Învățământul în Polonia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Invatamantul in Polonia
2.1. Reforma sistemului scolar
2.2. Invatamantul superior
2.3. Organizarea studiilor; anul academic
2.4. Examinari
2.5. Religia in scolile poloneze
2.6. Costurile studiilor in Polonia
3. Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

Sistemul de invatamant reprezinta totalitatea institutiilor si organizatiilor care servesc instrurii si educarii copiilor, tinerilor si adultilor.

Polonia a fost prima tara din lume care a creat ceea ce astazi am numi un Minister al Invatamantului. In 1773, in timpul uniunii polono-lituaniene, a fost infiintata o Comisie pentru Educatia Nationala (Komisja Edukacji Narodowej), care avea in sarcina supravegherea scolilor si a programelor de invatamant. Tot asa, mult mai recent, Polonia a fost prima tara din blocul comunist care a initiat o reforma a sistemului de invatamant.

Invatamantul a fost unul dintre subiectele discutate de catre regimul comunist impreuna cu sindicatul Solidaritatea in timpul celebrelor "mese rotunde" de la inceputul anului 1989.

Polonia a educat studenti din intreaga Europa, timp de mai mult de sase sute de ani, iar acum sistemul de invatamant polonez este considerat a fii cel mai bun din Europa.

2. Invatamantul in Polonia

In anul scolar 2007/2008 in Polonia existau 39.506 scoli, incluzand un numar de 6.499 scoli private. Sistemul educational cuprinde:

- Educatie prescolara(3-6 ani)

- Educatie primara si liceu (7-16)

- Studii post liceale (peste 16 ani)

- Scoli superioare profesionale(peste 18-19 ani)

- Invatamant superior (peste 18-19 ani)

Copiii cu varsta de 6 ani sunt obligati sa termine un an prescolar, de pregatire, intr-o gradinita sau o unitate prescolara a unei scoli primare. Copiii cu nevoi de educatie speciale invata la scoli speciale, sau in clase speciale din scolile publice. La sfarsitul scolii primare, elevii dau un test obligatoriu. De asemenea si cei care termina o scoala post-liceala sunt supusi unei examinari. Rezultatele acestor examinari sunt trecute pe diplome care sunt inmanate fiecarui elev.

Scoala superioara profesionala include: 3 ani de gramatica (16-19 ani), 4 ani o scoala tehnica secundara (16-20 ani) si o scoala profesionala de baza de 2 sau 3 ani pentru cei cu varste cuprinse intre 16-18/19. Admiterea la aceste scoli este conditionata de detinerea unui certificat care sa ateste absolvirea unei scoli post-liceale. Acestor elevi, cu exceptia celor care fac scoala profesionala de baza, li se da dreptu sa dea bacalaureatul. Cei care trec de acest examen obtin o atestare indispensabila pentru a urma studii superioare.

Absolventii scolii profesionale de baza, ce dureaza 2/3 ani, primesc un certificat de atestare ce le da dreptul de a intra pe piata muncii. De asemenea isi pot completa studiile urmand doi ani intr-un liceu de invatamant general(18/19-20/21 ani) sau trei ani intr-un liceu tehnic (18/19-21/22 ani)

Absolventii liceelor de invatamant general isi pot continua studiile in unitati de invatamant superior specializat, timp de 2 ani jumatate (19-21 ani).

Durata studiilor intr-un liceu tehnic nu este suficienta, cei care termina aceste studii fiind nevoiti sa dea un examen profesional si sa obtina o diploma care sa le confirme calificarea.

2.1 Reforma sistemului scolar

Sistemul scolar a fost reformat in 1999, scoala primara s-a scurtat de la 8 la 6 ani, iar studiile medii au trecut de la 4 ani la 3 ani de gimnaziu, urmati de 3 ani de liceu. Scolarizarea obligatorie este, asadar, astazi de 9 ani (scoala primara plus gimnaziu), si nu de 8 ca in multe alte tari vecine. Intre gimnaziu si liceu, dupa ce au efectuat cei 9 ani obligatorii de scoala, elevii trebuie sa treaca un examen, iar la sfarsitul liceului urmeaza un alt examen, numit "matura", care este echivalentul bacalaureatului.

In timpul studiilor elementare si medii, notele acordate elevilor merg de la 1 la 6, in vreme ce in cadrul studiilor universitare notele sunt de la 2 la 5.

O serie de reforme au fost aplicate si in functionarea personalului didactic. Astazi, promotia si avansarea nu se mai fac pe "vechime", cum se obisnuia inainte, ci pe calificarea si performantele fiecarui profesor si invatator. S-a mai pus si problema salariilor foarte coborate ale cadrelor didactice. Guvernele succesive, carora Comisia Europeana de la Bruxelles le-a atras atentia in mod repetat asupra acestui lucru, au sfarsit prin a realiza ca vor fi obligate sa mareasca salariile profesorilor daca doresc sa atraga tinerii spre cariere profesorale. Desi incepand din anul 2000 salariile corpului didactic au fost teoretic marite, in practica, maririle salariale nu au devenit efective decat foarte recent, dupa multi ani de proteste si asteptari, lucrul explicandu-se prin deficitul bugetar permanent al multor autoritati locale insarcinate cu distribuirea salariilor. Salariul mediu in Polonia este de 2.600 de zloti, ceea ce reprezinta aproape 750 de euro pe luna, altfel spus, mai ridicat decat in tarile vecine, insa in continuare foarte coborat potrivit standardelormoccidentale.

2.2 Invatamatul superior

Polonia are un sistem de studii superioare foarte apreciat. In marile orase ale Poloniei functioneaza 17 universitati, dintre care unele de reputatie internationala. Una dintre acestea, creata in 1364, Universitatea Jagellona din Cracovia, este a doua ca vechime in Europa Centrala, dupa Universitatea din Praga, Karolinum, aceasta datand din 1348.

Sistemul universitar polonez a fost restructurat dupa modelul oferit in cadrul Procesului de la Bologna, introducandu-se astfel treapta intermediara de masterat intre univeristate si doctorat. Doctoratul nu este, de altfel, cel mai inalt titlu care poate fi obtinut in Polonia. Urmand modelul german, pe care Polonia l-a imitat in mod traditional, cel mai inalt titlu universitar este cel de "doctor abilitat", care este in general cerut atunci cand se candideaza pentru un post de profesor universitar.

In Polonia, institutiile de invatamant superior propun studii superioare de prim ciclu (licenta si diploma de inginer), de ciclu doi (master complementar) sau studii de master de aprofundare(masterat). O persoana care a obtinut ,atestatul de maturitate' (echivalentul

Bibliografie:

- http://www.postuniversitar.ro/polonia-invatamant.php

- http://www.romanialibera.ro/a135004/invatamantul-in-polonia-de-la-o-ideologie-la-alta.html

- http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=8811&acro=living&mode=text&recordLang=fr&lang=ro&parentId=7824&countryId=PL&regionId=

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Invatamantul in Polonia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 762 cuvinte
Nr caractere:
14 042 caractere
Marime:
18.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
educatie, invatamant
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!