Aldehidele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai simpla aldehida este formaldehida, formata prin oxidarea metanului. Denumirea de aldehida este data de combinarea cuvintelor alcool dehidrogenat.

In cazul aldehidelor aromatice, acestea se denumesc prin adaugarea denumirii aldehidei la radicalul aromatic fenilmetanal, sau adaugarea denumirii radicalului aldehidic la hidrocarbura formilbenzen (nomenclatura destul de rar utilizata) Mai des folosite sunt cele formate din denumirea acidului cu aceeasi structura: HCHO-formaldehida, C6H5-CHO -benzaldehida Sinteza Dehidrogenarea sau oxidarea alcoolilor primari Oxidarea Swern[2] Alcooli sunt oxidati la aldehide prin intermediul sulfoxizilor.

Folosind acest tip de reactiv, oxidarea se opreste la aldehida care nu mai este oxidata la acid carboxilic (cum s-a intampla la folosirea K2Cr2O7 Intermediar se formeaza un compus cu sulf, cu caracter electrofil Hidroliza compusilor halogenati Prin hidroliza compusilor dihalogenati ala acelasi atom de carbon are loc obtinerea aldehidei respective.

Aditia apei dupa regula lui Markovnikov la alchine Sinteza acetaldehidei are loc in prezenta catalizatorului sulfat de mercur Descompunerea sarurilor de calciu Prin descompunerea sarurilor de calciu ale acizilor cu mai mult de 5 atomi de carbon rezulta cetone.

Reducerea esterilor Reducerea are loc in prezenta DIBAL [1] hidrura de bis (2metilpropil) aluminiu, la o temperatura de circa -600C Proprietati fizico-chimice Proprietati fizice Cu exceptia formaldehidei, care este un gaz, celelalte aldehide sunt lichide, avand un miros caracteristic. Ei pot fi solubili in apa dar numai aldehidele cu 5 atomi de carbon, restul neputand forma legaturi de hidrogen cu apa. Tot din aceasta cauza ei au puncte de fierbere mai scazute comparativ cu alcoolii corespunzatori! [3] [4] Caracterizare spectrala Spectre UV Grupa carbonil este un cromofor, datorita celor 2 electroniu nepatricipanti aflati in orbitalii ps, mai precis 2ps. Avand loc tranzitii de tip n?p* (tranzitii cu energie mica) maximele de absorbtie la nivelul spectrelor UV apar la lungimi de unda ?=270-290nm. Atunci cand tranzitia electronilor are loc din orbitalii p?p * energiile de absorbtie sunt mai mari, la lungimi de unda ?=190-200nm. Spectre IR Aldehidele (in general compusii carbonilici) manifesta o banda de absorbtie 1700?40cm [5][6], banda care eet foarte mult influentata de starea fizica, de (ne) formarea legaturilor de hidrogen.

[modifica] Proprietati chimice Depind in mare masura de hibridizarea atomilor din grupa carbonilica. Atat atomul de carbon cat si cel de oxigen au aceeasi stare de hibridizare sp2, unghiul dintre cei 2 substituenti ai carbonului fiind de 1200 Legatura C=O este o legatura foarte puternica, cu o mare reactivitate chimica, datorita diferentie de eloectronegativitate dintre cei 2 atomi (C si O) Hibridizarea sp2 mai este inalnita si la alchene dar spre deosebire de acestea, atomul de O al gruparii carbonil are electroni ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aldehidele
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
951 cuvinte
Nr caractere:
5 296 caractere
Marime:
104.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!