Diferite Tipuri de Servicii în Scoția

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt istoric

Scoţia - este o ţară a Regatului Unit, cu capitala la Edinburgh, ocupă treimea nordică a Regatului Unit, având incluse şi 186 de insule. Una dintre cele mai vizitate zone este cea a lacului Loch Ness, în care, conform legendei trăieşte un monstru. O atracţie turistică este şi Highland Games, care era o competiţie între clanurile scoţiene. Astăzi este de fapt o competiţie atletică. Printre probe există şi aceea originală numită "Toss Caber", in care trebuie aruncat un trunchi de copac greu de 5 metri lungime. Scoţia este de asemenea celebră pentru muzica la cimpoi şi dansurile locale. Majoritatea industriei scoţiene este concentrată în puţinele oraşe mari din centrul ţării. Edinburgh este centrul cultural şi capitala administrativă, şi este un centru financiar important în Europa. Glasgow, printre cele mai mari oraşe a Regatului Unit, este situat pe Râul Clyde şi este cel mai mare port şi centru de manufactură din Scoţia. Sub nivelul naţional, scoţia este divizată în 32 entităţi administrative numite zone ale consiliilor (engleză council areas). Sub acest nivel uniorm, există un nivel format din comitete ale ariilor(engleză area committees), în ariile ale consiliilor predominant rurale şi multe consilii ale comunităţii(engleză community councils) râspândite în ţară, dar acestea nu sunt universale şi au puteri mai limitate faţă de consiliile parohiilor civile din Anglia.

Economia Scotiei este strâns legată de restul Regatului Unit şi mai larg Spaţiului Economic European. Acesta este, în esenţă, o economie mixtă.

Scoţia a fost unul dintre puterile industriale ale Europei, fiind un lider mondial în domeniul construcţiilor navale de fabricaţie şi industrii conexe, care astăzi a lăsat o moştenire în diversitatea de bunuri şi servicii pe care economia scoţiana produce din textile, whisky şi shortbread la aeroengines, autobuze, programe de calculator, nave, avionică şi microprocesoare pentru a bancar, asigurari, administrare de fonduri şi alte servicii financiare conexe.

În cele mai multe comune cu alte economii avansate industrializate, Scoţia a cunoscut un declin în importanţa industriilor primare de fabricaţie şi pe bază de industriile extractive. Acest lucru a fost, totuşi, combinată cu o creştere în sectorul de servicii al economiei, care este acum cel mai mare sector în Scoţia, cu rate semnificative de creştere în ultimul deceniu.

După Revoluţia industrială, economia scoţiana s-a concentrat pe industria grea, dominata de construcţii navale, industria minieră de cărbune. Cu toate acestea industria grea a scăzut în ultima parte a secolului 20 care duce la o schimbare remarcabile în economia Scoţiei spre o tehnologie şi sectorul serviciilor bazate pe economie. Astăzi, industria are peste 41,000 de oameni. Scottish-au societăţi bazate pe punctele forte în sisteme de informaţii, de apărare, electronice, instrumente şi semi-conductoare. Există de asemenea o dinamică şi cu creştere rapidă electronice de proiectare şi dezvoltare a industriei, pe bază în jurul legăturilor dintre universităţi şi companii autohtone precum Wolfson, Linn, Nallatech şi AXEON Există, de asemenea, o prezenţă semnificativă de jucători la nivel mondial cum ar fi National Semiconductor si Motorola. Alte industrii importante includ servicii bancare şi financiare, construcţii , educatie, divertisment, biotehnologie, echipamentele de transport, petrol şi gaze, whisky, şi turismul. Produsul intern brut (PIB) a Scoţiei, a fost măsurat la puţin peste 86.3 miliarde £ (€ 126 miliarde de euro, 170 miliarde dolari), de către Oficiul Naţional de Statistică, în 2005, oferind un PIB pe cap de locuitor de £ 16,944 (€ 24792, 33460 dolari ). Medie anuală de creştere economică pentru 2006 a fost de 2,2%

Servicii

Edinburgh este al cincilea cel mai mare centru financiar din Europa ,cu influente actorilor financiari.

Centrat în primul rând pe orasele din Edinburgh şi Glasgow, a industriei serviciilor financiare în economia scoţian extins foarte mult în ultimii ani, cu o rată de creştere de peste 35% în perioada 2000 - 2005 Acest sector are 5% din forţa de muncă din Scoţia sau 113,160 de oameni şi generează 5 miliarde £ sau 6% din PIB-ul Scoţiei

Serviciile bancare

Serviciile bancare în Scoţia au o istorie lungă, începând cu crearea lui Bank of Scotland, la Edinburgh, în 1695 şi extinderea foarte mult să sprijine evoluţiile de tranzacţionare din secolele 18 si 19. Royal Bank of Scotland, care a fost până în 2008, a doua cea mai mare bancă din Europa, a patra cea mai mare din lume, prin capitalizarea de piaţă şi a operaţiunilor internaţionale semnificative a deschis sediul global la Edinburgh, sporind poziţia oraşului, ca un important centru financiar. În 2005, Scoţia s-a clasat pe locul doi numai la Londra în Europa League

Deşi Banca Angliei rămâne banca centrală pentru guvernul britanic, trei bănci din Scoţia de compensare încă emit bancnote proprii lor: (Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland si Clydesdale Bank). Aceste note nu au statutul de mijloc legal de plată, dar în practică, acestea sunt acceptate în Marea Britanie.

RBS, (Royal Bank of Scotland) este un important furnizor de sterline şi euro de compensare, autorizată să funcţioneze în Marea Britanie.

Observații:

Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir

Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diferite Tipuri de Servicii in Scotia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 477 cuvinte
Nr caractere:
18 402 caractere
Marime:
723.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!