Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere 1
2. Scurt istoric 2
3. Caracteristicile speciei 3
4. Compozitie chimica 4
5. Utilizari 6
6. Concluzii 8
7. Bibliografie 8

Extras din referat:

1. Introducere

Sunatoarea (Hypericum perforatum L., Hypericaceae), numita popular si pojarnita, este o planta erbacee, perena, cu flori galbene, care creste spontan pe campii si dealuri si infloreste din iulie pana in septembrie. Ea are miros aromat, balsamic, usor rasinos si un gust amarui-astringent. Planta este cunoscuta pentru efectul ei antiinflamator, regenerativ si cicatrizant fiind folosita cu succes ca remediu pentru cicatrizarea ranilor si accelerarea vindecarii arsurilor. Responsabila de aceste actiuni este compusul hiperforina. Planta mai contine si alti compusi activi precum hipericina care actioneaza ca un fotosensibilizant in terapia fotodinamica (PDT), care este o noua strategie alternativa de tratament a tumorilor maligne. PDT a carei functie se bazeaza pe fotosensibilizatorii care se acumuleaza selectiv in celulele tumorale si in urma activarii fotodinamice a acestor compusi, sunt produse specii reactive de oxigen (ROS) care culmineaza in final cu necroza sau apoptoza selectiva a celulelor tumorale. Hipericina se leaga si inhiba glutation S-transferazele, astfel echilibrul redox al celulelor tumorale este esential pentru eficacitatea PDT si orice mecanism/enzima care joaca un rol in reglarea redox poate influenta succesul terapiei este responsabila de efecte fotosensibilizante, dar are si actiune antivirala. Sunatoarea contine pe langa hipericina si flavonoide, derivati de floroglucinol, uleiuri volatile, taninuri, procianide, acizi fenolici. Este folosita pentru tratamentul mialgiilor, arsurilor, plagilor si contuziilor, avand o actiune antimicrobiana eficienta datorata taninurilor, hipericinei si uleiului volatil [1].

Figura 1. Planta Hypericina inflorita.

2. Scurt istoric

Efectele medicinale ale plantei sunt cunoscute de cateva mii de ani. Hipocrate, Galen, Pliny si Dioscoride au recomandat sunatoarea ca planta diuretica, pentru vindecarea ranilor, pentru tratamentul tulburarilor menstruale si vindecarea viermilor intestinali sau in cazul muscaturilor de sarpe. In ritualul pagan, se credea ca mugurii asemanatori cu o flacara sunt darul focului de la zei. Adesea erau arse la sarbatorile de la Beltane, la 1 mai, pentru a conferi o binecuvantare cereasca asupra semanarii recoltelor. Oamenii credeau ca planta avea calitati mistice si plantele erau colectate pentru a alunga spiritele rele. De fapt, numele generic Hypericum provine de la numele grecesc al plantei, hyperikon. Tradus literal, numele este o imbinare a prefixului "hiper" (sus, superior) si "eikon", referindu-se la capacitatea presupusa a plantei de a indeparta spiritele rele. In Orkney, Sunatoarea (Hypericum perforatum) era cunoscuta sub numele de ,,Sf. sunatoare" sau ,,pachetul de subsuoara a lui Columba" si ,,ierba Fecioarei Maria". Florile apar la mijlocul lunii iunie, data de 24 a acelei luni este sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul iar in luna august apar pete rosii pe flori si frunze, despre care se spune ca acestea simbolizeaza sangele Boteztorului, intrucat a fost taiat capul in luna aceea din porunca lui Irod. O alta legenda sustine ca planta isi elibereaza uleiul rosu-sangeriu pe 29 august, ziua decapitarii Sf. Ioan. Planta s-a bucurat de o utilizare continua inca din Evul Mediu. In secolul al XVIII-lea, Paracelsus, Gerard si Culpeper, recomandau preparate cu sunatoare pentru tratarea ranilor si ameliorarea durerii. Intre secolele al XVIII-XIX planta erau utilizata sub forma de ceaiuri si tincturi pentru tratamentul anxietatii, depresiei, insomniei, retentiei de apa si gastritei. De-a lungul anilor, maceratele in ulei vegetal au fost administrate pentru tratamentul hemoroizilor si a inflamatiei, pentru a trata leziunile, taieturile, arsurile minore si abraziunile, inclusiv cele care implicau leziuni ale nervilor [2].

Specia Hypericum este mentionata in 1830 de catre Buchner care da numele de pigment ,,Hypericumrot". In 1895 deja a fost investigat spectrul de absorbtie (in solutie alcoolica). Numele de ,,hipericina" a fost dat de Cerny in 1911, care a putut sa analizeze formula sa moleculara (C16H10O5). In acest moment au fost izolate 1,2 g din 1 kg de flori uscate. Dupa ce initial a fost atribuita gresit clasei de compusi antocianidine in 1927, structura hipericinei (Figura 2 (2)) a fost stabilita de Brockman in 1953 ca 10-11-dimetil-1,3,4,6,8,12,-hexahidroxinaftodiantrona, care a descris si sinteza sa totala. De la aceasta descoperire, diferiti derivati de hipericina au fost descrisi la speciile Hypericum intre 1957 si 1976 [3].

Bibliografie:

[1] S. Turk, G. Kulaksiz Erkmen, O. Dalmizrak, I. H. Ogus, si N. Ozer, ,,Purification of Glutathione S-Transferase pi from Erythrocytes and Evaluation of the Inhibitory Effect of Hypericin", Protein J., vol. 34, nr. 6, pp. 434-443, 2015, doi: 10.1007/s10930-015-9638-6.

[2] M. R. Lee, ,,Saint John's wort (Hupericum Perforatum). A balm for hurt minds?", Proc. R. Coll. Physicians Edinb., vol. 29, nr. 3, pp. 253-257, 1999.

[3] M. J. Parnham, J. Bruinvels, si S. Editors, St. John's Wort and its Active Principles in Depression and Anxiety. .

[4] V. V. Punegov et al., ,,Microwave-assisted extraction of hypericin and pseudohypericin from Hypericum perforatum", Russ. J. Bioorganic Chem., vol. 41, nr. 7, pp. 757-761, 2015, doi: 10.1134/S1068162015070122.

[5] S. W.-G. Iris F. F. Benzie, ,,Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, Second Edition".

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 810 cuvinte
Nr caractere:
16 315 caractere
Marime:
581.93 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organica
Data publicare:
27.05.2022
Structură de fișiere:
  • Hipericina.docx
Predat:
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Lacuri si Vopsele
An de studiu:
IV
Profesorului:
Prof. Dr. Ing. Cristina Pop
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Denumire populara Sunatoarea Pojarnita Denumire latina HYPERICUM PERFORATUM L. Familia...
Bogatia si variata flora spontana a Moldovei, cu regret, In urma activitatii omului (In fond din...
Alte denumiri populare: argintica de gradina, armurar, crapusnic, scai pestrit Raspandire,...
Heterozidele sunt un grup de substante de natura vegetala care prin reactii de hidroliza pun in...
CURS NR 7 FRANGULAE CORTEX face parte din familia RHAMNACEAE cu denumirea populara de crusin,...
Sus!