Metale Amorfe

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pana nu demult domeniul materialelor magnetice se limita la aliajele metalice cristaline, la intermetale si oxizi (feritele). In ultimul timp se cerceteaza intens magnetismul metalelor si aliajelor amorfe si nanocristaline, identificandu-se directii de utilizare practica magnetilor amorfi si nanocristalini. In prezent, se poate aprecia ca dupa etapa materialelor magnetice cristaline, a inceput etapa unor materiale metalice magnetice cum ar fi aliajele amorfe si nanocristaline.

In starea amorfa, caracterizata prin lipsa ordonarii in dispunerea atomilor, are loc o ordonare a starii magnetice in care momentele magnetice sunt dispuse mai mult sau mai putin paralel, fapt ce reprezinta cauza aparitiei unei magnetizari puternice spontane; astfel ca intensitati de camp de numai cativa mA/cm sunt suficente pentru a produce magnetizarea.

Proprietatile magnetice atat cele intrinseci (momentul magnetic Ms, temperatura Curie Tc, magnetostrictiunea ?), cat si cele extrinseci (campul coercitiv Hc, raportul Mr/Ms , permeabilitatea ? si pierderile W in functie de frecventa) pot suferi modificari semnificative prin adaosul unor elemente de aliere functie de raza atomica si structura electronica. In prezent cel mai bun ansamblu de proprietati magnetice raportat la costul unitar il prezinta sticla metalica Fe81B13,5Si3,5C2 oferita comercial de Allied Corporation sub denumirea de ,,Metglas 2605 SC". Compozitii optime foarte asemanatoare sunt indicate si de alte grupuri de cercetare: Fe81B13Si4C2 sau Fe82B12Si3,5C2,5 ,Fe81Si13C6 . Aplicatiile principalele sunt in domeniul confectionarii de miezuri de transformator de putere ridicata.

Deoarece distributia atomilor pe distante mai mari este intamplatoare este de asteptat ca anizotropia magnetica sa fie nula. Avand in vedere modul de elaborare, aliajele amorfe prezinta insa o anizotropie mai mult sau mai putin locala, care afecteaza caracteristicile magnetice. Aceasta anizotropie poate fi redusa prin efectuarea unor recoaceri la temperaturi superioare temperaturii Curie sau orientata prin aplicarea unor recoaceri in camp magnetic sau sub tensiune. De altfel proprietatile magnetice pot fi radical imbunatatite prin tratarea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metale Amorfe.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 426 cuvinte
Nr caractere:
13 651 caractere
Marime:
216.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
metale, structura, proprietati
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!