Gazul natural

Extras din referat:

Gazul natural este un gaz inflamabil care se afla sub forma de zacamant in straturile din adancime ale pamantului. Gazul natural este asociat cu zacaminte de petrol, procesele lor de formare fiind asemanatoare. Compozitia gazului natural consta in cea mai mare parte in metan, la care se adauga uneori cantitati apreciabile de hidrocarburi saturate (alcani),metan (CH4), etan (C2H6), propan (C3H8), hidrocarburi nesaturate, alchene sau olefine, si hidrocarburi aromatice sau arene.

Gazele naturale mai contin: vapori de gaze condensate din care cauza mai sunt numite gaze umede, hidrogen sulfurat (H2S), 9% dioxid de carbon (CO2).

In general, gazul natural are in compozitie 85% metan, 4% alti alcani (etan, propan, butan, pentan) si 11% gaze inerte (care nu ard). Deosebit de valoroase sunt gazele naturale care contin heliu, aceste gaze fiind sursa principala de obtinere a heliului.

Gazul natural este un amestec puternic inflamabil, de regula insipid si inodor, mai usor ca aerul; pentru arderea 1 m3de gaz sunt necesari circa 10 m3 de aer.

Gazul este clasificat dupa compozitie in diferite categorii, gaz sarac si gaz bogat. Gazul sarac are un procent mai ridicat de metan (87 - 99% volumic), pe cand in gazul bogat continutul in metan oscileaza intre 80 si 87% volumic.

Cantitatea neta de gaz exploatat in anul 2004 a fost de 2.689 miliarde m3, din care 22% revine Rusiei, 20% Statelor Unite ale Americii, 6,8% Canadei, 3,6% Regatului Unit, 3% Algeriei si 17,2%Indoneziei, Olandei, Uzbekistanului, Iranului, Argentinei, Mexicului,Arabiei Saudite, Malaysiei si Germaniei, iar 0,6% Austriei.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Marime:
1.27 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Data publicare:
28.03.2017
Structură de fișiere:
  • Gazul natural.pptx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Gazul natural este un gaz inflamabil care se afla sub forma de zacamant in straturile din...
Petrolul si gazele naturale sunt amestecuri de hidrocarburi care se gasesc ca zacaminte in...
Tema nr. 4. Gazele naturale Plan 1. Caracteristica generala si compozitia chimica a gazelor...
gazul natural e asociat cu zacamintele de petrol ,procesele de formare fiind asemanatoare; se...
Prin denumirea generala de gaze naturale se defineste in general gazul metan deoarece metanul...
Sus!