Echilibrul chimic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un sistem ,adica un ansamblu de substante care reactioneaza sau nu intre ele se afla intr-o stare de echilibru daca temperatura este aceeasi in toate punctele sistemului, presiunea este constanta, iar compozitia sistemului nu variaza in timp.

Clasificarea echilibrelor chimice in functie de natura proceselor care conduc la starea de echilibru:

-Echlibrul fizic este sistemul in care substantele ce intra in compozitia lui nu pot reactiona intre ele in conditiile date.

-Echlibrul chimic este sistemul in care ubstantele care intra in compozitia lui pot reactiona intre ele in conditiile date.

Exemple de echilibre chimice

-reactia de sinteza a amoniacului H2 +3 H2 - 2NH3

-oxidarea dioxidului de sulf la trioxid de sulf 2SO2 + O2 - 2SO3

Echilibrul chimic este starea in care un sitem fizic sau chimic are o compozitie constanta la o temperatura si presiune data.

Starea de echlibru nu trebuie inteleasa insa ca o stare lipsita de procese sau transformari ci ca o stare in care procesele opuse se desfasoara cu viteze egale.

Factori care influenteaza echlibrul chimic:

-temperatura

-concentratia

-presiunea

REACTII REVERSIBILE

Multe reactii chimice , probabil toate reactiile chimice pot decurge in ambele sensuri;in anumite conditii reactantii se transforma in produsi;in conditii diferite produsii reactioneaza regenerand substantele initiale cu alte cuvinte toate reactiile sunt reversibile.

Se considera , de exemplu reactia dintre hidrogen si iod. Daca luam cate un mol din aceste substante si incalzim amestecul lor intr-un recipient inchis, la o temperatura intre 300 si 500, se formeaza acid iodhidric: H2 + I2 - 2HI

Reactia nu este insa completa. O parte din reactanti raman necombinati , oricat de mult am prelungi incalzirea In vasul de reactie gasim un amstec de H ,I ,HI. Pronim acum de la acid iodhidric pur, pe care il incalzim in acelasi recipient inchis, la aceeasi temperatura ca in prima experienta. Rae loc o disociere a acidului iodhidric in elemente. 2HI - H2 + I2

Nici aceasta rectie nu este completa ; disociaza numai o parte din acidul iodhidric si obtinem un amstec de H2, I2 si HI, in aceleasi proportii ca in experienta in care am pornit de la H2 si I2. si aceasta rectie este deci reversibila Intre cele trei substante se stabilieste un echilibru chimic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Echilibrul chimic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
359 cuvinte
Nr caractere:
1 979 caractere
Marime:
8.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
chimie, echilibru
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Sus!