Magazinul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Magazinul

Spatiul de contact cu clienti

1. Definitie: Spatiul de contact cu clienti - magazinul este o unitate economica comerciala in care marfurile se pastreaza, se expun si se vand direct consumatorilor.

2.Caracteristici ale magazinului:

- este considerat un "vanzator" de prim ordin deoarece ambianta, aspectul agreabil si modern preiau unele atributii ale vanzatorului.

- produce servicii si ofera consumatorului mijlocul de a le obtine prin actul de vanzare.

- "economiseste" timp, efort, pentru consummator, acesta nefiind nevoit sa se adreseze fiecarui producator pentru a-si acoperi cerintele de consum care pot fi destul de largi ( hrana, imbracaminte, igiena personali, dotare si intretinere a locuintei etc.).

- are urmatoarele atribute: amplasament, sortiment commercial, politica de preturi, organizarea interioara.

3. Structura functionala a unui magazine standard cuprinde:

a) sala de vanzare, in cadrul careia are loc procesul de vanzare a marfurilor;

b) depozitul de marfuri, destinat pastrarii marfurilor si continuitatii procesului de vanzare;

c) spatial tehnic (vestiare, grupuri sanitare, instalatii tehnice, birouri).

4.Sala de vanzare O importanta deosebita pentru organizarea magazinului o are, printre altele, forma si marimea salii de vanzare. Referitor la forme sunt preferate cele patrate si dreptunghiulare (cat mai apropiate de forma patrata) datorita conditiilor optime de vizibilitate si de orientare a cumparatorilor in sala de vanzare, de amplasarea mobilierului si utilajelor, de stabilirea celor mai rationale fluxuri ale marfurilor, personalului si cumparatorilor.

Sala de vanzare trebuie sa aiba create conditii de iluminare naturala care sa asigure, in timpul zilei, vizibilitate pana in cele mai indepartate locuri, sa permita studierea amanuntita a marfurilor expuse, precum si distingerea fara efort, a intregii palete coloristice a marfurilor.

5. Fluxul clientilor in sala de vanzare trebuie sa fie continuu, incat sa conduca clientii pe toate culoarele. Trebuie sa fie conturat de modul cum se amplaseaza mobilierul comercial (rafturile, gondolele, mesele etc.) . Mobilierul se amplaseza langa pereti sau in centrul salii de vanzare si trebuie sa delimiteze culoarele pentru circulatie.Este recomandat ca magazinul sa aiba doua usi, ambele cu deschiderea spre strada ; de preferat ca pentru intrare si iesire sa existe usi distincte, desi la magazinele mici nu este posibil acest lucru. Latimea culoarelor este de circa 2 m si ea trebuie pastrata constanta. Se prevad spatii de stationare in dreptul caselor de marcat si a raioanelor mai solicitate.

6. Amenajarea suprafetei de vanzare

Organizarea interioara a suprafetei de vanzare reprezinta, intr-o anumita masura, modul de prezentare a magazinului, "argumentul" sau, maniera sa de exprimare in cadrul dialogului pe care-l stabileste cu clientela.

O asemenea viziune, presupune ca magazinul sa fie proiectat din interior spre exterior, incepand de la punctul de vanzare (raionul).

Atat in proiectarea noilor magazine, cat si in remodelarea celor existente, se urmareste, in esenta, crearea unei ambiante care sa promoveze in cel mai inalt grad vanzarile, realizarea unei legaturi optime intre diferitele componente ale sistemului pe care il formeaza ansanblul suprafetei de vanzare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Magazinul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 814 cuvinte
Nr caractere:
14 999 caractere
Marime:
16.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
magazin, Economie, comert, client, vanzator
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!