Analiză comparativă a 3 magazine online

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce este comertul electronic?

Pentru unele firme, comert electronic inseamna orice tranzactie financiara care utilizeaza tehnologia informatica. Pentru altele, notiunea de comert electronic acopera circuitul complet de vanzari - inclusiv marketingul si vanzarea propriu-zisa. Multi oameni considera comertul electronic ca fiind orice tranzactie comerciala condusa electronic pentru cumpararea unor produse cum ar fi carti, CD-uri, bilete de calatorie si altele. Dar, comertul electronic are, in sens larg, un impact mult mai profund asupra evolutiei afacerilor si cuprinde, in fapt, nu numai noile achizitii comerciale ci si totalitatea activitatilor care sustin obiectivele de marketing ale unei firme si care pot include, spre exemplu, publicitate, vanzari, plati, activitati post-vanzare, servicii catre clienti, etc.

Ca urmare, s-a largit gama de servicii care sprijina si acorda asistenta acestui nou domeniu al afacerilor. Aceste servicii se refera la furnizorii de Internet, la sistemele de securitate si semnaturile electronice, la tranzactiile online sau retelele de magazine, precum si la serviciile cu caracter general, cum ar fi consultanta, designul de pagini web, elaborarea site-urilor, s.a.

Aceasta evolutie are un impact major asupra economiei, in ceea ce priveste crearea de noi intreprinderi, diversificarea celor existente si, in special, asupra potentialului pietei fortei de munca si a gradului de ocupare a acesteia in viitor. Datorita acestei diversitati a conditiilor de piata ce cuprinde un mare numar de furnizori de servicii si care este intr-o permanenta schimbare, se impune ca o necesitate punerea la dispozitia intreprinderilor si in special a intreprinderilor mici si mijlocii, a unei "surse" unde sa gaseasca sprijinul adecvat pentru aplicarea solutiilor comertului electronic in activitatea proprie.

Romania este singura tara din rasaritul Europei in care functioneaza comertul electronic (online) prin intermediul cardului bancar. Nici Polonia, nici Cehia, Ungaria sau alte tari mai avansate nu au create conditiile pentru functionarea acestui sistem comod de plata a produselor si serviciilor.

Comertul online ii aduce consumatorului posibilitatea de a cumpara fara bariere de timp sau de spatiu: cumpararea devine personala si nu mai exista stresul grabei. Un alt aspect important pentru romani este pretul: costurile functionarii unui magazin virtual sint mult mai mici decit cele ale unui magazin clasic, offline.

Dezavantajul principal al magazinelor virtuale este lipsa unei „cabine de proba". Cumparatorii nu pot testa produsul, pentru a vedea cum functioneaza, iar gestul acesta are inca, destula greutate, printre consumatorii autohtoni.

Capitolul 2

Analiza comparativa a magazinelor virtuale

Am ales ca subiect al analizei 3 site-uri de E-commerce din Romania: www.kickback.ro, www.u-man.ro, www.enshop.ro .

Vom analiza cele 3 magazine virtuale din mai multe puncte de vedere pentru a ne putea forma o imagine de ansamblu in privinta asemanarilor si deosebirilor, a punctelor tari si slabe ale acestora.

www.kickback.ro

Site-ul este proprietatea firmei “SC Patru Capete SRL”, o societate fondata de tineri antreprenori in februarie 2006, dornici de a se afirma si de a contribui la schimbarea mentalitatii in ceea ce priveste imaginea tinerilor.Acestia se descriu ca fiind “Suntem simplii, prietenosi si lejer sarcastici. Si mai ales suntem mereu alaturi de tine”.Sloganul companiei: “Haine si incaltaminte cu atitudine”, vine in intampinarea afirmatiei unuia dintre fondatori:”Daca vrei sa arati altfel,sa iesi din multime,sa comunici ceva prin felul in care te imbraci,esti in magazinul potrivit”.

Activitatea de baza este cea de distributie de articole de imbracaminte si incaltaminte,desfasurandu-se in proportie de 90% prin intermediul site-ului.

La capitolul puncte forte putem preciza in primul rand atitudinea familiara si relaxata, perfect adecvata segmentului de piata vizat,si anume tinerii.Informatiile sunt prezentate intr-o maniera simpla si la obiect,vizitatorul fiind primit astfel intr-o atmosfera mai degraba prieteneasca decat una oficiala.

Site-ul detine per total o interfata lejera si usor de accesat dar si atractiva in acelasi timp.Timpul de incarcare a paginilor este unul mediu,site-ul putand fi accesat destul de rapid si de vizitatorii cu o conexiune mai putina rapida la Internet.

Meniul este format din mai multe pagini din care posibilii clienti pot afla toate informatiile necesare.

Pagina de inceput este conceputa in asa fel incat sa prezinte cat mai multe informatii insa fara a fi prea incarcata.Este prezentat specificul site-ului si alaturi de pagina denumita simplu “Concept Kickback” aceasta intregeste imaginea promovata la nivelul e-shopului.

Inca de la prima accesare putem observa o buna promovare a a facilitatilor oferite, foarte importante atunci cand vorbim despre comertul electronic: transportul gratuit, posibilitatea de a returna marfurile si sustinerea celor mai mici preturi.

In meniu exista de asemenea si paginile dedicate informatiilor suplimentare privind achizitionarea bunurilor online precum “Cum platesc”, “Cum cumpar”, care vin in completarea rubricii de FAQ(Frequently Asked Questions).

Din punct de vedere al personalizarii informatiei, Kickback.ro ofera vizitatorilor posibilitatea de a se inregistra pe site pentru a putea efectua cumparaturile. In momentul inregistrarii , exista si optiunea abonarii la Newsletter-ul site-ului, ce ii permite clientului sa fie la curent cu diversele noutati,reduceri sau evenimente din “viata” magazinului virtual.

De asemenea, la capitolul reduceri de pret, Kickback.ro are o sectiune dedicate articolelor cu pret promotional denumita “BuyorDie”, alaturi de “Orfanul saptamanii” unde sunt prezentate produsele aflate la reduceri substantiale de pret sau iesite din colectii.

Tot la capitolul puncte forte includem si actualizarea periodica a site-ului si a produselor disponibile.In plus, in cazul intervenirii unor probleme,intrebari ce nu isi au raspunsul sau diverse sugestii exista posibilitatea de a intra in contact cu responsabilii site-ului pe diverse cai: Yahoo Messenger, e-mail, telefon atat mobil cat si fix, adresa depozitului de unde se pot ridica produsele in caz de urgenta.

Printre punctele slabe ale e-shopului putem mentiona lipsa unui buton de cautare insa acest lucru nu este un impediment in rasfoirea site-ului deoarece structura este una foarte clara. Exista astfel 2 metode de a gasi produsul dorit: fie prin accesarea meniului “Produse” fie prin a aceluia denumit “Marci”.

Meniul “Produse” este impartit in 2 categorii , baieti si fete, care la randul lor cuprind mai multe subcategorii, usurand astfel cautarea.

In concluzie, putem afirma ca site-ul www.kickback.ro este unul interactiv, customer friendly, cu o imagine bine conturata ceea ce il face unul din cele mai bune de pe piata de profil.

Observații:

Comert Electronic, ASE, an 3, fac de Comert

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparativa a 3 Magazine Online.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 919 cuvinte
Nr caractere:
11 263 caractere
Marime:
11.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!