psihologia.Ca atare se poate aprecia despre comunicare "ca reprezinta domeniul inter - relationari umane avand ca suport cuvantul vorbit ori scris sau gestul, iar ca obiectiv de baza transmiterea informatiilor intre oameni in scopul asigurarii coeziunii, unitatii de actiune si progresului social". De exemplu Platon spunea despre oratorie ca reprezinta arta conducerii prin cuvant. Prin extensie, putem spune despre comunicare ca reprezinta "modalitatea conducerii sufletesti" a omului prin imagini create cu ajutorul cuvantului, prin informatie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea - concept si analiza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 993 cuvinte
Nr caractere:
21 500 caractere
Marime:
21.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare, concept
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Profesorului:
Zamfir Oana
Sus!