Comerțul în economia contemporană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Trebuie sa recunosc ca inca de copil imi placea foarte mult geografia si mereu atribuiam notiunea de ,,comert" cu ceva ce apartine geografiei, turismului. Comertul este unul dintre acele lucruri pe care le intelegem in mod natural, dar intampinam dificultati atunci cand trebuie sa-l definim.

Termenul de comert vine din cuvantul latin ,,comercium" prin care se desemna schimbul efectuat cu ceva sau cu cineva.Noul Dictionar explicativ al limbii Romane [DEX, 2002] furnizeaza urmatoarele definitii:

- activitate economica de valorificare a marfurilor prin procesul de vanzare-cumparare; negot;

- ramura a economiei nationale in care se realizeaza circulatia marfurilor.

Dictionarul de sinonime indica pentru comert: negot, negustorie.

Pentru a realiza legatura dintre productie si consum, comertul indeplineste o serie de functii, mai importante intre acestea fiind urmsatoarele:constituirea unei oferte diversificate de marfuri(exemplu :prin cumpararea de la producatori a bunurilor produse de acestia), mentinerea unei oferte diversificate si corespunzatoare ca dimensiuni (exemplu : prin alcatuirea si mentinerea de stocuri de marfuri), pregatirea marfurilor pentru vanzare (exemplu : activitati de fractionare a loturilor mari, amestecare a unor produse, asortare, ambalare), organizarea miscarii marfurilor (exemplu : importanta in conditiile progreselor tehnologice inregistrate in special in informatica si comunicatii), asigurarea circulatiei informatiilor si realizarii comunicarii in cadrul pietei (exemplu :asigurarea corespondentei intre calitatea anuntata si cea efectiva, garantarea produselor pentru defectele aparute ulterior vanzarii,intocmirea documentatiei de credit la vanzarile in rate, incasarea, evidenta si virarea unor impozite), promovarea produselor (exemplu : conduce la accelerarea circulatiei marfurilor si reducerea a costurilor de tranzactie, avand efecte economice pentru intreaga economie), cunoasterea cerintelor consumatorilor (exemplu: cu cat comertul poate contribui la o adaptare mai prompta si mai precisa a produselor la cerintele consumatorilor, cu atat se va accelera cresterea bunastarii sociale).

Inainte de a evolua importanta comertului in economia contemporana, ar trebui sa urmarim evolutia comertului.

Sa presupunem ca facem analogia dintre stadiul de ,,adolescenta,, si ,,comert,,.Cum putem sa analizam daca un adolescent este sanatos, daca nu avem in vedere felul in care a fost hranit si ingrijit.La fel trebuie sa evaluam si cum a evoluat comertul de-a lungul timpului.

Cum era lumea inainte de aparitia banilor- Evident, banii nu au aparut odata cu oamenii, ci sunt doar o creatie a lor.La inceput, oamenii traiau din ceea ce produceau ei insisi. Adica ei vanau singuri animalele pe care le mancau, culegeau singuri plantele de care aveau nevoie,isi construiau singuri casele,isi confectionau unelte,fiind mult mai putin dependenti unii de ceilalti.

Apoi din cauza nevoii schimbului a aparut trocul.In cele din urma, dintre toate bunurile care puteau fi schimbate, s-a ajuns ca unul sa fie considerat unitate de schimb universala. Este vorba despre un fel de proto-bani: scoici, pietre, piei de animale.In functie de nevoile oamenilor din zona respectiva,era folosit un anumit tip de "moneda". Cu timpul, s-a impus utilizarea ca mijloc de plata a metalelor pretioase,in special aurul si argintul,pentru ca sunt usor de transportat, se pot usor imparti in bucati mai mici si pentru ca au o valoare relativ mare.Aparitia monezilor din metale pretioase a impulsionat comertul si a dus la cresterea standardelor de viata ale oamenilor.Ei ofera monezi din aur sau argint, iar cei care le primesc stiu ca le pot folosi ca sa achizitioneze orice bun doresc.Cu timpul, a devenit mai comod pentru oameni sa pastreze banii in seifurile bancilor. Bancile emiteau posesorului "bilete de banca" prin care atestau faptul ca persoana respectiva are o anumita cantitate de aur. Se spune, ca "biletele de banca" erau convertibile in aur. Cine dorea, putea merge cu un asemenea bilet

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul in economia contemporana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 782 cuvinte
Nr caractere:
9 551 caractere
Marime:
16.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!