Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vitaminele sunt compusi organici gasiti in cantitati mici in produsele alimentare si pe care organismul nu le poate sintetiza. Sunt indispensabile pentru desfasurarea normala a multor procese metabolice in organismul uman printre care asimilarea si utilizarea substantelor alimentare, procese de crestere si refacere a celulelor si tesuturilor organismului.

Cele mai multe vitamine sunt aduse printr-o dieta bogata in fructe si legume. In general fructele care sunt colorate sunt mai bogate in vitamine.

Vitamiele se impart in doua grupe: vitamine solubile in apa(hidrosolubile) si vitamine solubile in grasimi (liposolubile).

Vitaminele hidrosolubile

Intervin indeosebi in reactiile ce elibereaza energie.

1.Vitamina B1 sau tiamina - are rol central in metabolismul glucidic, insuficienta aportului afectand activitatea sistemului nervos central si a celui periferic. Pe masura ce deficienta progreseaza, sindromul neurologic se intregeste cu tulburari cardio-vasculare, digestive, astenie.

Deficenta cronica de tiamina conduce la simptome neurologice mai importante incluzand ataxia, confuzia mentala si pierderea coordonarii ochilor. O deficienta majora de vitamina B1 este boala beriberi, ca rezultat al unei diete bogate in carbohidrati si deficitara in tiamina.

Tiamina este indispensabila in utilizarea glucidelor de catre organism, cu cat se consuma o cantitate mai mare de glucide, cu atat este necesara o cantitate mai mare de tiamina.

Datorita relatiei care exista intre intensitatea metabolismului energetic si nevoia de tiamnina s-a convenit ca necesarul de vitamina B1 sa se exprime in mg la 1000 kcal. Se recomanda un aport de 0,40 mg pentru 1000 kcal.

In alimentatia popoarelor europene, principalele surse de tiamina sunt painea si cartofii. Continutul de tiamina al painii depinde de gradul sau de extractie, astfel cu cat extractia este mai mica cu atat continutul de vitamina B1 este mai mic. Painea intergala contine 0,25 mg vitamina B1 iar cea alba 0,11 mg vitamina B1 la 100 g produs.

In produsele animale tiamina se gaseste sub forma unor compusi cu fosfor. Continutul in tiamina al organelor interne ale animalelor este mai mare decat al muschilor.

Forma structurala a vitaminei B1:

2. Vitamina B2 (riboflavina) - intervine in reactiile de oxidare la nivelul celulelor tuturor tesuturilor, intrand in structura enzimelor flavinice in calitate de coenzima. Sistemele enzimatice care contin riboflavina participa la diverse procese metabolice si in special la metabolismul glucidic, glucoza si galactoza sunt absorbite rapid numai in prezenta riboflavinei.. Participa, de asemenea, la metabolismul lipidic si cel al aminoacizilor.

Vitamina B2 are un rol important in sinteza moleculei de hemoglobina, participand la introducerea fierului in ciclul porfirinic. Intervine si in procesul de crestere a animalelor tinere si are rol important in mecanismul vederii alaturi de vitamina A sau singura.

Simptomele asociate cu deficienta de vitamina B2 inglud glosite, seboree, stomatite angulare, chelioza, fotofobie.

Surse alimentare de vitamina B2: drojdia de bere, ficatul, carnea, branza, lapte si produse lactate acide, vegetale frunzoase.

Se recomanda 1-1,5 mg vitamina B2/zi.

Formula structurala:

3. Vitamina B3 (niacina) sau PP exista sub forma de acid nicotinic si nicotinamida.

Intra in structura unor enzime de oxidoreducere ce intervin in numeroase procese din organism. Sub forma de NAD+ (nicotinamid-adenin dinucleoid) sau NADP+ (nicotinamid-adenin dinucleotid fosfat), nicotinamida ia parte la metabolismele glucidelor, lipidelor si proteinelor, ocupand o pozitie centrala in respiratia tisulara.

Ea este necesara pentru buna functionare a tuturor organelor si tesuturilor, indeosebi a sistemului nervos, a tubului digestiv, a tesutului cutanat.

Absenta ei in alimentatie provoaca boala cunoscuta sub denumirea de pelagra din care cauza este denumita si vitamina antipelagroasa.

Niacina se gaseste in carnurile slabe, ficat, arahide, drojdie de bere, legume, seminte, lapte, peste, nuci etc.

Se recomanda un aport de 6,6 mg echivalenti de niacina pentru 1000 kcal ale ratiei zilnice.

Structura niacinei:

Bibliografie:

1. Segal Rodica, Principiile nutritiei, Editura Academica, Galati, 2002;

2. Karlson P., Manual de biochimie, Editura Medicala, Bucuresti, 1967;

3. Banu Constantin, Alimentatie pentru sanatate, Editura ASAB, Bucuresti, 2009.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 516 cuvinte
Nr caractere:
8 605 caractere
Marime:
73.84 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Data publicare:
08.01.2019
Structură de fișiere:
  • Vitamine.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena (alimentara) cu...
VITAMINELE INTRODUCERE Vitaminele sunt substante organice necesare cresterii si bunei...
A .1 Introducere Vitaminele alaturi de enzime si hormoni se gasesc in organism in cantitate mica...
DEFINITIE: Vitaminele sunt substante chimice complexe care indeplinesc un rol esential in...
Istoria Vitaminei D Intre 1919 si 1920, medicul britanic Sir Edward Mellanby a efectuat o serie...
Sus!