Cercetarea proprietăților tinctoriale ale extractelor din maceș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scopul lucrarii: studierea conditiilor de extragere ale colorantilor din diferite parti ale plantei de maces si elaborarea compozitiilor cosmetice pe baza colorantilor naturali din maces.

Actualitatea temei:

- Nu sunt descrise compozitiile cosmetice ce contin coloranti din fructele si scoarta macesului.

- Colorantii din maces sunt naturali si nu dauneaza sanatatii, spre deosebire de colorantii sintetici folositi in alimentatie, produse cosmetice si farmaceutice.

Macesul (Rosa canina) numit popular si trandafir salbatic, este un arbust spios cu frunzele imparipenate, compuse, cu 5-6 foliole eliptice sau ovale. Fructele sunt lunguiete sau globuloase si in interior numeroase achene, denumite impropriu seminte, de culoare verde la inceput, apoi portocalie, iar la maturitate completa rosie-caramezie. Deoarece nu suporta umbra, macesul se instaleaza pe coaste cu expunere insorita, in pasuni si finete, pe marginea drumurilor. Creste raspindit pe tot teritoriul tarii noastre.

Macesele se recolteaza cu mina in faza in care apare coloratia vie, inainte de primul inghet. Se usuca artificial la 100-105?C, se pastreaza in saci de pinza. Pentru a se obtine un produs in care s-a pastrat in buna masura continutul initial de vitamina C, se asigura o uscare rapida sau congelarea. Fructele intregi la temperaturi moderate se usuca incet; la temperaturi mai ridicate fructele usor se inegresc. Uscarea fructelor despicate sau fin maruntite la temperatura de (80 90?C) la o ventilatie buna asigura pastrarea vitaminei C. In cursul prelucrarii macesului cit si la prepararea medicamentelor se recomanda evitarea completa a uneltelor de metal deoarece metalele grele (ferul, cupru) catalizeaza descompunerea enzimatica a vitaminei C.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetarea proprietatilor tinctoriale ale extractelor din maces.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
769 cuvinte
Nr caractere:
3 873 caractere
Marime:
12.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
maces, chimie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Al. Zadarojnai
Sus!