Contractul de leasing

Previzualizare referat:

Extras din referat:

. Notiuni generale.

Potrivit noii legislatii fundamentale adoptate in Romania dupa 1989, economia de piata a fost instituita atat prin dispozitii declarative, cat si prin masuri concrete, in vederea atingerii acestui obiectiv.

Necesitatea reconstructiei economiei de piata a fost si este urgenta si, in acest sens, au fost facute eforturi pentru marirea investitiilor de capital romanesc si strain si stimularea agentilor economici. De asemenea, s-a avut in vedere si scopul prioritar al Romaniei de asociere la organismele comunitatilor economice europene, ceea ce impune o economie performanta, de natura a diminua socul intrarii intr-o piata comuna unde indicatorii de calitate sunt de nivel ridicat.

Leasing-ul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa-si achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.

Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea unei ipoteci sau a unui gaj, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasing-ului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate, a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii, prin aceasta leasing-ul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei.

De aceea leasing-ul - ca tehnica de finantare - vizeaza, in primul rand, intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.

2. Definitie.

Definitia leasing-ului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic.

Din punct de vedere economic, leasing-ul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie

Din punct de vedere juridic, leasing-ul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul

II. Contractul de leasing

1. Notiune. Subiecti, mecanism, avantaje.

Contractul de leasing este un act juridic bilateral, nenumit, cu titlu oneros, avand continut patrimonial, cu executare succesiva, institu-personal si consensual.

Sediul materiei il constituie prevederile Ordonantei Guvernului nr. 5/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

In mecanismul leasing-ului, ca operatiune comerciala, structurata in mai multe raporturi juridice distincte intervin urmatoarele persoane :

- locatorul bunului sau finantatorul operatiunii care este o entitate juridica specializata, persoana

Bibliografie:

Dan Voiculescu, Analiza economica a operatiunilor de leasing, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1986.

* D. Clocotici, Gh. Gheorghiu, Operatiuni de leasing, Ed. Lumina Lex, 1998,

* I. Schiau, Curs de drept comercial, Ed. Rosseti, Bucuresti, 2004.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de leasing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 560 cuvinte
Nr caractere:
8 788 caractere
Marime:
15.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
leasing, prevederi, act juridic
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
An de studiu:
V
Sus!