Comunicare nonverbală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comunicarea este un proces complex cu care fiinta umana are legatura pe parcursul intregii vieti deoarece este astfel structurata incat sa caute cea mai elocventa si profunda forma de manifestare care sa contribuie intr-o mare masura la formarea personalitatii.

Tot ceea ce se afla in jurul nostru comunica, iar omul se implica aducand cu el valorile mostenite, experientele traite, credinta, scopul pe care il are in viata. Prin urmare comunicarea nu se rezuma doar la cuvant. Un individ care ar comunica doar verbal ar semana mai mult cu niste roboti. Ori mimica, gesturile, miscarile fizice sunt trasaturi specifice umane si conditii importante in reusita comunicarii interumane, fara a rupe legatura indisolubila dintre acestea si limbajul verbal.

Cercetarile arata ca in domeniul comunicarii interumane, 55% din totalitatea mesajului pe care il comunicam este transmis prin limbajul trupului - elementul non-verbal (gesturi si atitudine), 38% este transmis prin elementele paraverbale (tonul, ritmul si volumul vocii) si doar un procent de 7% este transmis prin intermediul cuvintelor (elementul verbal propriu-zis). Astfel cunoasterea intentiilor unor persoane, a conditiei sale sociale, sunt posibile fara a fi necesar apelul la cuvinte.

La prima vedere, pictura lui Jean-Baptiste Chardin, ,,Rugaciunea de multumire" (fr, ,,La Benedicite") prezinta o scena umila, simpla, ce are trei personaje - o mama care pregateste masa si cei doi copii care isi spun rugaciunea. Vestimentatia celor doi copii sugereaza faptul ca ar fi vorba despre doua fete. Insa, analizand detaliile, se observa ca de scaunul celei din stanga tabloului este agatata o toba, obiect de joaca specific, in general, baietilor, astfel incat vom tinde sa credem ca cel mai mic este baiat.

Titlul tabloului evoca o tema abordata adesea de catre olandezi in secolul al XVII-lea, aceea a rugii rostite inainte de masa, incepand prin cuvantul latin ,,Benedicite" care inseamna a binecuvanta. Jean-Baptiste Chardin nu urmareste neaparat dimensiunea religioasa, insa cuprinde cu o tandrete infinta schimburile care au loc in acel moment intre mama si cei doi copii. Personajele se inscriu intr-o structura piramidala luminoasa, sustinuta

Bibliografie:

Dinu, Mihai, Comunicarea, Editura Stiintifica,Bucuresti, 1997

http://en.wikipedia.org/wiki/Le_B%C3%A9n%C3%A9dicit%C3%A9

www.didactic.ro/files/formare/lucrare_de_curs_la.doc

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicare nonverbala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
850 cuvinte
Nr caractere:
4 669 caractere
Marime:
392.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
comunicare, limbajul trupului
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!