Comerțul Exterior

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In epoca noastra, nici o tara, indiferent de marimea sau bogatiile sale, nu-si poate asigura toate produsele de care are nevoie numai din productia proprie. Ca urmare, fiecare tara este nevoita sa desfasoare o activitate de comert exterior.

Activitatea de comert exterior cuprinde: in raporturile cu strainatatea privind vanzarea-cumpararea sau schimburile de marfuri, prestarile de servicii, transporturile si expeditiile internationale, proiectarea si executarea de lucrari, asistenta sau colaborare tehnica, vanzarea sau cumpararea de licente pentru folosirea brevetelor de inventii sau a procedeelor tehnologice, consignatia sau depozitul, reprezentarea si comisionul, operatiunule financiare, asigurarile si turismul si, in general, orice acte sau fapte de comert.

Dupa cum observam, activitatii de comert exterior i se atribuie un continut foarte larg: alaturi de formele taditionale de comert exterior se include si cooperarea economica si tehnico-stiitifica. a) importul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care se cumpara marfuri din alte tari si se aduc in tara pentruconsumul productiv si neproductiv; intr-un sens mai larg, in cadrul importului se include si asa-numitul import invizibil, adica serviciile procurate de o anumita tara din alte tari in domeniile transporturilor, asigurarilor, creditului, turismului, licentelor etc. ; b) exportul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care o parte din marfurile produse sau prelucrate intr-o tara se vand in alte tari; intr-un sens mai larg, si exportul cuprinde asa-numitul export invizibil.

In vederea favorizarii schimburilor noastre economice cu diferite state s-a decis introducerea tarifului vamal. Acesta reprezinta un sistem de taxe vamale care se aplica, de regula, asupra marfurilor importate, diferentiat, pe categorii de marfuri si pe tari, in functie de interesele economice ale tarii noastre.

Alaturi de formele traditionale de comert exterior, o extindere din ce in ce mai mare cunoaste in zilele noastre, cooperarea economica internationa-la. Aceasta reprezinta o forma superioara a legaturilor economice dintre state, in care se impletesc elemente din domeniul productiei cu cele din sfera circulatiei, cele din economie cu cele din stiinta si tehnica, presupu-nandexistenta unei legaturi mai stramse si pe perioade mai lungi intre parteneri.

Realizarea cooperarii economice internationale poate avea loc intr-o gama variata de forme, cum sunt: a) construirea de obiective economice pe teritoriul unei tari; b) cooperarea in fabricarea de utilaje, masini, subansamble si piese; c) fabricarea unor produse pe baza folosirii licentelor, brevetelor sau documentatiei tehnice a partenerului; d) efectuarea de prospectiuni si explorari de catre o tara in alta tara; e) cooperarea cu firme comerciale straine; f) cooperarea in realizarea unor obiective turistice; g) fondarea de societati ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul Exterior
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 209 cuvinte
Nr caractere:
6 262 caractere
Marime:
10.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Comerț
Tag-uri:
comert, Economie
Predat:
la liceu
Sus!