Grăsimile

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere. Răspîndirea în natură 3
2. Rolul biologic. Importanța ..3
3. Proprietăți fizice și chimice .5
4. Domenii de utilizare 6
5. Concluzii ..6

Extras din referat:

Introducere

Grăsimile sunt amestecuri complexe naturale, formate în principal din esteri ai glicerinei cu acizii grași, numiți gliceride.

Se mai găsesc în afară de gliceride și ceruri, vitamine, fosfatide etc. Ele sunt o clasă de substanțe bine-cunoscute și folosite pe larg. Multe tipuri de grăsimi intră în rația alimentară zilnică a fiecărui om.

În compoziția chimică a grăsimilor intră resturi de acizi monocarboxilici superiori ( precum acidul stearic C17H35COOH) și de alcool trihidroxilic - glicerină.

Rolul biologic. Importanța

Există:

- grăsimi animale (de exemplu grăsimea de porc/untura, untul, grăsimea de pasăre, de vită) cu acizi grași saturați și fără acizi grași esențiali. Consumul acestora poate duce la creșterea colesterolului în sînge și la ateroscleroză;

- grăsimi vegetale, denumite și uleiuri ( de floarea-doarelui, de măsline, germeni porumb ș.a.). Acestea conțin acizi grași polinesaturați, cu acizi grași esențiali, foarte utili în alimentația dietetică;

- margarinele sunt grăsimi mixte, obținute pe cale sintetică, din amestecul de grăsimi animale de calitate superioară (untul) și uleiuri vegetale, la care se adaugă lapte, gălbenuș de ou, sare, caroten și diverse arome.

Energia este căpătată de organism pe baza oxidării cîtorva tipuri de substanțe nutritive ( grăsimile, proteinele, hidrații de carbon) care pătrund în organism odată cu hrana.

Ajungînd în organism, toate grăsimile se supun hidrolizei (în intestinul subțire - cea acidă și în intestinul gros - cea bazică), în urma căreia se formează glicerina și acizi superiori. Oxidarea este proces de transformări complicate, care se încheie cu formarea dioxidului de carbon, apei și energiei. Acizii superiori elimina CO2 și H2O, dînd energia necesară organismului, iar glicerina și acizii nefolosiți se recombină, formînd grăsimea proprie organismului, care se depune în țesuturi ca rezervă de energie.

Grăsimile sunt produse calorice ( de 2 ori mai calorice decît proteinele șși hidrații de carbon). Ele constituie la fel și o rezervă de apă (de exemplu la cămile).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grasimile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
727 cuvinte
Nr caractere:
4 127 caractere
Marime:
86.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Balti , Moldova
Profesorului:
Botnari Liliana
Sus!