Fabricarea Cartonului Ondulat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt istoric

Isoria cartonului ondulat se intinde pe o perioada de peste 100 de ani, iar aparitia acestui material a fost impulsionata de nevoia unui nou tip de ambalaj, superior lazilor de lemn. Dezvoltarea industriei la sfarsitul secolului al XIX-lea, care a dus la formarea centrelor industriale, la mecanizarea transporturilor, la cresterea cantitatii de marfa ce trebuia ambalata si transportata pe distante din ce in ce mai mari, a necesitat inovarea unui nou ambalaj calitativ superior care sa satisfaca noile cerinte.

Hartia ondulata printr-un mijloc mecanic, intre doua valturi canelate, a fost obtinuta pentru prima data in Anglia, in anul 1856 de catre Healey si Allen. Ei au folosit acest produs ca element de intarire a partii cilindrice a palariilor. Hartia ondulata a fost utilizata in premiera ca ambalaj de catre americanul Albert L. Jones, care a obtinut un brevet pentru ambalarea sticlelor, in anul 1871.

Cartonul ondulat a aparut in Statele Unite in 1874 cand Oliver Long a avut ideea sa adauge prin lipire un strat neted de hartie peste ondule si a brevetat metoda de obtinere si termenul carton odulat. Imediat dupa aceea, Thomson si Norris concep primul grup de ondulare actionat mecanic, pe care il produc in serie, distribuindu-lin America de Nord si Europa. La inceputul secolului XX apar primele masini de carton ondulat cu functionare continua.

Cartonul ondulat se impune in industria ambalajelor, dupa al doilea razboi mondial, largindu-se gama sortimentala si imbunatatindu-se substantial calitatea acestui. Ambalajul din carton ondulat capata funcii noi, una dintre cele mai importante devenind aceea de promotor al desfacerii marfurilor al astectului deosebit de atragator.

In Romania, prima capacitate de productie de catron ondulat si ambalaje a intrat in functie la Grimbav in 1956 iar in deceniile urmatoare acest sector cunoaste o dezloltare apreciabila. In prezent, cele mai impoortante centre de productie sunt la Cluj, Sfantu-Ghiorghe, Drobeta Turnu-Severin, Bucuresti, Ghimbav, Adjud, Suceava.

Perspectivele dezvoltarii ambalajelor din carton ondulat sunt incurajatoare, elementul dinamizator fiind cererea in continua crestere; in ultimii 10 ani, productia mondiala de carton ondulat s-a dezvoltat cu un ritm superior celei de hartie.

Ambalajele din carton ondulat prezinta numeroase avantaje, datorita carora in prezent peste 50% din marfurile produse pe plan mondial sunt ambalate, depozitate, transportate sau comercializate cu contributia acestora. Cele mai importante avantaje ale ambalajelor din carton ondulat sunt:

- asigura protectia superioara a produselor, prin capacitatea ridicata de preluare a solicitarilor mecanice de catre sructura cartonului ondular;

- ambalajele din carton ondulat sunt de circa trei ori mai usoare decat cele din lemn la acelasi volum de ambalare;

- pretul de productie este mult inferior altor categorii de ambalaje;

- ambalajele din carton ondulat se produc si se transporta la beneficiar in stare pliata obtinandu-se mare economie de volum de depozitare si transport;

- faciliteaza vanzarea marfurilor prin faptul ca pe cutii pot fi tipatite informatii detaliate privind continutul si elemente de reclama;

- ambalajele din carton ondulat se recupereaza integral si se folosesc tot la fabricarea acestui tip de ambalaj. Ele sunt biodegradabile, perfect combatibile cu mediul ambient, fiind 100% ecologice.

Tipuri de carton ondulat

Pentru fabricarea cartonului ondulat se folosesc trei semifabricate: hartia strat ondulat (hartia miez), hartia strat neted (hartia capac) si un adeziv (cleiul de amidon). Hartia miez este de trei tipuri: Fluting, Kemifluting si Schrenz, iar hartia capac este de doua tipuri: Testliner si White Top Testliner.

Criterii de clasificare:

- dupa scopul ambalajului

Se deosebesc ambalaje de transport, de desfacere si de prezentare. Ambalajele din carton ondulat trebuie sa indeplineasca simultan aceste obiective in masura din ce in ce mai mare, beneficiarii solicitand producatorilor ca ambalajele sa intruneasca valente noi,in masura sa faciliteze si sa favorizeze prezentarea si desfacerea marfurilor. Pe langa rezistenta, ambalajele trebuie sa satisfaca cerinte suplimentare, dintre cele mai diverse, cele legate de aspectul exterior fiin printre cele mai pretentioase si mai solicitante.

Bibliografie:

1. Dan Gavrilescu, Toth Sigismund, ”Cartonul Ondulat” Editura Gloria ;

2. http://www.rondo-ganahl.com/ro/carton-ondulat/carton-ondulat/istoria-ondulat

3. http://www.rondo-ganahl.com/ro/carton-ondulat/carton-ondulat/tipuri-de-carton-ondulat

Observații:

UNIVERSITATEA TEHNICĂ „GHEORGHE ASACHI” DIN IAŞI

FACULTATEA DE INGINERIE CHIMICĂ ŞI PROTECŢIA MEDIULUI

DEPARTAMENTUL DE POLIMERI NATURALI ŞI SINTETICI

SPECIALIZAREA: MATERIALE MACOMOLECULARE ÎNALT PERFORMANTE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabricarea Cartonului Ondulat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 366 cuvinte
Nr caractere:
26 154 caractere
Marime:
601.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!