Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atomul este cea mai mica particula, care nu poate fi divizata prin metode fizice obisnuite. Este si cea mai mica particula care pastreaza proprietatile fizice si chimice ale unui element chimic.

Notiunea de atom apare pentru prima data catre anul 450 i. Hr. Filozoful grec Leucip dezvolta teoria conform careia materia nu este infinit divizibila si introduce notiunea de atomos, ceea ce nu poate fi divizat. Cativa ani mai tarziu, Democrit, un discipol al lui Leucip, defineste materia ca fiind un ansamblu de particule indivizibile, invizibile si eterne: atomul. Aceasta noua conceptie nu a fost rezultatul unor observatii sau experiente, ci mai degraba al unor intuitii. Teoria a fost dezvoltata ulterior de Epicur, apoi de poetul latin Laurentiu. Au trecut insa 200 de ani pana cand teoria atomica a fost formulata stiintific.

In anul 1803, fizicianul si chimistul englez John Dalton a elaborat o teorie atomica proprie care explica Legea proportiilor multiple, afirmand ca din moment ce substantele se combina numai in proportii integrale, atomii trebuie sa existe la baza materiei.

Meditatiile filozofice atomiste dateaza inca de pe vremea vechilor ganditori greci si indieni ai secolelor al VI-lea si al V-lea i. d. Ch. Prima formulare filozofica a unei idei similare celei de atom a fost dezvoltata de Democrit in Grecia secolului al VI-lea i. d. Ch. Ideea s-a pierdut timp de secole, pana la reaprinderea interesului stiintific din epoca Renasterii.

In secolul al XIX-lea, John Dalton a vrut sa cunoasca de ce se sparg substantele in constituenti proportionali. Pentru Dalton, fiecare element chimic a fost reprezentat printr-un tip de atom, si vice-versa. In ultima parte a secolului al XIX-lea, Willian Crookes a inventat tubul cu raze catodice (denumit si tub Crookes) si a fost primul care a observat particule incarcate negativ intr-un astfel de tub. Aproape de trecerea catre secolul al XX-lea, J. J. Thomson, in urma cercetarilor sale privind razele catodice, a descoperit ca atomii sunt, de fapt, divizibili, fiind partial compusi din particule foarte usoare incarcate negativ (dovedite a avea proprietati identice indiferent de elementul chimic de la care proveneau), ce au fost numite mai tarziu electroni. De altfel J. J. Thomson propune primul model de atom, in care electronii sunt inclusi intr-o bila cu sarcina pozitiva precum stafidele intr-un cozonac. In 1911, Ernest Rutherford a descoperit ca electronii orbiteaza un nucleu compact. Tot Rutherford a descoperit ca hidrogenul poseda cel mai usor nucleu, pe care l-a numit proton (in limba greaca, p??t?? inseamna primul). Pentru a explica de ce electronii nu cad, in spirala, pe nucleu, Niels Bohr a dezvoltat un model al atomului in care, folosind rezultatele mecanicii cuantice, electronii nu pot sa parcurga decat orbite circulare fixate.

Dupa descoperirea principiului de incertitudine al lui Werner Heisenberg, conceptul de orbita circulara a fost inlocuit cu cel de nor, in interiorul caruia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atomul - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 866 cuvinte
Nr caractere:
19 650 caractere
Marime:
24.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
atom, particula
Predat:
la gimnaziu
Sus!