Globalizare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. 1 ASPECTE GENERALE ALE GLOBALIZARII Globalizarea reprezinta procesul prin care distanta geografica devine un factor tot mai putin important in stabilirea si dezvoltarea relatiilor transfrontaliere de natura economica, politica si socioculturala Retelele de relatii si dependente dobindesc un potential tot mai mare de a deveni internationale si mondiale.

Globalizarea apare definita diferit in opinia unor analisti ai fenomenului. Astfel, Schimnuitov considera " dincolo de milioane de cuvinte folosite pentru a descrie globalizarea, avem datoria de a recunoaste ca ne aflam in fata unui colonialism modern " ; Martin Allrow - " globalizarea se refera la toate acele procese prin care popoarele lumii sunt incorporate intr-o singura societate mondiala, societatea globala."; Anthony Gidees - " globalizarea poate fi definita ca intensificarea relatiilor sociale in lumea intreaga care leaga intr-o asemenea masura localitatile indepartate, incit evenimentele care au loc sunt privite prin prisma altora similare, petrecute la multe mile departare si invers." ; Emanuel Richter - "globalizarea este reteaua globala care a adunat laolalta comunitati pe aceasta planeta, altadata dispersate si izolate , intr-o dependenta mutuala si o unitate ale unei singure lumi ". Globalizarea este un termen foarte uzitat caruia ii putem atribui numeroase semnificatii.

Prin acest termen putem intelege dezvoltarea pietelor financiare globale, cresterea corporatiilor transnationale si dominatia lor crescanda asupra economiilor nationale. Majoritatea problemelor pe care oamenii le asociaza globalizarii, incluzand patrunderea valorilor de piata in acele domenii de care ele nu apartin in mod traditional, pot fi atribuite acestor fenomene. S-ar putea discuta totodata despre globalizarea informatiei si a culturii, despre raspandirea televiziunii, a Internetului si a celorlalte forme de comunicare si despre mobilitatea crescuta a comercializarii ideilor.

Globalizarea mai poate fi definita ca un set de structuri si procese economice, sociale, tehnologice, politice si culturale care reies din caracterul schimbator al productiei, consumului si comertului de bunuri. S-au petrecut multe schimbari in economia mondiala, de altfel putem considera globalizarea ca un rezultat a crearii pietei mondiale. Dar globalizarea nu poate fi sinonima cu internationalismul si cu transnationalismul. Cele doua procese isi au ,,radacinile" in modul mercantilist de a regiza comertul, in special dupa Primul Razboi Mondial, intr-un model multinational de dezvoltare.

Exista patru caracteristici principale care pot explica originile globalizarii sunt: integrarea in pietele mondiale ale economiilor nationale, tranzitia de la economia ,,high volume" la cea ,,high value" care rezulta din cunoasterea tot mai buna a produselor si serviciilor folosite pe piata, sfarsitul bipolaritatii intre capitalism si socialism in privinta costurilor de productie si, nu in ultimul rand configurarea noilor blocuri economice.

Asa cum am definit-o , globalizarea este un fenomen relativ recent care deosebeste

prezentul de ceea ce se petrecea acum 50 sau chiar 25 de ani.

La sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial, tranzactiile Internationale de capital erau strict controlate de majoritatea statelor. Institutiile rezultate la Bretton Woods, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala, au fost concepute tocmai pentru a facilita comertul international si investitiile intr-un mediu caracterizat prin restrictionarea fluxurilor de capital privat. Controalele asupra miscarilor de capital au fost treptat inlaturate, iar pietele financiare off- shore, stimulate si de criza petrolului din anul 1973, s-au dezvoltat rapid. Miscarile internationale de capital s-au accelerat la inceputul anilor `80, in timpul lui Ronald Reagan si Margaret Thacher, pietele financiare devenind cu adevarat globale la inceputul anilor '90, dupa colapsul imperiului sovietic.

Globalizarea este de dorit din mai multe puncte de vedere. Intreprinderea privata este apta sa produca bogatie decat statul. Mai mult, statele au tendinta de a abuza de propria putere. Globalizarea ofera un grad de libertate individual pe care nici un stat nu-1 poate asigura. Concurenta libera la scara globala a eliberat talentele antreprenoriale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Globalizare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 144 cuvinte
Nr caractere:
23 818 caractere
Marime:
29.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
globalizare, comert, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!