Inhibitori de coroziune naturali pentru otel

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Notiuni generale 2
2. Inhibitori de coroziune 3
1. Aloe vera ca inhibitor natural asupra coroziunii otelului slab 3
2. Complex hibrid organic-anorganic 5
3. Uleiuri naturale 7
3. Concluzii 9
4. Bibliografie 10

Extras din referat:

1. Notiuni generale

Datorita calitatii excelente si a gamei largi de proprietati mecanice, otelurile sunt utilizate pe scara larga in industria chimica si petroliera, necesitand astfel protectie impotriva coroziunii pentru inginerie, automobile, placi cazane, conducte, vase de reactie, rezervoare, poduri si lucrari de constructie; deoarece otelul sufera un atac grav de coroziune, trebuie protejat. (Stefania Marzorati, 2018)

Coroziunea otelului poate fi definita ca deteriorare datorata reactiilor electrochimice cu metalul si mediul sau. Mai ales pentru otel, ruginirea are loc atunci cand fierul din metal se oxideaza. In majoritatea cazurilor, pentru a se produce coroziunea, trebuie sa existe atat oxigen cat si apa. Coroziunea este cea mai frecventa atunci cand apa este prezenta (medii umede) si procesul este accelerat de apa sarata. Coroziunea otelului poate sa apara si fara prezenta apei in care fierul se oxideaza in atmosfera. Aceasta se numeste coroziune uscata si poate fi accelerata de temperaturi mai ridicate. (What You Need To Know About Steel Corrosion: The Basics, 2012)

Inhibarea coroziunii este cea mai economica, practica si convenabila tehnica pentru a controla coroziunea pe metale in mediI apoase. Inhibitorii de coroziune controleaza dizolvarea metalului, precum si consumul de acid. Inhibitorii sunt adsorbiti pe suprafata metalica, formand o bariera protectoare si interactioneaza cu siturile de reactie anodice si / sau catodice pentru a reduce oxidarea si / sau reducerea reactiilor de coroziune . Majoritatea inhibitorilor bine cunoscuti sunt compusi organici care contin grupari functionale electronegative si electroni ? in legaturi duble sau triple conjugate si prin urmare prezinta proprietati inhibitoare bune prin furnizarea de electroni prin orbitalii p. Exista, de asemenea, o interactiune specifica intre gruparile functionale care contin heteroatomi cum ar fi azotul, sulful, oxigenul avand pereche libera de electroni si suprafata metalica, care joaca un rol important in inhibare. Cand ambele caracteristici se combina, se poate observa o inhibare crescuta . (Marko Chigondo, 2016)

Efectul toxic al majoritatii compusilor organici sintetici ca inhibitori de coroziune a determinat cercetatorii sa se orienteze catre gasirea unor noi alternative naturale, ecologice, usor accesibile si regenerabile Extractele si uleiurile din plante, precum si compusii naturali devin din ce in ce mai acceptabili din punct de vedere ecologic. Utilizarea substantelor naturale va stabili atat obiectivele economice, cat si cele de mediu.

Fig. 1 Ilustrarea unor tuburi de otel (What You Need To Know About Steel Corrosion: The Basics, 2012)

Extractele si uleiurile vegetale constituie o sursa bogata de compusi chimici natural sintetizati care pot fi extrasi si purificati cu costuri reduse. Inhibarea metalelor se poate face prin compusi naturali, cum ar fi un monoacid, amino esteri, peptide si derivatii lor. (Akram A.Al-Asadi, 2015)

2. Inhibitori de coroziune

1. Aloe vera ca inhibitor natural asupra coroziunii otelului slab

Efectul noului inhibitor de coroziune cunoscut sub numele de aloe vera (manoza-6-fosfat) asupra inhibitorului de coroziune pentru otelul moale a fost urmarit prin masurarea polarizarii potentiodinamice. Rezultatele obtinute au aratat ca acest compus este un inhibitor foarte bun si se comporta mai bine in solutia de NaCI. Studiile de polarizare au aratat ca aloe vera se comporta ca tip mixt de inhibitor pentru otelul subtire din solutia de clorura de sodiu. Eficacitatea de inhibare a atins (81,81%) la concentratia de (75 uml).

Aloe vera este o planta suculenta foarte scurta, care creste pana la 80-100 cm inaltime. Studiile au aratat ca aloe vera contine polizaharide, steroizi, poligol, acizi organici si elemente esentiale, cum ar fi azotul, antibioticele, in afara de componentele sale nutritionale. Compusii extrasi din aloe vera, in special compusul de tanina, pot adsorbi pe suprafata metalica si pot bloca siturile de pe suprafata, reducand astfel viteza de coroziune.

Studiul polarizarii este folosit pentru a urmari formarea filmului de protectie pe suprafata metalica. Curbele de polarizare a otelurilor usoare scufundate in diferite solutii sunt aratate in figura 2. Parametrii de coroziune cum ar fi potentialul de coroziune (Ecorr) si curentul de coroziune (Icorr) au fost determinate din E in raport cu log din I si tabelat in tabelul 1. Cand otelul usor este imersat in NaCI, potentialul de coroziune este (-673,5 mV) . Cand se adauga 75 uml de aloe vera, potentialul de coroziune este deplasat catre partea anodica, (-642,3 mV) indicand faptul ca aloe Vera controleaza reactia anodica predominant prin formarea complexului Fe2+ - manoza-6-fosfat pe locurile anodice ale suprafatei metalice. Mai mult, curentul de coroziune scade de la (50,39 uA / cm2 la 16,39 uA / cm2).

Bibliografie:

Tabelul 2 prezinta valorile ratelor de coroziune, eficientei inhibarii si raportului de acoperire obtinute din masuratorile de polarizare potentiodinamica ale diferitelor concentratii

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 241 cuvinte
Nr caractere:
12 924 caractere
Marime:
2.00 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organica
Data publicare:
27.03.2021
Structură de fișiere:
  • Inhibitori de coroziune naturali pentru otel.docx
Predat:
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
cisopc
An de studiu:
III
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Introducere Utilizarea inhibitorilor este una dintre metodele cele mai practice de protectie...
Pagubele provocate economiei nationale de catre coroziune ating proportii uriase. Conform datelor...
Cresterea economica inregistrata atat de Romania, dar si pe plan global, dar mai ales impactul...
COROZIUNEA SI ANTICOROZIUNEA MATERIALELOR METALICE UTILIZATE IN ECHIPAMENTE SI AMBALAREA...
COROZIUNEA TRANSCRISTALINA CAPITOLUL I I.1 NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINIREA COROZIUNII...
Sus!