Comunitatea Andină

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comunitatea Andina a Natiunilor (Spaniola: Comunidad Andina de Naciones) este un grup comercial format din 4 state din America de Sud: Bolivia, Columbia, Ecuador si Peru. Grupul a fost cunoscut initial sub denumirea de Pactul Andin pana in 1996. Aceasta grupare a luat fiinta odata cu semnarea Acordului Cartagena in 1969 si sediul sau se afla in capitala peruana Lima.

Printre motivele si punctele comune ce apropie aceste tari, Secretariatul General al Comunitatii enumera limba comuna, istoria comuna, o puternica traditie culturala, materiala si nemateriala impartita de membrii sai, ideile, scopurile si obiectivele comune.

Punctele forte considerate sunt capacitatea tehnica, institutiile puternice, un centru energetic compus din cele mai mari resurse de petrol, gaze naturale si carbune ale Americii de Sud, cota de o treime din piata Americii de Sud, o treime din biodiversitate planetei si un sistem legislativ supranational comparabil doar cu cel al Uniunii Europene.

Pactului Andin initial, semnat in 1969 de Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador si Peru, i s-a adaugat in 1973 un al saselea membru, Venezuela. Trei ani mai tarziu, in 1976, Chile s-a retras din organizatie, urmata, in 2006, de Venezuela. Presedintele Venezuelei a declarat recent ca doreste reintegrarea in Comunitatea Andina.

Odata cu noul acord de cooperare cu Mercosur, Comunitatea Andina a acceptat patru noi membri asociati: Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay. Aceste state sunt membre ale Mercosur si li s-a acordat statutul de membrii-asociati de Consiliul Andin al Ministrilor de Externe, intr-o sedinta extinsa a Comisiei Comunitatii Andine, ca reciprocitate la actiunile Mercosur de a acorda aceasi calitate statelor din Comunitatea Andina, in virtutea Acordurilor de Complementaritate Economica (Acorduri de liber schimb) semnate intre Comunitatea Andina si statele membre ale Mercosur, in mod individual.

Comunitatea Andina si Mercosur formeaza cele doua blocuri de schimb principale din America de Sud. In 1999, aceste organizatii au inceput negocierea unei fuziuni, cu viziunea de a crea o zona de liber schimb sud americana. (SAFTA - South American Free Trade Area). Pe 8 decembrie 2004, Comunitatea Andina a semnat un acord de cooperare cu Mercosur si impreuna au publicat o scrisoare comuna de intentie in legatura cu integrarea tuturor statelor din America de Sud in contextul Uniunii Statelor Sud Americane, modelata dupa sistemul Uniunii Europene.

In 2005, Venezuela a decis sa se alature Mercosur, pozitia oficiala adoptata fiind aceea ca in acest fel se putea lua initiativa de a merge mai departe pentru integrarea ambelor blocuri comerciale. Secretarul General al Comunitatii Andine, Allan Wagner, a declarat ca Ministrul de Externe al Venezuelei, Ali Rodriguez, facuse publica intentia Venezuelei de a nu parasi CAN, iar apartenenta la ambele blocuri marca inceputul integrarii.

Cu toate acestea unii analisti au interpretat aceasta miscare in sensul posbilitatii ca Venezuela sa paraseasca grupul. Predictia s-a adeverit in aprilie 2004, cand presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat retragerea tarii sale din CAN, motivand acest lucru, acuzand acordurile de liber schimb semnate de Columbia si Peru cu Statele Unite, sustinand ca astfel ,,Comunitatea este moarta". Reactiile nu au intarziat sa apara, oficialii guvernelor din Columbia si Peru aratandu-se impotriva acestei pozitii, la fel ca si reprezentantii din sectorul industrial al Venezuelei.

In ciuda acestui anunt, Venezuela trebuia sa faca toate demersurile formale de retragere. Conform unei estimari din partea ministrului pentru comert, toate formalitatile urmau sa se intinda pe durata a 5 ani. Pana atunci toate reglementarile Comunitatii Andine

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunitatea Andina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
721 cuvinte
Nr caractere:
4 775 caractere
Marime:
58.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
produse, piata, comert
Predat:
Facultatea de Management , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Comerț
Profesorului:
Lector Univ. Camelia Candidatu
Sus!