Comerțul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comertul in Evul Mediu

intre secolele XI si XIV Europa medievala a inregistrat mari progrese economice si sociale Populatiile , suprafetele cultivate , orasele si comertul s-au extins , punandu-se bazele unor schimbari radicale

Mestesugari si constructori

Printre altele ,orasul reprezenta centrul unde mestesugarii isi puteau confectiona si vinde marfurile De aici a luat nastere o institutie specifica Evului Mediu , breasla mestesugarilor Desi deseori comparata cu sindicatul , breasla era total diferita de acesta deoarece accepta orice persoana care se pricepea la o anumita meserie - maistri , calfe(muncitori calificati) si ucenici.

Comertul international

Orasele erau piete si puncte de distributie ale bunurilor transportate si comercializate in Europa : astfel orasele si comertul infloreau impreuna. Cel mai profitabil comert international se facea cu Orientul , o sursa de produse de lux , precum mirodeniile ,matasea, satinul si zaharul ; Piperul , ghimbirul si alte condimente erau pretuite deoarece imbunatateau gustul carnii conservate , importanta in alimentatia europenilor

Bunurile produse in Europa (grane , blanuri , peste , fructe , sare , cositor , fier , arama si cherestea ) erau fie comercializate local sau regional , fie exportate spre Orient

Calatoriile si transportul

Oamenii calatoreau mult in Evul Mediu , in ciuda dificultatilor si pericolelor Pentru comercianti , riscurile erau mai mari , dar recompensele erau pe masura.

Datorita starii deplorabile a drumurilor, transportul terestru se facea cu ajutorul animalelor , organizat in convoaie pentru o mai mare siguranta. Transportul nu s-a schimbat mult, desi s-au construit poduri pe mai multe fluvii si s-au adus unele imbunatatiri saretelor si carutelor.

Transportul pe apa era mai usor, in special al bunurilor grele , astfel incat marile fluvii , cum ar fi Rinul , au devenit artere comerciale de baza.

Chestiuni financiare

Cu toate acestea , economia europeana avea o finantare fragila si nesigura. Moneda de argint era acceptata caa moneda de schimb, dar existau multe

versiuni false ale aacestei, iar comerciantii vicleni cantareau, nu numarau banii primiti. Capitalul era redus si se faceau eforturi pentru cresterea acestuia, deoarece Biserica crestina interzicea acordarea de dobanzi , considerata specula cu bani.

Esecuri si reveniri

Secolul XIV a fost caracterizat de multe esecuri Dezintegrarea poporului mongol a ingreunat din nou accesul spre Orient. Existau numeroase semne ca Europa era deja suprapopulata si ca limitele capacitatilor de productie fusesera atinse.

Cea mai devastatoare dintre toate a fost aparitia CIUMEI NEGRE , o epidemie sinistra care a secerat aproximativ o treime din populatia Europei. Rezultatul a fost o concentrare generala pe toate fronturile.

Multe sate au fost parasite si o mare parte din pamant a ramas necultivat. Comertul s-a restrans.

Europa si-a revenit treptat dupa aceste dezastre, secolul XV fiind foarte promitator. Fara sa isi dea seama, Europenii se aflau la inceputul unei noi ere de exploatari, cuceriri, comert si colonizari.

Modele ale Comertului Mondial

Comertul Mondial - cumpararea si vanzarea de bunuri si servicii intre state diferite- are un rol important in Economia Mondiala si influenteaza prosperitatea sau saracia a milioane de oameni.

Ascendentul Comercial

Astazi, aproximativ 70% din Comertul Mondial curge intre tarile dezvoltate din America de Nord, Europa, Japonia si Australasia. Aceste tari, printre care primele sunt SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie si Italia, domina comertul international.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
908 cuvinte
Nr caractere:
4 729 caractere
Marime:
12.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, bunuri, schimb
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!