Agențiile de publicitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Agentiile de publicitate creaza majoritatea reclamelor si reprezinta inima industriei publicitare. Totusi unele companii, au propriile departamente de publicitate ce functioneaza similar unei agentii. Dezvoltarea, productia si plasamentul unei singure reclame poate fi un proces care consuma mult timp si implica un mare numar de persoane cu o mare varietate de aptitudini si cunostinte. Agentiile de publicitate nu numai ca, creaza reclame ci deasemenea platesc pentru plasarea reclamelor intr-un ziar sau revista, radio sau televiziune. O agentie de publicitate mare poate sa angajeze sute sau mii de oameni, printre care putem enumera : specialisti in publicitate si marketing, designeri, copywriteri, artisti, psihologi, cercetatori, economisti, analisti media, examinatori de produse, bibliotecari, contabili si matematicieni.

O agentie tipica de publicitate este divizata in mai multe departamente cum ar fi : serviciul financiar, serviciul de cercetare, departamentul de planificare media, departamentul de creatie si de productie. O agentie multinationala de publicitate cu clientii care cheltuieste sute de milioane de USD pe publicitate poate sa ajunga la 8000 angajati raspanditi in intreaga lume si pana la 900 in functii de conducere. O agentie locala de publicitate cu clienti care cheltuiesc aproximativ 15 milioane de dolari pe an pe publicitate poate angaja doar in jur de 25 de persoane.

Agentia de publicitate face bani in mai multe feluri : cand agentia foloseste bugetul de publicitate al clientului pentru a cumpara timp pentru reclame radio sau TV, sau spatiu pentru reclame in ziare sau reviste. Regulamentele media permit agentiei sa pastreze 15 % din costul spatiului sau timpului ca si comision. Comisionul de 15 % a devenit un standard a industriei de publicitate si in general este responsabil de cea mai mare parte a venitului agentiei. De asemenea agentiile taxeaza clientii pentru producerea de reclame. Din ce in ce mai multe agentii isi taxeaza clientii cu tarife fixe (lunare sau pe ora) sau combina aceasta taxare cu un fel de comision. S-a ajuns la aceste metode, deoarece clientii pe langa producerea de reclame cer agentiei de publicitate o mare varietate de alte servicii de marketing. Odata ce compania selecteaza o agentie, cea din urma desemneaza o persoana numita ,,Account executive" care face legatura intre agentie si client. Aceasta persoana conduce si coordoneaza toate activitatile legate de acel client.

FUNCtIILE DEPARTAMENTELOR DE PUBLICITATE

Fiecare departament de publicitate are o functie sau insarcinare specifica. Odata ce un departament si-a terminat munca plaseaza sarcina urmatorului departament din procesul de publicitate pana cand campania de reclama este completa. Primul departament care se implica intr-o campanie de publicitate e departamentul de cercetare.

CERCETAREA

Agentiile de publicitate folosesc cercetarea atat din motive strategice cat si de evaluare

Cercetarile strategice ajuta agentia sa inteleaga mai bine cum folosesc consumatorii mai bine un produs sau serviciu si care e parerea lor despre acel produs sau serviciu. Cercetarea strategica determina de asemenea tipul de oameni potentiali cumparatori Acel grup de oameni poarta denumirea de piata tinta. Beneficiarii publicitatii au bugete limitate asa ca, cunoasterea potentialilor cumparatori ai unui produs ii ajuta sa cheltuiasca bugetul de publicitate mai eficient. Cercetarea de evaluare este folosita dupa ce reclama a fost lansata si incearca sa determine cat de mult isi amintesc consumatorii mesajul reclamei si cat de persuasiva este. Cercetarea de evaluare costa mult si din aceasta cauza clientii agentiilor de publicitate nu o folosesc; in schimb ei incearca sa masoare eficienta publicitatii analizand rezultatele vanzarilor.

Agentiile folosesc atat metode de cercetare cantitativa cat si calitativa. Ele folosesc cercetarea calitativa pentru a-si face o imagine asupra pozitiei de marketing. Aceasta metoda de cercetare foloseste intrebari deschise care permit celor intervievati sa-si prezinte valorile, credintele si comportamentul lor. Una dintre cele mai folosite tehnici de cercetare calitativa este ,,focus group" in cadrul careia un moderator antreneaza un mic grup de consumatori intr-o discutie obiectiva despre o categorie particulara de produse sau servicii.

Agentiile folosesc cercetarea cantitativa pentru a determina cursul final al actiunii. Acest tip de cercetare foloseste intrebari inchise in care raspunsurile sunt selectate dintr-o lista. Aceasta ii permite cerectatorului sa determine procentul exact al persoanelor care au raspuns da sau nu la o intrebare, sau procentul exact al celor ce au ales raspunsul : a, b sau c. Una dintre cele mai cunoscute

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agentiile de publicitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 441 cuvinte
Nr caractere:
43 808 caractere
Marime:
34.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comunicare
Tag-uri:
publicitate, agentie, manipulare
Predat:
la facultate
Materie:
Comunicare
Sus!